Kásád Község Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2007. (III.22.) önkormányzati rendelete

a települési képviselők költségtérítéséről, tiszteletdíjáról és az egyéb juttatásokról

Hatályos: 2014. 04. 01- 2014. 11. 02

Kásád Község Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 20. § (2) bekezdésében, valamint a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény (továbbiakban: Pttv.) 17. § paragrafusában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya


1. §      (1) A rendelet hatálya kiterjed a települési képviselőkre, a bizottságok elnökeire és tagjaira.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a tisztségviselőkre (polgármester, alpolgármester) akiknek a díjazásáról a képviselőtestület a Pttv. alapján külön rendelkezik.

A költségtérítés


2. §      (1) A képviselők és a bizottságok valamennyi tagjának a testületi ülések miatt kiesett jövedelmét meg kell téríteni, melynek alapján a települési képviselő társadalombiztosítási ellátásra is jogosult.

(2) A települési képviselő a képviselői tevékenységgel összefüggő, általa előlegezett, számlával igazolt szükséges költségeinek megtérítésére jogosult. A költségek kifizetését a polgármester engedélyezi a Polgármesteri Hivatal pénzügyi csoportja számára.

A tiszteletdíj


3. §      (1) A képviselőket a képviselői munkájukért tiszteletdíj illet meg, amelynek havonkénti összege a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.) 132. § bek. szerint megállapított illetményalap és – a Pttv. 15. § (1) bekezdésében foglaltakra tekintettel – 0,46 szorzószám szorzata. (23.000 Ft)

(2) A települési képviselő amennyiben bizottsági elnök - több tisztség, bizottság tagság esetén is - az alapdíjon felül tiszteletdíjban nem részesülhet.

(3) A tiszteletdíj és a költségtérítés összegét havonta utólag kell kifizetni.

(4) A képviselő tiszteletdíjának megállapítása során mindaddig a helyi önkormányzat képviselőtestülete által meghatározott illetményalapot (50.000,- Ft) kell alkalmazni, amíg az államigazgatásban érvényes illetményalap azt el nem éri.

A tiszteletdíj mérséklése és megvonása


4. §      (1) A képviselő-testület a kötelezettségeit megszegő képviselő megállapított tiszteletdíját legfeljebb 25%-kal, maximum12 havi időtartamra csökkentheti, illetőleg természetbeni juttatását ugyanilyen időtartamra megvonhatja. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés, illetve a megvonás újra megállapítható.

(2) A mindenkor esedékes tiszteletdíj 25 %-kal csökkentett összegben fizethető ki, ha a képviselő, illetve bizottsági tag a testületi, illetve bizottsági ülésen nem vett részt, kivéve ha előzetesen kimentette magát vagy utólag igazolta távolmaradását.


5. §      (1) Az előzetes kimentést a testületi ülés előtt a polgármesternek, illetve a bizottsági ülés előtt a bizottsági elnöknek kell bejelenteni.

(2) Az utólagos igazolást az üléseket (képviselőtestületi, bizottsági) követő 8 napon belül kell a Polgármesteri Hivatalnak megküldeni. A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

(3) Az előzetes kimentés és az utólagos igazolás elfogadása kérdésében a képviselőtestület dönt.

(4) Elfogadott kimentés és igazolás esetén a képviselő, bizottsági tag a teljes tiszteletdíjra jogosult.

(5) Határozatképtelenség esetén a teljes tiszteletdíj csak akkor jár, ha az ülés a napirend tárgyalása közben vált határozatképtelenné.

(6) Amennyiben a képviselő vagy bizottsági tag kötelezettségeit nem a 4. § (2) bekezdésében foglaltak miatt szegi meg, a képviselőtestület a tiszteletdíj csökkentésének mértékéről és időtartamáról egyedi határozattal dönt.


Vegyes rendelkezések


6. §      A járandóság mértékét a képviselőtestület - szükség szerint -, de legalább évente a költségvetési rendelet megalkotásakor felülvizsgálhatja.


7. §      (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Kásád Község Képviselőtestületének a települési képviselők költségtérítéséről, tiszteletdíjáról és az egyéb juttatásokról szóló 6/1998. (X. 30.) számú rendelete, valamint az azt módosító 6/2002. (XI. 15.), a 16/2003. (VIII. 21.) és az 1/2006. (II. 10.) számú rendelete hatályát veszti.






           Bosnyák Zoltán Lyubinkó                                                         Schönberger Zoltánné

                    polgármester                                                                               jegyző