Kásád Község Önkormányzat Képviselőtestületének 3/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete

A rendelet módosítás tartalma, annak szövege a módosított rendelet szövegével egységes szerkezetben az alap rendeletben olvasható, ezért a szöveg közlését mellőzük.

Hatályos: 2014. 06. 20- 2015. 02. 27

A szociális gondoskodás rendszere


6. §      Az önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését

  1. pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával;
  2. társulásra átruházott feladat- és hatáskörben személyes gondoskodást nyújtó szakosító ellátás megszervezésével valósítja meg.

Kásád Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a polgárokért érzett szolidaritástól vezettetve, az önhibájukon kívül szociális segítségre szorulók érdekében a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv. 1. §-ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 37/D (5) bekezdésében, 38. §-ának (9) bekezdésében, 43/B § (1) és (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 46. § (1) bekezdésében, 47. §-ának (1) bekezdésében, 50.§-ának (3) bekezdésében, és a 62. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet

A rendelet célja és hatálya


1. §      (1) A rendelet célja, hogy az önkormányzat által biztosított egyes szociális ellátások formáit, feltételeit, az eljárási szabályokat meghatározza.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló  1993. évi III. törvényben (továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott - az önkormányzat közigazgatási területén élő, bejelentett lakóhellyel rendelkező – személyekre.

II. fejezet

Hatásköri és eljárási rendelkezések


2. §      (1) Szociális rászorultság esetén a jogosult számára 

a) a települési önkormányzat jegyzője a Szt.-ben meghatározott feltételek szerint

b) a polgármester átruházott hatáskörben

ba) az Szt. 43/B. § (1) bekezdésében foglalt ápolási díjat,

bb) önkormányzati segélyt

bc) méltányossági jogkörben megállapított közgyógyellátást

bd) köztemetést, köztemetés költségének elengedését, csökkentését, részletekben történő megfizetését

állapít meg.

(2) A polgármester átruházott hatáskörben hozott I. fokú döntéssel szembeni fellebbezés elbírálása a képviselőtestület hatáskörébe tartozik.

(3) A jegyző I. fokú döntésével szembeni fellebbezés elbírálására – ha felsőbb jogszabály másként nem rendelkezik – a szociális hatóság jogosult.

3. §      (1) Szociális hatósági eljárásban az egyes eljárási cselekményt a Beremendi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: hivatal) szociális ügyintézőjénél illetőleg az ellátást biztosító intézmény vezetőjénél gyakorolhatják.


(2) A kérelmet – ha a Szt. törvény másként nem rendelkezik – az a szociális hatáskört gyakorló szerv bírálja el, amelynek illetékességi területén a kérelmező lakóhelye van.


4. §      (1) Az egyes ellátások biztosításához, illetve a kérelmek elbírálásához a Szt. 10. §-a, és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet (továbbiakban: R.), illetőleg e rendelet által meghatározott tartalmú nyilatkozatokat, igazolásokat, bizonyítékokat kell mellékelni.

(2) A hatáskörrel rendelkező szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei - valamint szükség esetén környezettanulmány - alapján köteles meghozni. A környezettanulmány elvégzéséről a hivatal - családgondozó útján - gondoskodik.

(3) Mellőzni kell a környezettanulmány felvételét, ha a kérelmezőnél a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapon belül már készült környezettanulmány, és vélelmezhető, hogy körülményeiben nem állt elő változás.

(4) Halaszthatatlan (krízis) helyzetben lévő kérelmező az igazolásokat utólag is benyújthatja.

(5) A pénzbeli ellátások folyósítása és ellenőrzése a Szt. és a R.-ben foglaltak szerint történik.

(6) Az ellátások kifizetése banki átutalással történik. A házipénztárból a döntést követő azonnali kifizetés létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében történhet.


Jogosulatlanul igénybe vett ellátások


5. §      (1) Az Szt. 17.§ (5) bekezdésében foglaltak szerint jogosulatlanul igénybevett ellátás és annak kamatai megtérítésének elrendelése esetén a visszafizetés méltányosságból részben vagy egészben akkor engedhető el, ha a visszafizetés olyan helyzetet eredményezne, amely a kérelmező vagy családja megélhetését veszélyeztetné, vagy amelyben ismételten szociális gondoskodásra szorulna.

(2) Kérelemre a visszafizetésre részletfizetés is engedélyezhető, a részletfizetés időtartama azonban nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

A szociális gondoskodás rendszere


6. §      Az önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését

  1. pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával;
  2. társulásra átruházott feladat- és hatáskörben személyes gondoskodást nyújtó szakosító ellátás megszervezésével valósítja meg.

III. fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


Foglalkoztatást helyettesítő támogatás


7. §      (1) Annak a személynek, aki aktív korúak ellátására a Szt. alapján jogosult, foglalkoztatást helyettesítő támogatás e paragrafus (2) bekezdésében előírt feltételek teljesítése esetén állapítható meg.

(2) Aktív korú ellátás jogosultja lakókörnyezete rendezettségének biztosítása érdekében köteles:

  1. az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartására, gyom-mentesítésére,
  2. az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának megőrzésére,
  3. személyes higiénéjének biztosítására.

(3) A (2) bekezdés a) és b) pontjában előírtakat az önkormányzat ide vonatkozó helyi rendeleteiben foglalt szabályokat figyelembe véve kell teljesíteni.

(4) A (2) bekezdés meghatározott feltételek teljesítését az eljáró hatóság a családsegítő bevonásával ellenőrzi.

Rendszeres szociális segély


8. §      (1) A Szt. 37/A. § (1) bekezdés b)-d) pontja szerinti rendszeres szociális segélyre jogosult és együttműködési kötelezettséget vállaló személy  köteles

  1. a rendszeres szociális segélyt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül a Beremendi Alapszolgáltatási Központ családsegítőjénél (továbbiakban: családsegítő szolgálat) nyilvántartásba vétel céljából jelentkezni,
  2. írásban megállapodni a beilleszkedést segítő programban való részvételről,
  3. teljesíteni a beilleszkedési programban foglaltakat.

(2) A beilleszkedést segítő programnak igazodnia kell az önkormányzattal együttműködő személy szociális helyzetéhez és mentális állapotához. Erre tekintettel a beilleszkedést segítő program kiterjedhet:

  1. a családsegítő szolgálattal való kapcsolattartásra,
  2. egyéni képességfejlesztő, vagy életmódot formáló, munkavégzésre való felkészülést segítő foglalkozáson, tanácsadáson való részvételre,
  3. iskolai végzettségének megfelelő oktatáson, képzésen való részvételre.


(3) Az Szt. 37. § (1) bekezdés d) pont felhatalmazása alapján rendszeres szociális segély állapítható meg annak a személynek aki:

  1. aki cselekvőképességet kizáró, vagy korlátozó gondnokság alatt áll,
  2. aki veszélyeztetett terhes és ezt szakorvos igazolja,
  3. legalább 40%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek az egészségi állapota a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv komplex minősítése alapján nem haladja meg a 60%-os mértéket.
  1. a b) pontban foglalt állapot fennállását a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv érvényes komplex minősítést végző szakértői bizottság összefoglaló véleménye alapozza meg, melyet a kérelemhez szükséges csatolni,
  2. további feltétel az Szt. 33. § (2) bekezdésében foglalt jövedelmi és vagyoni viszonyok fennállása.

Az együttműködési kötelezettség megszegésének esetei

                                  

9. §      (1) Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a rendszeres szociális segélyben részesülő személy: 

  1. a megállapodásban vállalt kötelezettségének önhibájából nem tesz eleget,
  2. önhibáján kívüli mulasztását a családsegítő szolgálat felé nem, vagy nem hitelt érdemlően igazolja, egészségügyi ok esetén háziorvos (szakorvos) által kiállított igazolást nem nyújtja be.

(2) Az együttműködés megszegéséről a családsegítő szolgálat a mulasztást követő 5 napon belül írásban tájékoztatja az ellátást megállapító hatóságot.

Ápolási díj


11. §    (1) A polgármester ápolási díjat állapít meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi és a családban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetében annak 150%-át nem haladja meg.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt ápolási díj megállapítása és folyósítása során az Szt. 41-44. §-aiban foglaltakat megfelelően alkalmazni kell. A ápolási díj havi összege az éves költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-a.

(3) Az ápolási díj folyósítását meg kell szüntetni, ha az ápolást végző személy, ápolási kötelezettségét egy hónapig nem teljesíti.

(4) Az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti, ha az ellátott rendszeres étkeztetéséről, ápolásáról nem gondoskodik, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában nem működik közre.

(5) A házi segítségnyújtást végző intézmény az ápolást végző személy kötelezettségének teljesítését havi rendszerességgel ellenőrzi. Az ellenőrzés során együttműködik a háziorvossal is, hogy meggyőződhessen az ápolt személy egészségi állapotának esetleges romlásáról és annak okairól. Az ellenőrzés eredményéről 5 napon belül értesíti a jegyzőt.

Önkormányzati segély


12. §   (1) A polgármester a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére, - akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni - önkormányzati segélyt nyújthat. Önkormányzati segély adható alkalmanként és havi rendszerességgel.

(2) E rendelet alkalmazásában létfenntartást veszélyeztető helyzetek:

a)   krónikus, hosszantartó betegségből eredő, vagy egyéb önhibáján kívül bekövetkező, legalább 50 %-os jövedelem-kiesés,

b) nagyobb összegű váratlan, vagy tervezhető önhibán kívüli kiadások (tüzelő vásárlás, beiskolázás, gyógyszerköltség stb.),

c)   elemi károsultság.

(3) A polgármester az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő személyt  akkor részesítheti önkormányzati segélyben, ha kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetében annak 150%-át nem haladja meg.

(4) Azok a személyek illetve családok, akik részére az önkormányzat havi rendszeres pénzbeni ellátást nyújt, önkormányzati segélyben nem részesíthetők.

Ettől a szabálytól el lehet tekintetni, ha az önkormányzati segély hiánya a kérelmező életét, testi épségét veszélyezteti.

(5) Az önkormányzati segély alkalmankénti, illetve a havi rendszerességgel juttatott összegét a rászorultságtól függően 5.000-15.000,- Ft közötti összegben kell megállapítani.

13. §    (1) Egy naptári éven belül ugyanaz a személy vagy család legfeljebb négy alkalommal részesíthető alkalmanként segélyben. A segélyezés gyakoriságánál a család részére biztosított egyéb önkormányzati támogatás eseteit is figyelembe kell venni.

Ettől a szabálytól abban az esetben lehet eltérni, ha a kérelmező a család anyagi helyzetének javítása érdekében – bizonyítottan alkalmi munkával, vagy munkahely keresésével -  egészségi állapotától függően a tőle elvárható módon mindent elkövet.

(2) önkormányzati segély havi rendszerességgel állapítható meg azon rászorultak részére, akik jövedelemmel nem rendelkeznek, és létfenntartási gondjuk egyszeri önkormányzati segély megállapításával nem oldható meg. A segély legfeljebb egy évi időtartamra állapítható meg, évi összege nem haladhatja meg a 60.000,- Ft-ot.

14. §   (1) A polgármester 12. § - 13. §-aiban foglaltaktól eltérően temetési számlával igazolt önkormányzati segélyt is nyújthat annak a személynek, aki meghalt hozzátartozója vagy más személy eltemettetéséről gondoskodott és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át.

A segély megállapításának feltétele, hogy az elhunyt után bármely szervtől nem jár annyi segély, életbiztosítási követelés stb., amelyből a temetés költsége fedezhető lenne.

(2) A kérelemhez csatolni kell a temetés költségeit tartalmazó eredeti számlákat - melyen a kérelmező, mint eltemettető szerepel - az elhunyt személy eredeti halotti anyakönyvi kivonatát, a kérelmező és vele közös háztartásban élők kérelem benyújtását megelőző havi jövedelméről szóló igazolást, és nyilatkozatot arról, hogy az igénylő és az elhunyt között nem volt tartási, öröklési szerződés.

(3) A segély iránti kérelem a haláleset időpontját követő 15 napon belül nyújtható be.

(4) A segély összege a településen szokásos legolcsóbb temetés költsége, a támogatás azonban nem lehet alacsonyabb e költség 10 %-ánál.

(5) Rendkívüli esetben - utólagos elszámolásra kötelezés mellett - a polgármester engedélye alapján a Hivatal házi pénztárából kifizethető a segély, de ebben az esetben a kifizetés tényét rá kell vezetni a halotti anyakönyvi kivonatra.

(6) Fenti szabályoktól függetlenül, Kásád Község Önkormányzata 10.000,- Ft temetési hozzájárulást nyújt minden kásádi lakóhellyel rendelkező személynek, aki kásádi lakóhelyű személy eltemettetéséről gondoskodott.


IV. fejezet

Egyes természetben szociális ellátások


15. §   A rendszeres szociális segély, lakásfenntartási támogatás, önkormányzati segély részben vagy egészben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.


16. §    (1) Amennyiben a rendszeres szociális segélyre jogosult családjában a Gyvt. 68. §-a szerint védelembe vett gyermek él, és a gyermek napközbeni ellátásban részesül, a rendszeres szociális segély összegének 20 %-át, összesen legfeljebb 60 %-át természetben nyújtott ellátásként kell megállapítani.

(2) A rendszeres szociális segély természetben nyújtott részének havi összege a védelembe vett gyermek napközbeni ellátásának havi térítési díj összegével azonos, melyet havonta utólag, a napközbeni ellátást biztosító intézmény számlája alapján, a pénzügyi csoportja az intézmény részére utal át.

(3) Gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott önkormányzati segély a nevelési-oktatási intézményeknek utalva, a gyermek étkezési díjához való hozzájárulás keretében történik.

(4) Az önkormányzati segély természetbeni formájának összege alkalmanként és gyermekenként legalább 3000 Ft legfeljebb 10.000.- Ft.

(5) Az önkormányzati segély természetbeni formáját a nevelési-oktatási intézmény vezetője vagy gyermekvédelmi felelőse is igényelheti a gyermek törvényes képviselőjével egyeztetve.

(6) Az önkormányzati segély természetbeni formáját kizárólag a nevelési-oktatási intézmény használhatja fel, a gyermek étkeztetésére és az étkezési díjtartozása kiegyenlítésére. Az étkeztetési hozzájárulás díja a szülőnek nem fizethető ki.

(7) A segély felhasználásának ellenőrzésére a polgármester jogosult a segély megállapítását követő 30 napon belül.

Köztemetés


17. §    (1) A köztemetést a villányi „Utolsó Út Temetkezés” vállalkozáson keresztül kell biztosítani.

            (2) Ha az eltemetésre köteles személy családjában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át nem haladja meg a köztemetés költsége méltányosságból elengedhető, csökkenthető, részletekben történő fizetés engedélyezhető.

Közgyógyellátás


18. §    A Szt. 50. § (3) bekezdés szerinti, méltányossági közgyógyellátásra jogosult

a)akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén annak 200%-át nem haladja meg, továbbá

b)a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át.

VII. fejezet

Záró rendelkezések


27. §    (1) Ez a rendelet – 10. §-t kivéve - 2011. április 1-jén lép hatályba. A rendelet 10. §-a 2011. szeptember 1-jén lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 2/2008. (I. 29.) számú önkormányzati rendelet 1-9/C. §-a, és 13-27. §-a. A 2/2008. (I. 29.) számú önkormányzati rendelet 10-12. §-ai 2011. szeptember 1. napján vesztik hatályukat.

(2) A rendelet kihirdetéséről az önkormányzat jegyzője gondoskodik.

(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben "A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról" szóló, többször módosított 1993. évi III. törvény valamint a törvény végrehajtására kiadott rendeletek szabályai az irányadók.







           Bosnyák Zoltán Lyubinkó                                                         Schönberger Zoltánné

                    polgármester                                                                               jegyző