Kásád Község Önkormányzat Képviselőtestületének 10/2015. (X.15.) önkormányzati rendelete

a díszpolgárságról és a díszpolgári cím viseléséről

Hatályos: 2015. 10. 15

Kásád Község Önkormányzata Képviselőtestülete (továbbiakban: képviselőtestület) az  Alaptörvény 32. cikk (1) i) pontja és (2) bekezdése, valamint „Magyarország helyi önkormányzatairól” szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1), (3) bekezdése alapján biztosított jogkörében eljárva, valamint „Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről” szóló 2011. évi CCII. törvény 24.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



1. A díszpolgári cím alapítása


1. §      Kásád Község Önkormányzata Képviselőtestülete „Kásád Község Díszpolgára” kitüntetést alapít azon természetes személyek munkásságának elismeréséül, akik a község fejlődéséért kiemelkedően tevékenykedtek, munkásságukkal, alkotásaikkal elismerést szereztek a településnek.



2. A díszpolgári cím adományozásának szabályai


2. §      Évente  legfeljebb 1 díszpolgári cím adományozható.


3. §      A „Kásád Község Díszpolgára” címet a község lakossága nevében Kásád Község Önkormányzata Képviselőtestülete adományozza annak az élő vagy elhunyt, magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely téren jelentős, kiemelkedő munkájával, vagy életművével a községben, országosan vagy nemzetközi viszonylatban elismerést szerzett, és ezzel hozzájárult Kásád Község jó hírnevének öregbítéséhez.


4. §      A „Kásád Község Díszpolgára” címmel az erre a célra készített díszoklevél jár.


5. §      Elhunyt személy részére adományozott (posztumusz) díszpolgári címmel járó díszoklevelet az élő házastársnak, nem léte esetén a törvényes öröklés rendje szerinti legközelebbi hozzátartozónak, megegyezésük hiányában a legidősebb élő legközelebbi hozzátartozónak kell átadni.


6. §      A díszpolgári cím adományozására írásban, részletes indokolással ellátott – az életutat és a közéleti, szakmai munkásságot bemutató – javaslatot tehet bármely személy, közösség, szervezet.


7. §      A díszpolgári cím odaítélésére a polgármester kizárólag a kitüntetés átadását megelőző 30 nappal bezárólag, a határidőre beérkezett javaslatok figyelembe vételével terjeszti elő javaslatát döntésre a képviselőtestület elé.


8. §      Az adományozásra vonatkozó határozati javaslatot, a javasolt személy életútját, közéleti és szakmai munkásságát bemutató indoklással kell ellátni.

           

9. §      A cím adományozásáról – kizárólag a határidőre beérkezett javaslatok alapján – a képviselőtestület minősített többséggel dönt. A határozat a kitüntetett családi és utónevét tartalmazhatja, valamint az odaítélés indokát.


10. §    A kitüntetés odaítéléséről hozott testületi döntés nyilvánosságra hozataláról a polgármester gondoskodik.


11. §    A kitüntetés odaítéléséről meghozott döntés után a kitüntetettet (vagy az 5. § szerinti legközelebbi hozzátartozóját) nyilatkoztatni kell arról, hogy hozzájárul-e az ünnepélyes átadás alkalmával, illetve azt követően az adományozás indoklásában szereplő rá vonatkozó személyes adatok nyilvánosságra hozatalához.


12. §    A díszpolgári címet tanúsító díszoklevelet a képviselőtestület által meghatározott napon a polgármester adja át.

           

13. §    (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti az őt megillető, alábbi kiváltságokat:

a)    tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

b)    az önkormányzat által rendezett községi ünnepségekre hivatalos,

c)    díjtalanul látogathatja az önkormányzat és intézményei által szervezett községi rendezvényeket.

(2) Ezen jogok érvényesítéséért a jegyző felelős.


14. §    (1) A kitüntetettek nevét a községházán elhelyezett táblán fel kell tüntetni.

(2) A kitüntetettekről nyilvántartást kell vezetni.

(3) A nyilvántartás tartalmazza a kitüntetett nevét, foglalkozását, az adományozás évét és mellékelni kell az adományozásról szóló határozatot.

            A nyilvántartással kapcsolatos adminisztrációs feladatokat a hivatal látja el.


15. §    Az elismerés költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.



3. A díszpolgári cím visszavonásának rendje


16. § (1) A díszpolgári címet a Képviselőtestület visszavonja, ha a kitüntetettet az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismeretes tevékenysége miatt a bíróság, szándékos bűncselekmény miatt, jogerősen végrehajtható szabadságvesztésre ítélte, és/vagy a közügyektől eltiltotta.

(2) A cím visszavonására bárki írásban, indokolt javaslatot tehet. A (1) bekezdésnek megfelelő javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(3) A beérkezett javaslatról, illetve a visszavonásáról a díszpolgárt a polgármester tájékoztatja.

(4) A visszavont díszpolgári címmel kapott emlékplakettet és díszoklevelet a kitüntetett köteles visszaadni.

(5) A címtől megfosztott díszpolgár nevét a Községházán lévő tábláról és a kitüntetettek nyilvántartásából törölni kell.


4. Záró rendelkezés


17. §    E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


           




         Bosnyák Zoltán Lyubinkó                                                                  Zátrok Anna

                    polgármester                                                                      helyettes jegyző


Kihirdetve: 2015. október 15-én


                                                                                                                 Zátrok Anna

                                                                                                              helyettes jegyző