Kásád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 12. 11

Kásád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról

2022.12.11.

Kásád Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ban a 32. § (3) bekezdésében, a 45. § (1) és (3) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, 62 § (2) bekezdésében, a 92 § (1) és (2) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésének d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében – kiemelten az időskorú lakosságra, a gyermeket nevelő családokra, ezen belül is a nagycsaládokra, figyelemmel a Kásád Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) teherbíró képességére – az egyes szociális ellátások formáinak, az ellátásokra való jogosultság feltételeinek, valamint érvényesítésének helyi szabályozása. A rendelet célja továbbá, hogy megállapítsa a helyi sajátosságoknak megfelelő, szociális rászorultságtól függő egyes szociális alapszolgáltatások rendszerét.

(2) Kásád Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni, mivel az egyének, a családok és a helyi közösség aktivitása nélkülözhetetlen feltétel a szociális biztonság megteremtése szempontjából.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kásád község igazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében, valamint a 6. §-ában meghatározott személyekre.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az Szt. 7. §-ában foglaltakra figyelemmel az önkormányzat tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére, köteles az arra rászorulóknak rendkívüli települési támogatást, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti.

3. Értelmező rendelkezések

3. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdése szerint annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá – a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével – az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy – amennyiben más lakása nincs – megszáll.

b) lakcím: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI törvény 5. § (4) bekezdése szerint a polgár bejelentett lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címe

c) tartózkodási hely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (3) bekezdése szerint, annak a lakásnak a címe, ahol a polgár – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik;

d) hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 2. pont szerint, a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;

e) közeli hozzátartozó: az Szt. 4 § (1) bekezdés d) pontja alapján :a házastárs, az élettárs, a 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermekkivételével a nevelt gyermek (a továbbiakban: nevelt gyermek), korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt ( a továbbiakban: fogyatékos gyermek), a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint az Szt. 4. § (1) bekezdés d) pontjának db) vagy dc) alpontban meghatározott feltételnek megfelelő testvér.

f) a család: az Szt. 4. § (3) bekezdése alapján az egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

g) háztartás: az Szt. 4. § (1) bekezdésének f) pontja alapján az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége;

h) egyedül élő: az Szt 4. § (1) bekezdésének e) pontja alapján az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

(2) Az (1) bekezdésben nem szabályozott fogalmak tekintetében az Szt. 4. § rendelkezései az irányadók.

4. Hatásköri és eljárási rendelkezések

4. § (1) Az e rendeletben szabályozott önkormányzati szociális feladat-és hatásköröket a Képviselő-testület első fokon a polgármesterre ruházza át az alábbiak szerint.

a) a 10. §-ban meghatározott lakhatási támogatást

b) a 11. §-ban meghatározott temetési támogatást

c) a 12. §-ban meghatározott eseti települési támogatást

d) a 13. §-ban rendkívüli települési támogatást

e) a 14. §-ban meghatározott születési segélyt

f) a 15. §-ban meghatározott karácsonyi természetbeni települési támogatást

g) a 16. §-ban meghatározott karácsonyi települési támogatást

(2) A polgármester önkormányzati hatósági jogkörben hozott döntése ellen a Képviselő-testülethez címzett, de a Kásád Községi Önkormányzat polgármesteri hivatalában (7827 Kásád, Kossuth u. 31/A.), (a továbbiakban: Hivatal) benyújtandó illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

5. § (1) A szociális ellátás igénybevételének eljárása kérelemre indul, melyhez formanyomtatvány áll rendelkezésre. A kérelemhez az egyes ellátási formáknál felsorolt mellékleteket és nyilatkozatokat kell csatolni.

(2) Indokolt esetben a hatáskörrel rendelkező szerv a kötelező mellékleteken kívül egyéb, a kérelem elbírálásához szükséges mellékletek benyújtását is elrendelheti.

(3) Az e rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmek – ha e rendelet másként nem rendelkezik – személyesen a Hivatalban, a falugondnoki szolgálat igénybevételével, hivatali kapun, vagy postai úton nyújthatók be.

(4) A szociális ellátás és támogatás iránti kérelmeket döntés meghozatalára a szociális ügyintéző készíti elő.

(5) A szociális ellátást igénylő szociális helyzetéről – az érdemi döntést előkészítő szociális ügyintéző az e rendeletben előírtak szerint, továbbá indokolt esetben a tényállás tisztázása céljából – környezettanulmányt készíthet, szükség esetén az önkormányzati intézmények bevonásával.

6. § (1) Az e rendeletben meghatározott szociális ellátások szabályozására az Szt. 10. §-ában foglalt rendelkezéseket kell figyelembe venni.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. rendelkezései az irányadóak.

5. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

7. § (1) Az Szt. 17. §-ban szabályozottaknak megfelelően a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátást az igénybe vevő köteles visszafizetni.

(2) Az Szt. 17. §-ának (5) bekezdése alapján, ha átruházott hatáskörben a polgármester a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné - méltányosságból

a) elengedheti,

b) csökkentheti,

c) részletekben történő megfizetését engedélyezheti.

(3) E szakasz alkalmazásában a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyezteti, ha családjában az 1 főre jutó havi jövedelem összege nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetében a 200 %-át.

6. Adatkezelés

8. § (1) A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából az Szt. 18-19. §-ban foglaltaknak megfelelően országos és helyi nyilvántartást vezet.

(2) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles az Önkormányzatnak bejelenteni.

7. Ellátási formák

9. § (1) Átruházott hatáskörben a polgármester az egyes ellátásokra vonatkozó szabályoknál megállapított szociális rászorultság alapján települési támogatásként az alábbi ellátásokat biztosítja az Szt. 45. §-ában foglaltak figyelembevételével:

a) lakhatási támogatást

b) temetési támogatást

c) eseti települési támogatást

d) rendkívüli települési támogatást

e) születési segélyt

f) karácsonyi természetbeni települési támogatást

g) karácsonyi települési támogatást

(2) Az Szt. 45. §-ában foglaltaknak megfelelően a polgármester a rendelet 13. §-ában meghatározott szociális rászorultság esetén rendkívüli települési támogatást nyújt az Szt. 7. §-ában foglalt rendelkezéseket is figyelembe véve.

II. Fejezet

Települési támogatásokra vonatkozó részletes szabályok

8. Lakhatási támogatás

10. § (1) A polgármester lakhatási támogatás formájában települési támogatást állapít meg a szociálisan rászorult személyeknek az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség rendszeres fenntartási költségeinek viseléséhez.

(2) Lakhatási települési támogatásra az a Kásád településen lakcímmel rendelkező személy jogosult, akinek háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az 57.000.- Ft-ot, b) az érintett ingatlanban – életvitelszerűen lakik.

(3) A lakhatási települési támogatás természetbeni települési támogatás villamos energia és vízfogyasztás támogatásához.

(4) A lakhatási települési támogatás folyósítása havi rendszerességgel a kérelemben megjelölt közüzemi szolgáltató részére történik, annak összegét a szolgáltató írja jóvá.

(5) A lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a közös háztartásban élő személyek, a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemigazolását,

b) annak a szolgáltatónak az utolsó havi teljes számlamásolatát, amelyre a kérelmező a lakhatási támogatás utalását kéri,

(6) A lakhatási támogatás mértéke havi 2.500.-Ft, azaz Kettőezer-ötszáz forint.

(7) A lakhatási támogatás ugyanazon lakás esetén csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekintetni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(8) A lakhatási támogatásra való jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy évre kerül megállapításra.

(9) A jogosultság megszűnése esetén a megszüntetés dátuma, az okot adó körülmény bekövetkezte hónapjának utolsó napja.

(10) A lakhatási települési támogatás iránti kérelmet írásban kell benyújtani a Hivatalnál az erre rendszeresített formanyomtatványon, mely átvehető a Hivatalban. (1. sz. melléklet)

9. Temetési támogatás

11. § (1) A polgármester temetési támogatást állapít meg annak a Kásád településen lakcímmel rendelkező kérelmezőnek, aki elhunyt hozzátartozója eltemettetéséről (beleértve a temetés nélküli hamvasztást is) saját költségén gondoskodott és családjában az egy főre eső havi jövedelem – a szociális rászorultságot igazoló jövedelemnyilatkozat alapján – nem haladja meg a nettó 250.000.- Ft, azaz kettőszázötvenezer forint összeget.

(2) A temetési támogatás összege 30.000.- Ft.

(3) A kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 30 napon belül kell benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon (2. sz. melléklet), mely átvehető a Hivatalban és a falugondnoknál és tartalmazza a szociális rászorultságot igazoló jövedelemnyilatkozatot is, külön jövedelemigazolások benyújtása nem szükséges. A kérelemhez mellékelni kell:

a) a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) a halotti anyakönyvi kivonat eredeti példányát.

(4) A kérelem benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) A temetési segély viselésére nyújtott önkormányzati segély kifizetésének tényét az anyakönyvi kivonatra és a számlára fel kell jegyezni.

10. Eseti települési támogatás

12. § (1) A polgármester kérelemre eseti települési támogatást nyújt Kásád településen lakcímmel rendelkező szociálisan rászoruló személy részére, ha annak családjában az egy főre eső havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó 57.000.- Ft, azaz ötvenhétezer forint összeget.

(2) Az eseti települési támogatás összege 10.000- Ft, azaz tízezer forint.

(3) Eseti települési támogatás az alábbi többletkiadások okozta megélhetési problémák enyhítésére igényelhető:

a) kórházi ellátáshoz szükséges ruhanemű és tisztálkodási szerek vásárlása

b) elemi kár okozta károk enyhítésére

c) munkaképesség, egészségromlás megállapításakor

(4) Az eseti települési támogatás ugyanazon család esetén évente 2 alkalommal állapítható meg.

(5) Az eseti települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a családban élő személyek a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemigazolásait, valamint a megélhetési problémák alátámasztását bizonyító igazolásokat.

(6) Az eseti települési támogatás igényléséhez formanyomtatvány áll rendelkezésre (3. sz. melléklet), mely átvehető a Hivatalban és a falugondnoknál.

11. Rendkívüli települési támogatás

13. § (1) A polgármester a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére 10.000,- azaz tízezer forint összegű rendkívüli települési támogatást nyújt, amennyiben a kérelmező az alábbi szociális rászorultsági feltételeknek megfelel.

(2) Rendkívüli települési támogatásban az a személy részesíthető, akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó 15.000,- Ft, azaz tizenötezer forint összeget.

(3) Rendkívüli települési támogatásra különösen azok a rászorulók jogosultak

a) akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni

b) alkalmanként jelentkező többletkiadások miatti létfenntartási gondjaik vannak,

c) a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak,

d) ha a rendkívüli települési támogatás hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti.

(4) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez formanyomtatvány áll rendelkezésre (4. sz. melléklet), melyhez csatolni kell a családban élő személyek - kérelem benyújtását megelőző havi - jövedelemigazolását. A kérelem formanyomtatvány átvehető a Hivatalban vagy a falugondnoknál.

12. Születési segély

14. § (1) A polgármester születési települési támogatást állapít meg Kásád településen lakcímmel rendelkező kérelmező szülőnek - élve született gyermeke jogán -, ha a kérelmező szülő a gyermekkel közös háztartásban él és – a szociális rászorultságot igazoló jövedelemnyilatkozat alapján - a háztartásban az egy főre eső jövedelem összege nem haladja meg a nettó 250.000.- Ft, azaz kettőszázötvenezer forint összeget.

(2) A születési települési támogatás összege 30.000.- Ft, azaz harmincezer forint, melyet gyermekenként egyszer és csak a gyermek egyik szülője veheti igénybe.

(3) A születési települési támogatás iránti kérelmet írásban kell benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon (5. sz. melléklet), mely átvehető a Hivatalban és a falugondnoknál és tartalmazza a szociális rászorultság igazolására szolgáló jövedelemnyilatkozatot. Külön jövedelemigazolások benyújtása nem szükséges. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

(4) A kérelem a gyermek születését követő 30 napon belül nyújtható be, e határidő elmulasztása jogvesztő.

13. Karácsonyi természetbeni települési támogatás

15. § (1) A polgármester kérelemre, évente egy alkalommal Kásád településen lakcímmel rendelkező személy részére, akiknek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó 250.000.- Ft, azaz nettó kettőszázötvenezer forintot, karácsonyi természetbeni települési támogatást állapít meg. Egy lakcímre kizárólag egy karácsonyi természetbeni települési támogatás kerülhet kiosztásra.

(2) A karácsonyi természetbeni települési támogatás összege 15.400.- Ft, azaz tizenötezer-négyszáz forint.

(3) A karácsonyi természetbeni települési támogatás igényléséhez kérelem formanyomtatvány (6. sz. melléklet) áll rendelkezésre, mely tartalmazza a szociális rászorultság igazolásához szükséges jövedelemnyilatkozatot is. A kérelemhez egyéb jövedelemigazolások benyújtása nem szükséges. A kérelem formanyomtatvány átvehető a Hivatalban.

(4) A karácsonyi természetbeni települési támogatás iránti kérelmet minden évben november 15-től november 30-ig lehet benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő.

14. Karácsonyi települési támogatás

16. § (1) A polgármester kérelemre, évente egy alkalommal Kásád településen lakcímmel rendelkező személy részére, akiknek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó 250.000.- Ft, azaz nettó kettőszázötvenezer forintot, karácsonyi települési támogatást állapít meg. Egy lakcímre kizárólag egy karácsonyi települési támogatás kerülhet kiosztásra.

(2) A karácsonyi települési támogatás összege 25.000 Ft, azaz huszonötezer forint.

(3) A karácsonyi települési támogatás igényléséhez kérelem formanyomtatvány (7. sz. melléklet) áll rendelkezésre, mely tartalmazza a szociális rászorultság igazolásához szükséges jövedelemnyilatkozatot is. A kérelemhez egyéb jövedelemigazolások benyújtása nem szükséges. A kérelem formanyomtatvány átvehető a Hivatalban.

(4) A karácsonyi települési támogatás iránti kérelmet minden évben november 15-től november 30-ig lehet benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő.

III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátás a köztemetés

17. § A köztemetéssel kapcsolatban a polgármester a Szt. 48. § rendelkezéseit változtatás nélkül alkalmazza.

IV. Fejezet

Szociális szolgáltatások

18. § Az Önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek részére biztosítja a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatás következő ellátási formáit: falugondnoki szolgáltatás, étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés

15. Falugondnoki szolgálat

19. § (1) Az Szt. 60. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően az Önkormányzat a falvak és a külterületi vagy egyéb belterületi, valamint a tanyasi lakott helyek intézményhiányából és a közösségi közlekedés nehézségéből eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése érdekében falugondnoki szolgálatot működtet.

(2) Az Önkormányzat, mint fenntartó a falugondnoki szolgálatról külön rendeletet alkot, melyben részletesen meghatározza az (1) bekezdés szerinti feladatokat.

(3) A falugondnoki szolgálat közreműködik az étkeztetés biztosításában.

16. Étkeztetés

20. § (1) Az Szt. 62. § (1) bekezdése alapján étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.

(2) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki a 60. életévét betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud, illetve munkaképesség csökkenését igazolja.

(4) Fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes és erről szakorvosi igazolást csatol.

(5) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki az Szt. 4. § (3) bekezdése alapján hajléktalannak minősül.

(6) Az ellátást a Alapszolgáltatási Központtal- Beremend- kötött megállapodás szerint a Beremendi Rendezvényterem Konyha és Étterem útján biztosítja úgy, hogy a kiszállítást a falugondnok végzi.

(7) Az ellátás iránti kérelmet a kérelmező a falugondnoknál igényelheti és a kérelmét a falugondnoknál adja le.

(8) Ingyenes ellátásban részesül az, aki jövedelemmel nem rendelkezik.

(9) A térítési díj 50%-át kell fizetni annak, akinek a havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(10) Megszűnik az étkeztetés, ha:

a) arról a gondozott lemond,

b) az igénybevétel feltételei már nem állnak fenn,

c) a jogosult halálával,

d) a jogosult az étkezést 30 napig nem veszi igénybe,

e) a jogosult 2 hónap után felszólítás ellenére sem fizet térítési díjat,

17. Házi segítségnyújtás

21. § (1) Az Önkormányzat a házi segítségnyújtás szolgáltatás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében biztosítja az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást szociális segítés vagy - a szociális segítés tevékenységeit is magába foglaló - személyi formájában az Szt. 63 §-ában foglaltaknak megfelelően.

(2) Az Önkormányzat a feladatellátást - a Beremendi Gyermekjóléti és Szociális Társulás (7827 Beremend, Szabadság tér 1.) tagjaként -, az Alapszolgáltatási Központ Beremend intézmény útján látja el.

18. Családsegítés

22. § (1) Az Önkormányzat az Szt. 64. §-ában foglaltaknak megfelelően, a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából családsegítés szociális alapszolgáltatást nyújt.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott szociális alapszolgáltatás biztosításáról - a Beremendi Gyermekjóléti és Szociális Társulás tagjaként -, az Alapszolgáltatási Központ Beremend Intézmény útján gondoskodik.

(3) A családsegítés alapszolgáltatás a gyermekjóléti szolgáltatással együtt biztosított, család- és gyermekjóléti szolgálat - keretében. A család- és gyermekjóléti szolgálat ellátja a családsegítés feladatait, valamint a Gyvt. 39. és 40. §-a szerinti gyermekjóléti szolgáltatási feladatokat is. Az Önkormányzat a családsegítés körébe tartozó feladatait Beremendi Gyermekjóléti és Szociális Társulás útján látja el az Szt. 64. §-ában meghatározottak szerint

V. Fejezet

Záró rendelkezések

23. §1

24. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 23. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.