Kásád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 12. 10

Kásád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.10.
a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat képviselő-testületének célja a településen élők szociális biztonságának megteremtése és megőrzése – kiemelten az időskorú lakosságra, a gyermeket nevelő családokra, ezen belül is a nagycsaládokra, figyelemmel az Önkormányzat teherbíró képességére. Elöregedő település lévén, földrajzi elhelyezkedéséből adódóan is infrastrukturális és szociális helyzet szempontjából is hátrányos helyzetű településről van szó, ezért kiemelten fontos, hogy az ebből fakadó nehézségek és hátrányok leküzdésében az önkormányzat a lakosság segítségére legyen.
A rendelet megalkotásakor a képviselő-testület fokozottan figyelt arra, hogy a településen élő minden rászoruló korosztályt lefedjenek a pénzbeli és természetbeni ellátások.
A képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani úgy, hogy mellette ösztönözni kívánja a rászorulókat arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni, mivel az egyének, a családok és a helyi közösség aktivitása nélkülözhetetlen feltétel a szociális biztonság megteremtése szempontjából.
Az egyes települési támogatásokra vonatkozó hatásköri szabályok megállapításánál a képviselő-testület arra törekedett, hogy a benyújtott kérelmek mihamarabb elbírálhatók legyenek, a támogatások minél hamarabb eljuthassanak az arra rászorulók részére, a támogatások jelentős részénél a polgármestert jelölte ki a hatáskör címzettjének.