Kásád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2023. 08. 31

Kásád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.08.31.
a falugondnoki szolgálatról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 60. § (1)-(2) bekezdése az alábbiakról rendelkezik:
60. § (1) A falugondnoki, illetve tanyagondnoki szolgáltatás célja a falvak és a külterületi vagy egyéb belterületi, valamint a tanyasi lakott helyek intézményhiányából és a közösségi közlekedés nehézségéből eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.
(2) A falugondnoki szolgáltatás ezer lakosnál kisebb településen működtethető. Amennyiben a falugondnoki szolgáltatás létesítését követően a település lakosságszáma tíz százalékot meg nem haladó mértékben emelkedik ezer lakos fölé, a szolgáltatás tovább működtethető.
A Kásád Községi Önkormányzat folyamatosan működteti a falugondnoki szolgálatot, mely a jogszabályi előírások és a Falugondnoki Szolgálat Szakmai Programjában meghatározottak alapján történik.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 39. § (1)-(3) bekezdése részletesen meghatározza, hogy az önkormányzat rendeletében a szolgáltatás alapfeladatainak és kiegészítő feladatainak mi minősül és miket kell tartalmaznia.
Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás *
39. § (1) * A szolgáltatás során az önkormányzat rendeletében a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül alapfeladatnak minősül
a) a közreműködés
aa) az étkeztetésben,
ab) a házi segítségnyújtásban,
ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;
b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így
ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,
bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,
bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;
c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása,
így
ca) az óvodába, iskolába szállítás,
cb) az egyéb gyermekszállítás.
(2) * A szolgáltatás során az önkormányzat rendeletében a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek a lakossági szolgáltatások, így
a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,
b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,
c) * az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve az (1) bekezdés a) pontjában meghatározottakon kívüli egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.
(3) * A szolgáltatás során az önkormányzat rendeletében a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül
a) az ételszállítás önkormányzati intézménybe,
b) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,
c) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.
(3a) * A (3) bekezdésben meghatározott feladatok a szolgáltatásnyújtás legfeljebb 50%-át tehetik ki.
(4) * A falugondnok tevékenységét a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter által meghatározott, a Szociális Ágazati Portálon közzétett tevékenységnaplóban kell dokumentálni. A szolgáltatáshoz használt gépjármű menetlevelén fel kell tüntetni, hogy a gépjárművet a falugondnoki szolgáltatás ellátásához veszik igénybe.
(5) * Falu-, illetve tanyagondnoki munkakörben csak olyan személy foglalkoztatható, akit a foglalkoztatás kezdő időpontjában a munkáltató bejelentett a munkakör betöltéséhez szükséges falu- és tanyagondnoki alapképzésre, és azt a munkakör betöltője a foglalkoztatás kezdő időpontjától számított egy éven belül elvégzi.
(6) * A falu- és tanyagondnoki szolgáltatás
a) szállítás,
b) megkeresés és
c) közösségi fejlesztés
szolgáltatási elemet biztosít.
A jelenleg hatályos rendeletben foglaltakhoz módosult az igénybevételre vonatkozó szabályozás, ezért szükségessé vált a hatályos rendelet helyett egy új, átfogóbb, részletesebben kidolgozott rendelet megalkotása.
Szükséges továbbá a folyamatosan érkező lakossági igények megfelelő keretek között tartása érdekében az alapfeladatok hangsúlyozása.