Mároki Önkormányzat

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 02. 08- 2015. 04. 05

Mároki Önkormányzat

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

2014.02.08.

Márok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk ( 1 ) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A költségvetés bevételei és kiadásai

1. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetésének

a)

tárgyévi költségvetési bevételét

39.685eFt

aa)

működési költségvetési bevételét

28.322eFt

ab)

felhalmozási költségvetési bevételét

11.363eFt

b)

tárgyévi költségvetési kiadását

32.075eFt

ba)

működési költségvetési kiadását

29.097eFt

- személyi juttatások

13.123eFt

- munkaadókat terhelő járulékok

2.219eFt

- dologi kiadások

11.970eFt

- ellátottak pénzbeli juttatásai

1.088eFt

- egyéb működési kiadások

697eFt

bb)

felhalmozási költségvetési kiadását

2.978eFt

- beruházások előirányzata

----eFt

- felújítások előirányzata

2.978eFt

- egyéb felhalmozási célú kiadások előirányzata

----eFt

c)

költségvetési többletét

7.610eFt

d)

előző év felhasználható pénzmaradványát

959eFt

da)

a működési hiány finanszírozását szolgáló
(tervezett) pénzmaradványát

775eFt

db)

a felhalmozási hiány finanszírozását szolgáló
(tervezett) pénzmaradványát

184eFt

e)

finanszírozási célú műveletek bevételét

2.344eFt

f)

finanszírozási célú műveletek kiadását

10.913eFt

-ban állapítja meg.

2. A költségvetés részletezése

2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2014. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) A Képviselő-testület az 1. §(1) bekezdésben megállapított tárgyévi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait összesítve az 1. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a költségvetési bevételek előirányzatát feladatonként a 5. számú melléklet, a működési kiadások előirányzatát feladatonként az 6. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat bevételi előirányzatait forrásonként a 2. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzat kiadási előirányzatait a 3.számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) Az önkormányzat 2014. évi támogatásait jogcímenként a 4. számú melléklet részletezi.

3. § A Képviselő-testület az (1) bekezdés c) pontja szerinti költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt igénybevételét működési, illetve felhalmozási célú igénybevételre tervezett tagolásban a 2. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § (1) A Képviselő-testület a felhalmozási kiadások előirányzatát 2.978 eFt-ban határozza meg.

(2) A felhalmozási kiadások tervezett összegét felhalmozási célok szerint a 7.számú melléklet tartalmazza.

5. § Az önkormányzat Európai uniós forrásból finanszírozott bevétellel illetve kiadással nem rendelkezik.

6. § Az önkormányzat 2014. évi költségvetésének várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat felhasználási ütemtervét a 9. számú melléklet, likviditási tervét a 10. számú melléklet tartalmazza.

7. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 8. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 8. számú melléklet b) pontjában meghatározottak szerint hagyja jóvá.

8. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi működési céltartalékát ---- eFt-ban határozza meg.

3. A költségvetés végrehajtásának szabályai

9. § (1) Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(2) Fizetési kötelezettséget a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig lehet vállalni és a kifizetéseket is ezen összeghatárig lehet teljesíteni. Pénzügyi előirányzat hiányában a gazdálkodó szerv kötelezettséget nem vállalhat, feladat végrehajtását nem kezdheti el.

(3) A költségvetési szerv szellemi és anyagi infrastruktúrájának magáncélra, meghatározott feladat elvégzésére igénybe vevő számára köteles térítést előírni a felhasználás, az igénybevétel alapján felmerült közvetlen és közvetett költségek figyelembevételével.

(4) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy az 50 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az Önkormányzat a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.

10. § (1) A Képviselő-testület a választott tisztségviselő,- és közalkalmazott részére cafetéria juttatás keretében személyenként bruttó 200.000,- Ft/év – személyi jövedelemadót, illetve egészségügyi hozzájárulást is tartalmazó – összegben biztosít keretet.

(2) A Képviselő-testület a közös önkormányzati hivatal közszolgálati tisztviselői részére cafetéria juttatás keretében személyenként bruttó 200.000,- Ft/év - személyi jövedelemadót, illetve egészségügyi hozzájárulást is tartalmazó - összegben biztosít keretet, melyet összevontan a személyi juttatások, valamint a dologi kiadások előirányzatai tartalmaznak.

(3) A Képviselő-testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3) bekezdésében foglaltak alapján illetménykiegészítést állapít meg a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatalban és kirendeltségeiben dolgozó köztisztviselők részére.

(4) Az illetménykiegészítés mértéke 2014. január 1. és 2014. december 31. napja között

a) felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő esetén alapilletményének 20 %-a,

b) középfokú iskolai végzettségű köztisztviselő esetén alapilletményének 20 %-a.

4. Az előirányzatok módosítása

11. § (1) A Képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, június 30-ig, november 30-ig, valamint az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(2) Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a normatív hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, vagy törli, az intézkedés kihirdetését követő legközelebbi – szükség esetén rendkívüli - ülésre a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

5. A gazdálkodás szabályai

12. § Az Önkormányzat feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa a részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

13. § (1) A Képviselő-testület az éves költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót felülvizsgálja és jóváhagyja.

(2) Amennyiben a 2013. évi normatív állami hozzájárulás elszámolásakor az Önkormányzatot az állami költségvetés javára visszafizetési kötelezettség terheli, annak összegével az érintett költségvetési szerv 2013. évi feladattal nem terhelt pénzmaradványát csökkenteni kell.

14. § (1) A költségvetési szervek pénzellátásáról a Polgármester a közös önkormányzati hivatal gazdasági szervezetén keresztül köteles gondoskodni a jelen rendelet előirányzatainak figyelembe vételével, időarányosan, minden hó utolsó munkanapjáig.

(2) A felhasználási célok meghatározásáról – az Önkormányzat gazdasági programjával, a településfejlesztési, illetve rendezési tervekkel, az adott évre vonatkozó elfogadott önkormányzati költségvetési rendelettel, valamint az aktuális pályázati lehetőségekkel összhangban évente a Képviselő-testület jogosult dönteni.

6. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

15. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek gazdálkodásának ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az Önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megállapodás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

7. Záró és vegyes rendelkezések

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.