Mároki Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019 (IV.15.) önkormányzati rendelete

Mároki Önkormányzat 2/2019. (IV.15.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről

Hatályos: 2019. 04. 16- 2022. 09. 20

Mároki Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019 (IV.15.) önkormányzati rendelete

Mároki Önkormányzat 2/2019. (IV.15.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről1

2019.04.16.

A Mároki Önkormányzat az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése alapján, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításárról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja és a településkép-védelem eszközei

1. § E rendelet célja Márok község településképének a helyi közösség bevonásával történő formálása, iránymu-tatás nyújtása szabályozó és ösztönző rendszer megállapításával olyan módon, hogy a település meglévő jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculata és szerkezete, valamint természeti értékei hosszú távon megőrizhetők legyenek.

2. § Fogalom meghatározások:

1. Utcaképet meghatározó építési tevékenység: közterületről látható, legalább a közterület felőli hom-lokzatot érintő építési tevékenység.
2. Utcaképet meghatározó építmény: a telek utcai határvonalától mért 20 méteren belül lévő épít-mény vagy építményrész.
3. Tájképet meghatározó építési tevékenység: a település kül- és belterületén a település meglévő összképét, sziluettjét megváltoztató építési tevékenység.
4. Tájképet meghatározó építmény: a település kül- és belterületén a település meglévő összképét, sziluettjét alkotó építmény.
5. Információs célú szerkezet: olyan szerkezet, mely a helyi közügyekkel, értékvédelemmel, kulturális eseményekkel kapcsolatos információk vagy útbaigazítás közzétételére szolgál.
6. Eredeti állapot: az eredeti építéskori állapot vagy az a későbbi állapot, amelyet a védelem elrende-lésekor védendő értékként határoztak meg.
9. FEJEZET
A HELYI VÉDELEM
2. A helyi építészeti és természeti örökség területi és egyedi védelme, illetve a védelem
megszüntetése

3. § (1) Az e rendelet 1. számú mellékletében felsorolt - helyi értékleltáron alapuló - vagy lehatárolt egyedi vagy területi helyi építészeti vagy természeti örökségi elemek védetté nyilvánítása (a továbbiakban: helyi vé-delem) e rendelet kihirdetésével történik. A helyi védelem célja a település szempontjából hagyományt őrző, a mindenkor itt élő emberek munkáját és kultúráját tükröző sajátos megjelenésű, a településképet meghatározó építészeti és természeti érték védelme.

(2) E rendelet megalkotását követően képviselő-testületi döntés alapján változtatható a helyi védetté nyil-vánított (továbbiakban: helyi védett) értékek köre.

(3) Építészeti vagy természeti emlék helyi védelem alá helyezését vagy a helyi védelem megszüntetését bármelyik lakos, civil és gazdálkodó szervezet kezdeményezheti, továbbá hivatalból is megindítható.

(4) A kezdeményezés képviselő-testületi döntésre történő előkészítésről a jegyző gondoskodik.

(5) A helyi védelembe vétel a polgármesternek címzett kérelem benyújtásával, írásban kezdeményezhető. A kérelemnek tartalmaznia kell a védelemre javasolt emlék beazonosítására és értékességre vonatkozó adatokat, különösképpen:

a) helyét (helyrajzi szám, cím vagy földrajzi koordinátái vagy mindkettő),

b) megnevezését,

c) rövid leírását,

d) a kezdeményezés indokolását,

e) színes fényképét (minden lényeges oldalról) és

f) javaslatot a megőrzésre, helyreállításra, vagy korábbi állapotra történő alakításra.

(6) Helyi védettség megszüntetése a polgármesternek címzett kérelem benyújtásával, írásban kezde-ményezhető. A kérelemnek tartalmaznia kell a védettség megszüntetésére javasolt érték beazono-síthatóságára és a megszüntetés indokoltságára vonatkozó alábbi adatokat:

a) a helyi értékleltár szerinti számát,

b) helyét (helyrajzi szám, cím vagy földrajzi koordinátái vagy mindkettő),

c) megnevezését,

d) a védettség megszüntetésének indokait és

e) színes fényképet (minden lényeges oldalról).

(7) A helyi védelem alá helyezés vagy a helyi védettség megszüntetése iránti eljárás megindításáról a tárgyi érték tulajdonosát, a tulajdonosi jogok gyakorlóját, és a kezdeményezőt írásban értesíteni kell. Az értesítésről a jegyző gondoskodik.

(8) A tulajdonos az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül véleményt nyilváníthat.

4. § A helyi védettség fokozatai:

a) utcai homlokzat védelme

b) teljes homlokzati védelem

c) teljes védelem

5. § (1) A helyi védett értékekről nyilvántartást kell vezetni, amit a jelen rendelet 1. számú melléklete tartal-maz. A nyilvántartásnak legalább a magasabb szintű jogszabály által meghatározott adatokat kell, hogy tartalmazza.

(2) A nyilvántartás vezetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A helyi védett érték – annak értékeit megóvó módon – információs célú szerkezettel kell jelölni. A tu-lajdonos a szerkezet elhelyezését tűrni köteles.

6. § (1) A helyi védett épített értékkel kapcsolatosan a beruházni jogosult köteles a beruházás során a meglévő állapotot megőrizni vagy az eredeti állapotot visszaállítani VAGY megőrzésével kapcsolatos, a (2) be-kezdésben található kötelezettségeknek eleget tenni.

(2) A helyi védett értékre vonatkozó építési tevékenység megkezdése előtt a kialakítandó állapot település-képi követelményeknek való megfelelését településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció ke-retében kell meghatározni.

7. § (1) A helyi védett érték jó karbantartása, állapotának megóvása a tulajdonos kötelessége.

(2) Helyi védett érték teljes bontása csak a védelem megszüntetését követően vagy baleset- és életveszé-lyes állapot bekövetkezte miatt lehetséges.

(3) Tilos a védett érték károsítása, tilos minden olyan beavatkozás, ami a védett érték teljes, vagy részleges megsemmisülését, karakterének részleges vagy teljes előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai, szerkezeti értékcsökkenését eredményezi.

8. § (1) A 7. § (1) bekezdésben jelzett munkálatok költségei a tulajdonost vagy használót terhelik.

(2) A helyi védettségből eredő, a rendeltetésszerű használathoz szükséges mértéket meghaladó vagy a kötelezettség teljesítéséhez szükséges költségek megtérítése érdekében nyújtandó támogatás eszközei lehetnek különösen:

a) pályázat útján elnyerhető központi vagy helyi költségvetési forrás,

b) adókedvezmény: helyi iparűzési adó kedvezmény,

c) az éves költségvetésben külön erre elkülönített egyösszegű támogatás,

d) a hely védelmi alapból nyújtott támogatás,

e) kedvezményes kamatozású hitel vagy

(3) Támogatásban a helyi védelem elemén beruházni jogosult részesülhet. A beruházásra való jogosultsá-got hitelt érdemlően bizonyítani kell.

(4) A támogatás mértékének megállapítása - az igazolt költségek képviselő-testület elé terjesztése esetén - a képviselő-testület egyedi döntése alapján történik, de nem haladhatja meg a helyi védelemmel össze-függő beruházás nettó bekerülési költségének 50%-át.

(5) A támogatás a képviselő-testület döntése alapján a kérelmező számára egyösszegű előleg kifizetéssel, banki átutalással történik VAGY a költségek kifizetését igazoló iratok benyújtását követően, utófinanszí-rozással történik.

(6) Előleggel történő támogatás esetében a támogatás cél szerinti felhasználását a támogatás évét követő naptári év december 31-ig, a kifizetést igazoló iratok benyújtásával és a beruházás elkészültét követően készült fényképek benyújtásával kell.

(7) Utófinanszírozással történő támogatás esetében a kifizetést igazoló iratok mellett a megvalósítást fény-képpel is igazolni kell.

35. FEJEZET
TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK
3. A településszerkezet, településkarakter, tájképi elem és egyéb helyi adottság alapján tele-
pülésképi szempontból meghatározó területek

9. § A településképi szempontból meghatározó terület a település belterülete, térképi lehatárolását e rendelet 2.

számú melléklete tartalmazza.
IV. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

4. Általános követelmények

10. § (1) Az építmények felületképzése során tilos a rikító, harsány színt és csillogó vagy fénylő felületet ered-ményező anyagok alkalmazása.

(2) Hullámpala, műanyag hullámlemez, palafedés és a nagy táblás fedések, valamint bitumenes hullámle-mez tetőfedésként nem alkalmazható.

11. § (1) A helyi védett építményt vagy annak az 1. mellékletben megállapított részletét kötelező megőrizni vagy szükség szerint helyreállítani.

(2) Védett épület utcai homlokzatán garázskapu, redőnytok, egyéb műszaki berendezés, plakát, reklám nem helyezhető el.

(3) Helyi védett építményt kizárólag úgy lehet bővíteni, hogy a védelem tárgya megőrződjön, utcaképi sze-repe ne változzon. A bővítmény formaképzése, homlokzata, anyaghasználata harmonikusan illeszked-jen a védett építményrészhez.

(4) Helyi védett épület külső hőszigetelési munkái csak abban az esetben végezhetők, ha a védelem tár-gyával azonos megjelenés biztosított lesz, az épület arányai és részletei nem változnak meg.

(5) Helyi védett köztéri szobor, emlék, képzőművészeti alkotás, utcabútor környezetét parkosítani kell. Bur-kolatként csak térkő vagy kavics használható.

5. Településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó területi
és egyedi építészeti követelmények

12. § (1) Az új főépítményt a telken a szomszédos épületek közterület felőli homlokzati vonalához igazodóan kell elhelyezni. A meglévő épületek bővítésénél is a szomszédos épületek közterület felőli homlokzati vona-lát kell figyelembe venni.

(2) A kedvező utcakép megtartása és kialakítása érdekében a meglévő és új építmények legmagasabb pontja nem haladhatja meg – a helyi építési szabályzatban megállapított beépítési magasság betartása mellett - az építési tevékenység végzése szerinti utcában már meglévő legmagasabb építmény legma-gasabb pontját.

(3) Az utcai kerítés jellemzően áttört felületű legyen, magassága nem haladhatja meg a 2,0 métert, és nem lehet hullámpalából vagy nagytáblás fémlemezből.

(4) Magánszemélyek településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció nélkül nem végezhetnek közterületi növénytelepítést.

(5) Bonyolult, összetett, erősen tördelt tetőidom nem alakítható ki, lapostető csak nem főépítmény eseté-ben megengedett.

(6) Egyéb műszaki berendezés (antenna, klímaberendezés, szellőző, szerelt kémény, stb.) az utcai hom-lokzaton nem helyezhető el. Szabadon álló, legfeljebb 6 m magas szélkerék és antennatartó oszlop az előkertben nem helyezhető el.

(7) Az egységes településkép érdekében a kapubejárók kiépítését azonos műszaki paraméterekkel kell megoldani.

(8) Az egységes utcakép érdekében az utcákat egységes növényzettel kell telepíteni.

(9) A telken a zöldfelület kialakítása során a 3. számú mellékletben található szabályok betartásával lehet növényeket telepíteni. A kerülendő, inváziós növényfajok jegyzéke a 4. számú mellékletben található.

6. Az egyes sajátos építményekre, műtárgyak elhelyezésére vonatkozó követelmények

13. § (1) Új, vezeték nélküli elektronikus hírközlési és műsorszóró létesítményt és műtárgyat csak a lakott terület határától legalább 500 m távolságban lehet elhelyezni, elsősorban multifunkcionális kialakítással (pl.: vadles, kilátó, mezőgazdasági technológiai építmény, víztorony, stb.). Önálló szerkezettel is telepíthető kivételes esetben, amennyiben nem áll rendelkezésre erre alkalmas meglévő építmény.

(2) A belterület már beépített területén, ahol a villamosenergia ellátás hálózatai föld feletti vezetésűek, új villamosenergia elosztási, közvilágítási vezetékeket és az elektronikus hírközlési hálózatokat a meglevő oszlopsorra, vagy közös tartóoszlopra kell fektetni. Közös oszlopsorra való telepítés bármilyen akadá-lyoztatása esetén új építendő hálózatot földalatti elhelyezéssel lehet csak kivitelezni.

7. Reklámokra, és reklámhordozókra és vonatkozó településképi követelmények

14. § (1) 2 m2-t meghaladó felületű reklám vagy plakát a településen – támogatás tényét ismertető kötelező tábla kivételével - nem telepíthető.

(2) Plakát és reklám elhelyezése kizárólag az önkormányzat által telepített – utasváró kivételével - utcabú-toron helyezhető el és világító vagy megvilágított nem lehet.

(3) Építményen, kerítésen az adott épületben működő szervezettel, céggel, tevékenységgel, szolgáltatás-

sal kapcsolatban cégtábla, cégér, címtábla, saját vállalkozást vagy üzletszerű tevékenységet népszerű-sítő tábla vagy felirat helyezhető el. Ezek mérete összesen 2 m2-nél nem lehet nagyobb.
(4) Saját vállalkozást vagy üzletszerű tevékenységet népszerűsítő tábla vagy felület karbantartásáról annak tulajdonosa köteles gondoskodni. Ha ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, és azt felszólításra sem teljesíti, úgy a polgármester településképi kötelezést bocsát ki.
(5) Az utcabútorokat egységes anyag és színhasználattal kell kialakítani.
(6) A település területén a reklámok közzétételének, illetve reklámhordozók, reklámhordozót tartó berende-zések elhelyezésének közterületekre és magánterületekre irányadó, magasabb szintű jogszabályban rögzített országos rendelkezésektől az alábbi estekben és időtartamra el lehet térni:
a) építési reklámháló kihelyezése, kizárólag építési tevékenység időtartamára, valamint
b) a település szempontjából jelentős valamely eseményről való tájékoztatás érdekében szüksé-ges reklám, reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés kihelyezése, évente összesen 12 naptári hét időszakra,
c) a nyilvánosság biztosítására szolgáló önkormányzati információs felület időkorlát nélkül megen-gedett.
V. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉP-ÉRVÉNYESÍTÉSI ESZKÖZÖK

8. Településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció

15. § (1) A településképi követelményekről való településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció (a to-vábbiakban: konzultáció) igénybe vétele a településen kérhető, amennyiben az építési tevékenység te-lepülésképi szempontból meghatározó területen helyezkedik el és utcaképet vagy tájképet meghatározó építmény építési tevékenységére vagy növény telepítésére irányul.

(2) A konzultáción a településrendezési eszközöket is vizsgálni kell, a településképi arculati kézikönyv iránymutatásként használható fel.

(3) A konzultációt előzetes időpont egyeztetéssel VAGY a polgármester vagy főépítész fogadóórájának idején, de legalább az építési vagy növény telepítési tevékenység megkezdése előtt 15 nappal kell kez-deményeznie az építtetőnek vagy az általa megbízott tervezőnek az önkormányzat hivatalos helyiségé-ben.

(4) A közterületi növénytelepítés esetében a konzultáción mérlegelni kell a telepítés helyét, az utca össz-képét, a közlekedés biztonságát, a közművek helyét, a fenntartási, esztétikai és ökológiai szemponto-kat.

(5) A konzultáción a jelen rendeletben rögzített településképi követelményekről kell egyeztetést folytatni. A konzultációt egyezséggel kell lezárni.

(6) Konzultáció ugyanazon építési vagy növénytelepítési tevékenységgel kapcsolatban több alkalommal is tartható.

(7) A konzultációról készült emlékeztetőt a polgármester állítja össze, amit az építtető vagy az általa meg-bízott tervező ellenjegyezhet.

(8) A konzultáción írásban rögzített megállapodások betartása kötelező. Attól eltérni csak újabb konzultáció keretében lehet.

(9) A kiadott emlékeztető 1 évig történő megőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(10) A konzultáció lefolytatható írásban és személyesen.

a) Írásban történő szakmai konzultáció esetén a polgármester az írásban rögzített javaslatait és kére-lem beérkezésétől számított 8 napon belül emlékeztető formában megküldi kérelmező részére, amelynek melléklete a benyújtott tervdokumentáció.
b) Személyesen történő konzultáció esetén a polgármester emlékeztetőben rögzíti javaslatait és nyi-latkozatait, melyet a konzultáció időpontjától számított 8 napon belül megküld kérelmező részére, amelynek melléklete a benyújtott tervdokumentáció.
9. Településképi véleményezési eljárás

16. § (1) A polgármester – a magasabb szintű jogszabályok keretei között - településképi véleményezési eljárást folytat le a településképi szempontból meghatározó területen belül utcaképet vagy tájképet meghatározó építési tevékenységek esetében.

(2) A polgármester véleményét az önkormányzati vagy térségi főépítész szakmai álláspontjára alapozza, ha az építési tevékenység

a) 300 m2-nél nagyobb nettó alapterületű épület,

b) a meglévő építmény legmagasabb pontjánál legalább 1 m-rel magasabb építmény létrehozásá-ra,

c) helyi védett értékre irányul,

(3) Amennyiben a benyújtott kérelem a külön jogszabály szerinti tartalomnak nem teljes körűen felel meg, a polgármester 8 napos határidővel hiánypótlásra szólítja fel a kérelmezőt.

(4) A polgármester véleményének kialakítása során - a településrendezési eszközök és jelen rendelet elő-írásait is figyelembe véve - az alábbi szempontokat veszi figyelembe:

b) településrendezési eszközökhöz való illeszkedés,
c) e rendeletben megállapított településképi követelmények,
d) a megvalósuló építmény utcaképbe vagy tájképbe illeszthetősége,
e) a szomszédok érdekei nem sérülhetnek,
f) a közterület funkcionálisan és esztétikailag nem romolhat, és
g) a helyi védett érték megőrzése.
10. Településképi bejelentési eljárás

17. § (1) A polgármester – a magasabb szintű jogszabályok keretei között - településképi bejelentési eljárást foly-tat le utcaképet vagy tájképet meghatározó építményen történő építési vagy rendeltetésmódosítási te-vékenységek esetében, ha a tevékenység eredményeként:

a) a helyi védelem alatt álló épületeken, az épület közterületről feltáruló homlokzata, annak színezése, tetőformája és tetőhéjalása megjelenésének megváltoztatása, továbbá előtető létesítése,

b) helyi egyedi védett épületen cégér elhelyezése,

c) a közterületi reklámok és reklámhordozók elhelyezése, valamint antennatorony létesítése

esetén.

(2) Az eljárás lefolytatására vonatkozó eljárás kérelmét tevékenység végzésére jogosult papír alapon vagy elektronikusan nyújtja be a polgármesternek az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon 2 pél-dányban legalább tevékenység megkezdése előtt 15 nappal.

(3) Amennyiben a benyújtott kérelem a külön jogszabály szerinti tartalomnak nem felel meg teljes körűen, a polgármester 8 napos határidővel hiánypótlásra szólítja fel a kérelmezőt.

(4) A polgármester az eljárás keretében a következő szempontokat vizsgálja:

a) településrendezési eszközökhöz való illeszkedés,

b) e rendeletben megállapított településképi követelmények,

c) a megvalósuló építmény utcaképbe vagy tájképbe illeszthetősége,

d) a szomszédok érdekei nem sérülhetnek,

e) a közterület funkcionálisan és esztétikailag nem romolhat, és

f) a helyi védett érték megőrzése.

(5) Az eljárás lefolytatásának igazolását postai úton kell közölni a kérelmezővel, az átvétel igazolásával. A hatósági döntés mellékletét képezi az eljárásra benyújtott tervdokumentáció egy, a polgármester által záradékolt példánya.

(6) A településképi bejelentés tudomásul vételét tartalmazó döntés megőrzéséről - az iratkezelési szabá-lyoknak megfelelően - a polgármester gondoskodik.

(7) A polgármester ellenőrzi a bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység előírások-nak megfelelő végzését.

(8) A településképi bejelentés tudomásul vételét tartalmazó döntés 6 hónapig érvényes.

11. Településképi kötelezés, településképi bírság

18. § (1) A magasabb szintű jogszabályok keretei között településképi kötelezési eljárást kell lefolytatni:

a) utcaképet vagy tájképet rontó építmény,

b) településképi követelmények megsértése,

c) helyi védett érték rendeltetésének nem megfelelő használatából adódó károsodása,

d) településképi bejelentési eljárás vagy a konzultáció elmulasztása,

e) a településképi bejelentési eljárásban tudomásul vett tevékenységtől eltérő végrehajtása, továb-bá

f) a konzultáción az emlékeztetőben rögzített településkép-védelmével kapcsolatos megállapodá-sok be nem tartása esetén.

(2) Az eljárás megindítható bejelentésre vagy hivatalból.

(3) A bejelentés írásban történhet a polgármesternek címezve, papíron vagy elektronikus levélben.

(4) A bejelentésnek tartalmaznia kell:

a) a bejelentő nevét, lakcímét és aláírását,

b) a bejelenteni kívánt szabálysértés helyét, rövid leírását,

c) fényképet.

(5) A polgármester határidő kitűzésével felhívja az ingatlan tulajdonosát a kötelezés tárgyát képező tevé-kenység elvégzésére és annak végre nem hajtása esetén a várható jogkövetkezményekre, különös te-kintettel a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. tv. 11. § (2) bekezdés szerinti településképi bírság (továbbiakban: bírság) összegének meghatározására.

(6) A kötelezés ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a képviselő-testülethez címzett fellebbezés-sel lehet élni.

(7) A bírság kiszabásakor a következőket lehet mérlegelni:

d) a mulasztás oka, indokoltsága,

e) a kötelezett szociális háttere,

f) a jogsértéssel okozott hátrányt, ideértve a hátrány megelőzésével, elhárításával, helyreállításá-val kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a jogsértéssel elért előny mértékét,

g) a jogsértéssel okozott hátrány visszafordíthatóságát,

h) a jogsértéssel érintettek körének nagyságát,

i) a jogsértő állapot időtartamát,

j) a jogsértő magatartás ismétlődését és gyakoriságát,

k) a jogsértést elkövető eljárást segítő, együttműködő magatartását, valamint

l) a jogsértést elkövető gazdasági súlyát,

m) egyéb egyedi körülményt.

(8) A kiszabott bírság legkisebb összege 10.000 Ft, melyet visszaigazolható módon írásban kell közölni.

(9) A bírság megfizetése csak közvetlenül az önkormányzat erre a célra szolgáló … bankszámlájára tör-ténő befizetéssel történhet.

(10) A kiszabott bírság határidőig meg nem fizetése esetén az önkormányzat a bírságot adók módjára hajt-ja be.

12. Támogatási és ösztönző rendszer

19. § (1) A településképi követelmények alkalmazására az önkormányzat az alábbi ösztönzési rendszert alkal-mazhatja:

a) adókedvezmény biztosítása;

b) anyagi támogatás nyújtása;

c) egyéb támogatási formák igénybevétele (pl. belépőjegyet ad valamely önkormányzati léte-sítménybe/eseményre);

d) arculati verseny meghirdetése/lebonyolítása a településképi követelményeket teljesítő épü-letek tulajdonosai számára;

e) a Településképi Arculati Kézikönyv módosításánál, a megvalósult jó példák fejezetébe az érintett épület/épületrész beemelése.

(2) Az ösztönzési rendszer pontos feltételeiről, nagyságáról – a pénzügyi lehetőségek függvényében – a mindenkori költségvetési rendeletben dönt a Képviselő-testület.

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

13. Záró rendelkezések

20. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 6 /2017. (XI.29.) önkormányzati rendelet a reklámok, reklámhordozók elhelyezéséről.

Márok,2019. április 4.
Krizics Zsanett Dr. Szarkándi Zita
polgármester jegyző
Kihirdetve:2019. április 15.
Dr. Szarkándi Zita
jegyző
1. számú melléklet a 2/2019. (IV.15.) önk. rendelethez

A helyi védelem alatt álló építészeti örökségének jegyzéke

MÁROK PETŐFI U.-I VÉDETT ÉPÜLETEK

Építmény helye

Hrsz

Megnevezés

Védelem foka

Petőfi u. 21.

274

lakóépület

H2

Petőfi u. 24.

256/1

lakóépület

H2

Petőfi u. 26.

257

lakóépület

H2

Petőfi u. 27.

272

lakóépület

H2

Köztér

264

Kőkereszt

H2

MÁROK KOSSUTH L. U.-I VÉDETT ÉPÜLETEK

Építmény helye

Hrsz

Megnevezés

Védelem foka Kossuth L.

u. 18.

87

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 20.

88

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 26.

92

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 38.

182

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 43.

74

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 52.

175

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 50.

176

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 58.

172

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 63.

64

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 65.

63

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 70.

166

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 77.

30

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 83.

27

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 78.

162

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 81.

28

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 85.

26

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 87.

24

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 91.

22

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 93.

21

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 66.

168

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 68.

167

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 73.

32

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 79.

63

lakóépület

H2

Kossuth L. u. 105.

15

lakóépület

H2

2. számú melléklet a 2/2019. (IV.15.) önk. rendelethez
Településképi szempontból meghatározó területek lehatárolása
image1.jpeg
3. számú melléklet a 2/2019. (IV.15.) önk. rendelethez

NÖVÉNYTELEPÍTÉSI SZABÁLYOK

A telepítési távolságokra vonatkozó szabályok
A legkisebb ültetési (telepítési) távolságok az ingatlan határától:
(1) A belterületen:
a) lágyszárú növényzet (ide nem értve a gyepet) 0,50 méter,
b) szőlő, valamint 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb bokor (élősövény) esetében 2,00 méter,
c) 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb fa esetében 2,50 méter,
d) 3 méternél magasabbra növő gyümölcs és egyéb fa, valamint gyümölcs és egyéb bokor (élősövény) esetében 4,00 méter,
e) 5,0 méternél magasabbra növő minden növény 7,00 méter; kivéve diófa, ami 8,00 méter.
(2) Közterület határától szőlőt, gyümölcs- és egyéb fát, valamint bokrot legalább 1,5 méter távolságra, 3 méternél magasabbra növő gyümölcsfát legalább 5,0 m távolságra kell ültetni (telepíteni).
4. számú melléklet a 2/2019. (IV.15.) önk. rendelethez

KERÜLENDŐ, INVÁZIÓS NÖVÉNYFAJOK JEGYZÉKE

Magyar név

Tudományos név

Borfa, tengerparti seprűcserje

Baccharis halim fólia

Kaliforniai tündérhínár

Cabomba caroliniana

Vízijácint

Eichhornia crassipes

Perzsa medvetalp

Heracleum persicum

Sosnowsky-medvetalp

Heracleum sosnowskyi

Hévízi gázló

Hydrocotyle ranunculoides

Fodros átokhínár

Lagarosiphon major

Nagyvirágú tóalma

Ludwigia grandiflora

Sárgavirágú tóalma

Ludwigia peploides

Sárga lápbuzogány

Lysichiton americanus

Közönséges süllőhínár

Myriophyllum aquaticum

Keserű hamisüröm

Parthenium hysterophorus

Ördögfarok keserűfű

Persicaria perfoliata

Kudzu nyílgyökér

Pueraria montana var. lobata

Közönséges selyemkóró

Asclepias syriaca

Vékonylevelű átokhínár

Elodea nuttallii

Bíbor nebáncsvirág

Impatiens glandulifera

Felemáslevelű süllőhínár

Myriophyllum heterophyllum

Kaukázusi medvetalp

Heracleum mantegazzianum

Óriásrebarbara

Gunnera tinctoria

Tollborzfű

Pennisetum setaceum

Alternanthera philoxeroides

Microstegium vimineum

1

Az önkormányzati rendeletet a Mároki Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 20. §-a hatályon kívül helyezte 2022. szeptember 21. napjával.