Mároki Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019 (IV.29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 04. 30

Mároki Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019.(IV.29.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról


Mároki Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 7. bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet alkalmazásával a következőket rendeli el:


A helyi közművelődés

A lakosság önművelés céljából lakóhelyén bekapcsolódjon kulturális tevékenységekbe és megismerhesse a kulturális értékeket különösen:

  1.  megismerkedjen a település történetével, a hagyományokkal, normákkal;
  2. a település népességének tagjaként kifejezze, milyen értékek, célok, fejlesztési irányok fontosak számára, részt vegyen a közösségi életének fejlesztésében és a közös jövőkép megfogalmazásában; ezekhez állandó helyszínt vehessen igénybe;
  3. lakóhelyén szakmai segítséget vegyen igénybe az önfejlesztéshez, az önműveléshez, a közös értékek kifejezéséhez, megéléséhez, a közös célok megfogalmazásához, a tevékenységek színvonalának biztosításához.
  4. művelődési céljai megvalósításához közművelődési közösségi színteret (a továbbiakban: közösségi színtér), szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon



A rendelet célja

Általános rendelkezések


1. § A rendelet célja, hogy Márok község polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén található közösségi színtérre, annak fenntartójára, működtetőjére,  az Önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás alapján közművelődési alapszolgáltatást nyújtó jogi személyre, munkát végzőkre és közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.


Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai és ellátásuk szervezeti keretei

3. §. (1) A települési önkormányzat közművelődési feladatai közművelődési alapszolgáltatás megszervezése keretében: művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, bemutatkozási lehetőségek megteremtése.

4. §. A települési önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi színteret biztosít

  • Márok, József A. u. 3. szám alatti épületben, mint Művelődési ház


5. §. A közösségi színtér tartalmazza

(1) Színtér infrastrukturális ellátása:

Márok, József A. u. 3. szám alatt:

önálló bejárattal rendelkező 122,735+37,35 nm nagyterem színpadrésszel; hozzá tartozó 23,952nm vizes blokkal, 32,94 nm és 13,387nm raktárral és 10,722nm közlekedővel;

  • 70 db kárpitozott szék
  • időszakos berendezésre 6 db faasztal

önálló bejárattal rendelkező 74,757 nm klubhelyiség, hozzá tartozó 8,32nm vizes blokkal, 4,284nm és 3,136nm raktárral;

  •  4 db fa asztal és 8 db pad


 (2) Színtér személyi ellátása

A közösségi színtérben legkésőbb 2021. január 1-től a közművelődési alapszolgáltatások zavartalan biztosítása érdekében legalább egy, legalább középfokú közművelődési szakképzettséggel (szakképesítéssel) rendelkező szakembert foglalkoztat.





Közművelődési alapszolgáltatások üzemeltetése

6. §. Színterek nyitvatartási ideje:

A Márok, József A. u. 3. alatti közösségi színtér nagyterme és kapcsolódó kisterme állandó nyitva tartással nem rendelkezik, az programokhoz kapcsolódóan igény szerint használható.



7.§.A közművelődés finanszírozása
(1)  a) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait részben  költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás

b) Kiegészíti a színtér használatából származó saját bevétellel, a központi költségvetési forrásból vagy elkülönített állami pénzalapból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő vagy célzott támogatással, hazai vagy európai uniós valamint egyéb támogatóktól pályázati úton  elnyerhető támogatásokkal.


(2)  Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátását, színterek karbantartását, fejlesztését segítő pályázatok elnyeréséhez költségvetéséből önrészt biztosít.


Közművelődési alapfeladatok ellátásában kialakított együttműködések


8. § Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak megvalósításában együttműködik:


  1. Csorba Győző Megyei Könyvtár
  1. Könyvtári szakterületen – KSZR rendszer fenntartása, könyvtári programszervezés)
  2. közművelődési szakterületen – kulturális és közösségi programszervezés)





Közművelődési alapfeladatok ellátásának szakmai tartalma


9. § (1) A feladatellátó az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez éves szolgáltatási tervet készít a tárgyév március 1-jéig.

(2) Az éves szolgáltatási terv tartalmazza

a) a biztosított közművelődési alapszolgáltatások keretében tervezett közösségi programok, tevékenységek és folyamatok (a továbbiakban együtt: közösségi tevékenység) megnevezését,

b) a közösségi tevékenység céljának rövid leírását,

c) az egyes közösségi tevékenységek közművelődési alapszolgáltatásokba való besorolását azzal, hogy minden egyes közösségi tevékenység csak egy alapszolgáltatásba sorolható be,

d) a közösségi tevékenység rendszerességét vagy tervezett időpontját és a résztvevők tervezett számát, valamint

e) a helyi lakosság közösségi tevékenységek megtervezésében, megvalósításában és értékelésében való részvételének módjait.


  1. Az éves szolgáltatási terv a helyi lakosság és annak önszerveződő közösségei érdeklődésén, igényein és szükségletein alapul, azt a feladatellátó a helyi lakosság és annak önszerveződő közösségei bevonásával készíti elő.


Záró rendelkezések


10. §  Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

Márok,2019. április 25.


                     Krizics Zsanett                                                                          Dr. Szarkándi Zita

                       polgármester                                                                                                   jegyző


Kihirdetve: 2019. április 29.                                                                        Dr. Szarkándi Zita

                                                                                                                                          jegyző