Adorjás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2007(V.22.) rendelete

a helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2019. 04. 12

Adorjás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2007(V.22.) rendelete

a helyi építési szabályzatról

2019.04.12.

Adorjás község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990.évi LXV. törvény 16. §-ában, valamint az épített környezet alakításról és védelemről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján az építés helyi rendjének biztosítása érdekében – a település önkormányzatának az országos szabályoknak mehfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel, a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket magába foglalóan-az alábbi rendeletet alkotja meg:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Adorjás közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet alakítani, építményrészt, épületet tervezni, kivitelezni, építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, használni vagy elmozdítani, rendeltetését megváltoztatni, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű előírások megtartása mellett csak és kizárólag e rendelet és a mellékletként szereplő TT-0501 jelzőszámú, a Kokas és Társa Építész és Településtervező Iroda által véglegesített (1:10.000 m.a.V-1 jelű, valamint 1:2000 m.a. V-2 jelű) szabályozási tervek együttes alkalmazásával szabad. A rendeletben nem szabályozott esetekben a 36/2002.(III.7. ) Korm. rendelettel módosított 253/1997.(XII.20.) Korm rendelet (a továbbiakban OTÉK) előírásai szerint kell eljárni

(3) A rendelet területi és tárgyi hatályát érintően minden természetes és jogi személyre nézve kötelező előírásokat tartalmaz.

A szabályozási elemek értelmezése

2. § (1) A szabályozási terven kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

a) a szabályozási vonalat és a szabályozási szélességet,

b) az építési vonalat,

c) az építési övezeti és övezeti besorolást, lehatárolást és az övezeti jellemzőket,

d) a védőterületeket,

e) az egyes területek felhasználásának módját és határát,

f) a közigazgatási és a belterületi határvonalat.

(2) Bontásból eredő Új építéseknél a kötelező erejű utcai építési vonal a lebontott épület utcai homlokvonalával azonos, ha a szabályozási terv, vagy a vonatkozó övezeti előírás másképp nem rendelkezik.

(3) A kötelező elemektől való eltérés csak e rendelet,ill. a szabályozási terv módosításával történhet.

(4) Jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek módosítása nélkül változtatható szabályozási elemek

a) A helyi védettségű épületek törlése,vagy újabbak védetté nyilvánítása jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek módosítása nélkül, önálló önkormányzati rendelettel történhet az Önkormányzati Főépítész, ennek hiányában vezető tervezői jogosultsággal rendelkező építész szakvéleménye alapján.

b) A sajátos jogintézmények törlése, vagy újabbak bevezetése (az építésjogi követelmények és a telekalakítás kivételével) jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek módosítása nélkül, önálló önkormányzati rendelettel történhet.

c) A szabályozási tervlapokon beépítésre szánt területként jelölt területek jelen rendelet módosítása nélkül belterületbe vonhatók.

d) Hírközlési magaslétesítmény (adótorony) elhelyezése jelen rendelet 3. § (2) bekezdése figyelembevételével jelen rendelet módosítása nélkül engedélyezhető.

e) Amennyiben a védőterületek határvonala (kiterjedése) jogszabályi változások következtében a szabályozási terven jelölttől eltér, az jelen rendelet módosítása nélkül, szakhatósági eljárás keretében pontosítható.

f) Szántó művelési ágú terület erdősítése jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek módosítása nélkül történhet az illetékes szakhatóságok (a területileg illetékes Földhivatal, valamint az Állami Erdészeti Szolgálat Pécsi Igazgatósága) beleegyező szakvéleménye alapján. Építésjogi szempontból az adott területen a tulajdoni lapra bejegyzett művelési ág szerinti előírások érvényesek.

(5) A szabályozási terven jelölt irányadó szabályozási elemek a következők:

a) az irányadó telekhatár

b) a tervezett utak tengelyvonala

(6) Az irányadó szabályozási elemek vagy a szabályozás lehetséges változatára utalnak, vagy pontosításuk továbbtervezést igényel. Az ezektől való eltérés a jelen rendeletben foglalt rendelkezések keretei között a rendelet, ill. a szabályozási terv módosítása nélkül engedélyezhető.

(7) Az irányadó szabályozási elemek a következőképpen értelmezendők:

a) Az irányadó telekhatár jelen rendelet keretei között az érintett tulajdonosok szándékától függően , az övezeti előírások adta lehetőségeken bellül módosítható javaslat.

b) A tervezett utak tengelyvonala,hossz-és keresztszelvényei az engedélyezési tervek készítése során pontosítandók.

(8) Az építési hely értelmezése oldalhatáron álló beépítési mód esetén:

a) Észak-déli,vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely a telek északi oldalhatárára tapadjon,ha a szabályozási terv nem jelöli másként.

b) Keleti-nyugat,vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely a történelmileg kialakult állapothoz igazodjon.

(9) A kötelező elemek értelmezése irányadó telekhatárral lehatárolt telken:

a) A Kötelező elemek helye a telekhatár függvénye, véglegessé a telekalakítási eljárás lefolytatása után,a telek pontos kitűzése és földhivatali átvezetése után válik.

(10) Az övezeti előírásokban szereplő épületszélesség fogalom értelmezése:

a) Négyszög alaprajz esetén a rövidebb alaprajzi méret.

b) Épületszárnyakkal tagolt (L,T stb.)alaprajz esetén az épületszárnyak szélességi mérete.

(11) Az övezeti előírásokban szereplő homlokzatmagasság fogalom értelmezése:

a) A homlokzatmagasság az építmény egyes homlokzati terepcsatlakozása feletti vetületének átlagos magassága,melynek számítása során figyelmen kívül kell hagyni

a1) a kémények,a szellőzőkürtök,tetőszerelvények magasságát,

a2) a vizsgált homlokzatfelülettől 12m-nél távolabbi (hátrább álló) építményrészeket,

a3) a vizsgált homlokzatfelület vízszintes összes hosszának egyharmadát meg nem haladó összes hosszúságú és legfeljebb 3 m magasságú

- tető építmény, építményrész, attika, álló tetőablak stb.

- a terepbevágás mögötti homlokzatrész magasságát,

a4) a magas tető és oromfalainak 6 m-t meg nem haladó magasságú részét. A gömb, félgömb, donga, vagy sátortető alakú építmények homlokzatmagasságát,ha az a

-12 m magasságot nem haladja, a vetületmagasság felében

- 12 m magasságot meghaladja, a vetületmagasság 6 m-re csökkentett értékben kell meghatározni.

(12) Az lakóterületi övezeti előírásokban szereplő utcai épület és udvari épület fogalom értelmezése:

a) Utcai épület az építési telek előkertel meghatározott utcafrontján álló, vagy oda tervezett, az adott területhasználat fő funkciójának (itt lakó, vagy intézményi funkció) megfelelő funkciójú épület.

b) Udvari épület az utcai épület mögött, esetenként mellett álló, vagy oda tervezett, az adott területhasználat fő funkcióját kiegészítő, kiszolgáló funkciójú (gazdasági épület, garázs) épület

Építési Engedély általános szabályai

3. §

4. §

Építési engedélykérelmek elbírálásának szabályai

5. §

II. Fejezet

Településszerkezet, terület-felhasználás

6. § (1) A belterületi határvonalat a V-1 és V-2 jelű szabályozási tervlapok tüntetik fel.

(2) Jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek

a) a település igazgatási területét beépítésre szánt, valamint beépítésre nem szánt területre, ezeken belül pedig különböző terület-felhasználási egységekre osztja fel,

b) a beépítésre szánt területbe tartozó terület-felhasználási egységek területeit különböző építési övezetekbe,

c) a beépítésre nem szánt területbe tartozó terület-felhasználási egységek területeit különböző övezetekbe sorolja,

d) az építési övezeteket, illetőleg övezeteket közterületekre és közterületnek nem minősülő területekre osztja.

(3) Adorjás község igazgatási területének beépítésre szánt területei a következő terület-felhasználási kategóriákba sorolhatóak:

a) lakóterület

falusias lakóterület,

b) különleges terület

temető céljára,

sportolási célra.

(4) A település igazgatási területének beépítésre nem szánt területei a következők:

a) közlekedési és közműterület,

b) zöldterület,

c) erdőterület,

d) mezőgazdasági terület,

e) vízgazdálkodási terület,

(5) A terület-felhasználási egységeket, határaikat és jelkulcsukat a V-1és V-2 jelű szabályozási tervek mutatják be.

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

Általános előírások

7. § (1) Környezetterhelési határértékek

a) Az új létesítmény kialakításánál, a meg lévő illetve új technológiák üzemeltetésénél teljesíteni kell a környezeti levegőtisztasági követelményeket és a levegőtisztaság-védelmi előírásokat, valamint határértékeket.

[Jelenleg: Az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél a levegő védelmével kapcsolatosan kiadott és többször módosított 21/2001.(II.14.) Korm. rendelet és a végrehajtására kiadásra kerülő jogszabályok szabályait kell alkalmazni. A légszennyezettségi határértékeket, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeit a szintén többször módosított 14/2001. (V.9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet tartalmazza . Az egyes tevékenységek és berendezések illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról a 10/2001.(iv.19.)kÖm, A 140kW th és az ennél nagyobb , de 50 MWth –nál kisebb névleges bemenő hő teljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről a 23/2001.(XI.13.) KöM rendelet rendelkezik.]

b) Élővízbe bocsátott szennyvíz vagy folyékony hulladék esetén a szennyezőanyag-tartalomra vonatkozó határértékeket, küszöbértékeket be kell tartani.

[Jelenleg: A felszíni vizek minősége védelmének szabályiról szóló, módosított 220/2004.(VII.21.) Kormányrendelet és a vízszennyező anyagok kibocsátásaira vonatkozó határértékekről és alkalmazásuk egyes szabályairól szóló 28/2004.(XII.25.) KvVM rendelet szerint.]

c) Zajt kibocsátó berendezés, telephely, tevékenység úgy létesíthető, illetve üzemeltethető, hogy zajkibocsátása nem haladhatja meg az előírt zajterhelési határértéket a zajtól védendő területeken.

[Jelenleg: Zajt kibocsátó berendezés, telephely, tevékenység létesíthetésének, illetve üzemeltetésének zajkibocsátási, zajterhelési határértékeit, a zajtól védendő területeken a 8/2002.(III.22.) KöM-EüM együttes rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza, mely a kibocsátási határérték megállapításának alapja.]

d) Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új telekalakítású és tervezésű,vagy megváltozott övezeti besorolású területeken, megfelelő beépítési távolság meghatározásával, az épületek védett homlokzatainak megfelelő tájolással, illetve műszaki intézkedésekkel kell biztosítani az előírt zajterhelési határértékek teljesülését.

[Jelenleg: Az érvényesítendő zajterhelési határértékeket a 8/2002.(III.22.) KöM-EüM együttes rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.]

e) Új út létesítésének, a forgalmim viszonyok lényeges és tartós megváltozását eredményező felújítás, korszerűsítés tervezésekor a zajterhelési határértékeket érvényesíteni kell. Ennek érdekében a hosszútávra tervezett forgalom figyelembe vételével zajcsökkentő létesítmények, berendezések alkalmazását kell szükségesetés előírni.

[Jelenleg: Az érvényesítendő zajterhelési határértékeket a 8/2002.(III.22.) KöM-EüM együttes rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.]

f) Épületek zajtól védendő helyiségeiben az épület rendeltetésszerű használatát biztosító különböző technikai berendezésektől és az épületen belől vagy azzal szomszédos épületben folytatott tevékenységből eredő együttes zaj nem haladhatja meg az előírt határértéket.

[Jelenleg: Az érvényesítendő zajterhelési határértékeket a 8/2002.(III.22.) KöM-EüM együttes rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza.]

(2) A terepszint alatti építmények

a) Beépítésre szánt területen terepszint alatti építmény a talajvíz várható szintjének figyelembevételével a megfelelő műszaki megoldások alkalmazásával bárhol létesíthető.

b) A település területén önálló pince csak geotechnikai munkarésszel kiegészített talajmechanikai szakvélemény alapján létesíthető.

c)

d)

e) Terepszint alatti építmény földalatti részei sem nyúlhatnak a szomszédos ingatlanokkal.

Falusias lakóterület

8. § (1) A közösség összes lakóterülete falusias lakóterület, amely lakóépületek, mező-és erdőgazdasági építmények, továbbá a helyi lakosságot szolgáló, nem zavaró hatású kereskedelmi, szolgáltató és közműipari építmények elhelyezésére szolgál.

(2) A területen az OTÉK14. § (2) bekezdése szerinti építmények helyezhetők el üzemanyagtöltő kivételével.

(3) A terület övezeti tagozódását a V-2 jelű szabályozási tervlap tünteti fel. Az építési övezetekben betartandó telekalakítási és építési előírások a következők:

a) Az „Lf-K” jelű építési övezet
Az építési telek kialakítására és beépítésre vonatkozó paraméterek

telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

lakásszám

telkenként legfeljebb 2lakás építhető

legkisebb telekterület

800m2

legkisebb utcai telekszélesség

kialakult és beépült 10m,
kialakult,újonnan beépíthető 13m,
újonnan kialakítható és beépíthető 14m

beépítési mód

oldalhatáron álló

legnagyobb beépítettség

30% de legfeljebb 500m2

legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetén 3,50m/5,00m,
(ezen belül az utcai homlokzat magassága a kialakult utcaképhez
igazodjon)
udvari épület esetén 2,00m/5,00m
( a megengedett maximumot kialakultan meghaladó magasságú
építmény megtartható, a kialakult építménymagassággal bővíthető)

előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon,ennek hiányában 5m, et egyben az
utcai építési vonal utcai telekhatártól mért távolsága is

oldalkert

OTÉK szerint
(id.4§ (4) bekezdés t is)

hátsókert

szabályozási terv szerint, ennek hiányában legalább
6 m
min.40%

Épületre vonatkozó megkötések

tetőidom és hajlásszög

Kialakult utcasoron az illeszkedés szabályai szerint, új utcasoron
magas tető 32-45 fokos hajlásszöggel, a fő tetőgerinc az utcafrontra merőlegesen legyen

tetőhajlás

hagyományos színezésű égetett agyagcserép, vagy a felületében és színében ahhoz hasonló egyéb tetőfedő anyag

homlokzatszínezés és díszítés

a homlokzatokon a településen hagyományos színezést és díszítést
kell alkalmazni

épületszélesség

legfeljebb8,5 m

utcai kerítés

legfeljebb 1,8 m magas kerítés

(4) Udvari épületek elhelyezése:
a)
b)
c) a lakóépülettől különálló garázs az utcafrontra nem építhető, ezért amennyiben megépítésükre a lakóépületét megelőzően kerül sor, az építési engedélykérelemben szereplő helyszínrajzon a lakóépület későbbi elhelyezhetőségének biztosítása érdekében annak várható helyét is jelölni kell.
d) Lakóépülettel ellenkező oldalhatár mentén épületek szabályozása
d1) Kialakult épületek átépítése
A történetileg kialakult épületek az eredeti meg nem haladó építménymagassággal és épületszélességgel eredeti helyükön átépíthetők, a kialakult telepítési távolságok tarthatók,de az alkalmazandó szerkezeti elemek meghatározására az építési engedélyezési eljárás során tűzvédelmi szakértőtől szakértői véleményt kell beszerezni.
d2) Új épületek elhelyezése
Nem engedélyezhető
(5) A területen a gáznemű égéstermékek homlokzati kivezetése a helyi egyedi védelem alatt álló épületek valamennyi homlokzata, valamint a műemléki környezetbe tartozó, de egyedi védelem alatt álló épületek utcai homlokzata kivételével a mindenkor érvényben lévő országos szabványok betartásával engedélyezhető.
(6)

Különleges területek

9. § (1) A különleges területek lehatárolását a V-2 jelű szabályozási terv tünteti fel.

(2) A „Kte” jelű különleges területek a település temetői.

(jóváhagyáskor a területen a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. törvény és az ennek végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet előírásai érvényesek).

a) A területen betartandó építési előírások a következők:

- A területen szabadon állóan , 10 m-es elő-, OTÉK szerinti oldal-, és 10 m-es hátsókert megtartásával, legfeljebb 100m2 telekterület beépítésével, legfeljebb 4,0 m-es építménymagassággal (kivéve harangláb, harangtorony), a fő funkcióhoz kapcsolódó építmény (pl. ravatalozó, kápolna) helyezhető el.

- A terület zöldfelületi mutatója min. 40%

- A terület még fel nem használt részein az előfásítást, az utak, parcellák előzetes kialakítását kertépítészeti tervek alapján el kell végezni.

- legfeljebb 2,0 m magas kerítéssel körül kell keríteni.

b) Ötven évnél régebbi síremlék lebontásához, vagy áthelyezéséhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakhatósági hozzájárulása szükséges.

(3) A „Ksp” jelű különleges terület a település sportolási célú területe, ahol a következő építési előírásokat kell betartani:

legkisebb telekterület

6000 m2

beépítési mód

szabadon álló

legnagyobb beépítettség

5 %

legkisebb/legnagyobb építmény magasság

3,00 m/7,50 m

előkert

10 m

oldalkert

10 m

hátsókert

10 m

zöldfelületi mutató

min. 75 %

A BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

Közlekedési és közműterület

10. § (1) A közlekedési területek lehatárolását és övezeti tagozódását a V-1 és V-2 jelű szabályozási tervek tüntetik fel:

Út

Közlekedési terület jele

Közlekedési terület
szélessége

5804.sz. Harkány-
Sellye-Darány-
összekötő út

KÖu-1

meglévő
(18-22 m)

58128.sz. Kórósi
bekötő út

KÖu-1

meglévő
(16-20 m)

Egyéb közutak és
mezőgazdasági utak

KÖu-2

meglévő vagy min.
10,0 m

Petőfi Sándor utca

KÖu-3

meglévő
(18-24 m)

Tervezett kiszolgáló út

KÖu-4

16,0 m

Meglévő kiszolgáló utak

KÖu-4

meglévő
(6-22 m)

Vasúti terület

KÖk

meglévő

(2) A közlekedési területen az OTÉK26. § (3) bekezdés szerinti építmények helyezhetők el.
(3) Országos közutak melletti telken építmény csak külön jogszabályok szerint helyezhető el.
(4) Közforgalmú vasútvonal szélső vágányától számított 50 m távolságon belül építmény csak a külön jogszabályokban előírt feltételek szerint helyezhető el.
(5)
(6) Közlekedési terület fásításához, új fasor létesítéséhez legalább kertépítészeti engedélyezési tervet kell készíteni, amelyet az illetékes építésügyi hatósághoz kell engedélyezésre benyújtani. A tervet a területen illetékes közműszolgáltatókkal egyeztetni kell. Az egyeztetésről szóló emlékezető, vagy jegyzőkönyv a tervezési dokumentációhoz csatolandó.
(7)
(8)
(9)
(10) A település területét érintő közművezetékek hatályos jogszabályok, illetve a tulajdoni lapra bejegyzett szolgalmi sáv szerinti védőtávolságait meg kell tartani.
(11) Nem vonalas jellegű közmű- (pl. szennyvíz-átemelő, vízmű kút, gázfogadó állomás, transzformátorállomás stb.) vagy közlekedési létesítmény (pl. autóbusz megálló) az illetékes szakhatóságok beleegyező véleménye alapján, a külön jogszabályokban rögzített védőtávolságok betartása mellett bárhol elhelyezhető, azok számára a technológiai előírásoknak megfelelő, az adott építési övezeti, illetve övezeti előírásokban rögzített minimális telekterületnél kisebb telek kialakítható.

Zöldterület

11. § (1) A település zöldterületeinek lehatárolását a V-2 szabályozási tervlap tünteti fel. A területen OTÉK27. §- ban foglaltakon túlmenően a következő előírásokat kell megtartani:

a) A „Z”jelű övezet a településen kialakítandó rekreációs terület (közpark, játszótér).

a1) A tervezett közpark belső elrendezését, növényesítését táj-és kertépítész által készített, a hagyományos „hagyás fás” legelő jelleget maximálisan figyelembe vevő szaktervek alapján kell kialakítani és fenntartani.

a2) Az övezetben épület elsősorban vendéglátó,szálláshely szolgáltató funkcióval , a következő előírások betartásával helyezhető el:

- legfeljebb 200 m2 beépített alapterület

- legfeljebb 4,5 mm építménymagasság

- 10-10 m-es elő, és oldal és hátsókert

- legfeljebb 8,5 m épületszélesség

-

-

- a tervezésnél a magas talajvízállást figyelembe kell venni.

(2) A közparkok folyamatos karbantartásáról települési önkormányzat gondoskodik.

Erdőterület

12. § (1) A település erdőterületeinek lehatárolását a V-1 és V-2 jelű szabályozási tervlapok tüntetik fel.

(2) A településen található erdőterületek az erdő rendeltetése szerint gazdasági rendeltetésű - ”Eg” jelű erdők.

(3) Építési lehetőségek gazdasági rendeltetésű (Eg) erdőterületen

A területen bármilyen építmény csak az erdő rendeltetésének megfelelő funkcióval, 100.000 m2-t meghaladó területű földrészleten, az Állami erdészeti Szolgálat Pécsi Igazgatóságának bevonásával helyezhető el a következő előírások szerint:

a) Gazdasági épület elhelyezése esetén az ingatlan gépjárművel történő megközelítése köz-, vagy magánútról, lakó-, vagy egyéb, a vadásztatással kapcsolatos szállásjellegű épület elhelyezése esetén ezen túlmenően a vízellátás közművezetékről, vagy a közegészségügyi szakhatóság által igazolt vízminőséget biztosító helyi ellátással, valamint a villamos energia ellátás az engedélyezés idejére biztosított legyen.

b) A keletkező szennyvízgyűjtésre, tárolására, kezelésére egyedi közműpótló létesítmény (zárttározó, vagy szennyvíztisztító berendezés) alakítandó ki.

c) A megengedett legnagyobb beépítettség 0,5 % .

d) A beépítési mód szabadon álló, az épületeket 10m-es elő-, oldal- és hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.

e)

f)

g) Gazdasági épület kialakításának feltételei:

- Az épület földszintes, legfeljebb 5,0 m építménymagasságú lehet.

h) Lakó-, vagy egyéb szállásjellegű épület kialakításának feltételei:

- Az épület legfeljebb 5,0 m építménymagasságú lehet.

- Az épület szélességi mérete a 8,0 m –t nem haladhatja meg.

Tájképvédelmi területen található erdőben (lehatárolás V-1 tervlapon) csak az erdő- és vadgazdálkodást szolgáló épületek helyezhetők el a természeti értékek sérelme nélkül.

(4) A táj biológiai diverzitása és a látványi tájpotenciál megtartása érdekében a meglévő erdőtömbök a jövőben is megtartandók.

(5) Vízparti sávban (állandó vízfolyás medertengelyétől számított 50-50 m-en belül) elhelyezkedő gazdasági rendeltetésű erdőben tarvágás nem engedélyeztethető, a véghasználat fokozatosságára kiemelt hangsúlyt kell fordítani.

(6) Gazdasági rendeltetésű erdő végleges más célú hasznosítása, a termelésből kivonás, művelési ág váltás a vonatkozó hatályos jogszabályok szerinti eljárási rendben engedélyezhető az Állami Erdészeti Szolgálat, a területileg illetékes Földhivatal és a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség bevonásával.

(7) Új erdő telepítésénél a külön jogszabályban előírtak szerint kell eljárni.

(jóváhagyáskor az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996.évi LIV. törvény 35. §(4) bek. szerint).

(8) Fentieken túlmenően a vonatkozó országos rendelkezéseket, valamint az OTÉKA 28. §-ban előírtakat kell megtartani.

(Jóváhagyáskor a vonatkozó jogszabályok a következők: a természetvédelméről szóló 1996.évi LIII. törvény, az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996.évi LIV. Törvény, és a végrehajtásáról szóló 29/1997.(IV.30.) FM rendelet)

Mezőgazdasági terület

13. § (1) A mezőgazdasági terület a település mezőgazdasági termelés céljára szolgáló része, ahol az OTÉK 29. § (1) bekezdés szerinti építmények helyezhetők el

(Jóváhagyáskor a vonatkozó jogszabályok a következők:a termőföldről szóló, többször módosított 1994.évi LV törvény, valamint a természetvédelméről szóló 1996.évi LIII. törvény)

(2) A termőföldön történő beruházásokat úgy kell megtervezni, hogy a létesítmények elhelyezése a környező területeken a talajvédő gazdálkodás feltételét ne akadályozza.

(Jóváhagyáskor a termőföldről szóló 1994.évi LV. törvény 70. §- ban foglaltaknak megfelelően).

(3) Általános mezőgazdasági területen a végleges más célú hasznosítás m, termelésből kivonás a vonatkozó, hatályos jogszabályok szerinti hatósági eljárás keretében történhet a területileg illetékes Földhivatal engedélye alapján, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség előzetes megkeresésével.

(4)

A művelési ág megváltoztatása, illetve más célú területhasználat csak az adottságoknak megfelelő tájhasználat kialakítása, a tájkarakter erősítése, valamint közmű építse érdekében engedélyezhető. Egyebekben művelési ág váltási igény esetén ld. jelen rendelet 2. §előírásait is.

(5)

(6) A telekalakítás, területhasználat és művelés során a meglévő vízelvezető rendszerek szakszerű fenntartására ügyelni kell .

Általános mezőgazdasági terület

14. § (1) Az általános mezőgazdasági területek („Má”) lehatárolását és művelési águk jelölését a V-1 és V-2 szabályozási terv tartalmazza.

(2) Szántó művelési ágú területen betartandó előírások

a) A kialakítható telek legkisebb területe1500m2, legkisebb szélessége 18m.

b) A területen bármilyen építmény csak az ingatlan művelési ágához kötődő funkcióval, az OTÉK szerinti telekterületen és beépítettséggel helyezhető el a következő előírások szerint:

b1) Gazdasági épület elhelyezése esetén az ingatlan gépjárművel történő megközelítése köz-, vagy magánútról, lakóépület elhelyezése estén ezen túlmenően a vízellátás közművezetékről, vagy a közegészségügyi szakhatóság által igazolt vízminőséget biztosító helyi ellátással, valamint a villamos energia ellátás az engedélyezés idejére biztosított legyen.

b2) A keletkező szennyvízgyűjtésre, tárolásra, kezelésére egyedi közműpótló létesítmény (zárt tározó, vagy szennyvíztisztító berendezés) alakítandó ki.

b3) Az épületek szabadon állóan , 10-10 m –es elő-, oldal-, és hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.

b4)

b5) Gazdasági épületek kialakításának feltételei:

- Az épület földszintes, legfeljebb 7,5 m építménymagasságú lehet (ld. még 4. §(3) bekezdést is).

b6) Lakóépület kialakításának feltételei:

- Az épület legfeljebb 4,5 m építménymagasságú lehet.

- Az épület szélességi mérete 8,5 m-t nem haladhatja meg.

(3) Gyep, rét, legelő művelési ágú területen betartandó előírások

a) A területen kötelező a művelési ágnak megfelelő használat és kezelés, az extenzív művelés.

b) Művelési ág váltás természeti értéket képviselő gyepfelületen a természetvédelmi törvény vonatkozó előírásainak figyelembevételével történhet.

c) Telekalakítás feltételei:

c1) A terület természeti értéket képviselő részén (lehatárolás V-1 tervlapon) a kialítható telek legkisebb területe 3000 m2, legkisebb szélessége 18 m.

c2) A terület természeti értéket nem képviselő részén telekalakítás a (2) bekezdés a) pontja szerint engedélyezhető.

d) Építmény elhelyezésének feltételei:

d1) A terület természeti értéket nem képviselő részén építmény a (2) bekezdés b) pontja szerint helyezhető el.

d2) A terület természeti értéket képviselő részén (lehatárolás V-1 tervlapon) építmény elhelyezése esetén a d1) pontban foglaltakon túlmenően a természetvédelmi törvény vonatkozó előírásai is figyelembe veendők.

e) A 081/4hrsz. roncsolt felszínű terület rekultivációját tájépítész szaktervező által készített tájrendezési terv alapján kell végrehajtani.

(4) Birtokközpont, vagy birtokközponthoz tartozó kiegészítő központ kialakításának feltételei:

a) Birtokközpont, illetve a hozzá tartozó kiegészítő központ az OTÉK 29. § (5)-(8) bekezdése, valamint jelen rendelet 14. §(2) bekezdés b)pont b1)-b6)alpontja előírásai szerint alakítható ki.

b) A birtokközpont határai mentén a jelen rendelet 22. § -ban részletezett beültetési kötelezettség alapján kertépítész szaktervező által kiválasztott, őshonos, vagy honos fajokból álló, legalább 10 m széles többszintes növényállomány telepítendő és tartandó fenn. Ugyancsak a 22. § szerinti beültetési kötelezettség vonatkozik az építési telek belső növényesítésére, ami szaktervező által készített kertépítészeti terv alapján történhet. A belső zöldfelületek legalább 40 % -át őshonos, vagy honos fafajokkal fásítani kell.

(5) Mocsár művelési ágú területen, mint természeti területen betartandó előírások

a) A területen a jelenlegi művelési ág megváltoztatása tilos.

b) A területen semmiféle építmény nem helyezhető el.

(6) Történetileg kialakult, a szabályozási terven jelölt külterületi lakófunkciójú ingatlanokon betartandó előírások

a) Történetileg kialakult külterületi lakófunkció megtartható, a kialakult telken új építés engedélyezhető, ha az ingatlan gépjárművel történő megközelítése köz-, vagy magánútról, a vízellátás közművezetékről, vagy a közegészségügyi szakhatóság által igazolt vízminőséget biztosító helyi ellátással, valamint a villamos energia ellátás biztosított ,(LD. még jelen rendelet 17. § és 2.sz. melléklet előírásait is)

b) A keletkezett szennyvíz gyűjtésre , tárolásra, kezelésre egyedi közműpótló létesítmény (zárt tározó, vagy szennyvíztisztító berendezés) alakítandó ki.

c) A megengedett legnagyobb beépítettség a kialakult állapotra tekintettel 20%.

d) Az épülteteket a kialakult beépítési mód szabályai szerint, új építés esetén 5 m-es elő-, OTÉK szerinti oldal-, és 6 m-es hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.

e)

f) Gazdasági épület kialakításának feltételei:

- Az épület földszintes, legfeljebb 5,5 m építménymagasságú lehet

g) Lakóépület kialakításának feltételei:

-Az épület legfeljebb 5,0 m építménymagasságú lehet.

- Az épület szélességi mérete a 8,0 m-t nem haladhatja meg.

h) Telekalakítás csak a (2),(4) bekezdések szerint művelési ágra váltás, vagy birtokközpont kialakítása esetén engedélyezhető a vonatkozó előírások szerint.

Vízgazdálkodási terület

15. § (1) A „V2 jelű terület a vízgazdálkodással kapcsolatos létesítmények elhelyezésére szolgál (vízfolyások, tavak, jelentősebb árkok, vízmű területek)

(2) A terület lehatárolását a V-1 és V-2 jelű szabályozási terv ábrázolja.

(3) A „V-1” jelű övezetbe az állandó vízfolyások, jelentősebb árkok területe tartozik. Az övezetben csak a vízügyi jogszabályokban megengedett vízkár elhárítási létesítmények helyezhetők el.

(jóváhagyáskor a hullámterek, a parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról szóló 46/1999.(III.18.) Korm. rendelet előírása szerint.)

Közterület kialakítása és használata

16. § (1) A közterület kialakítását és használatát Adorjás község külön önkormányzati rendeletben szabályozza.

(2) A közterületen elhelyezhető építményekkel szembeni elvárások a következők:L

a) Árusító pavilon legfeljebb 15,0 m2 alapterülettel, legfeljebb 3,5m-es építménymagassággal, létesíthető.

b) A közúti közlekedéssel kapcsolatos várakozóhelyek az építmények legfeljebb 15 m2 alapterülettel létesíthetőek. Egyedi tervezésű építmény legfeljebb 3,0 m-es építménymagassággal létesíthető.

III. Fejezet

Kulturális örökségvédelem

17. § (1) A Műemlékvédelemre vonatkozó előírások

a) A település országos műemléki védelem alatt álló értékeit és azok műemléki környezetébe tartozó ingatlanokat a HÉSZ 1.sz. melléklete tartalmazza.

b) A melléklet szerinti védett épületeket és azok műemléki környezetét a szabályozási terv tünteti fel.

c) A kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében

- az országosan védett épületek telkein az építésügyi hatósági jogkört a KÖH gyakorolja,

- a műemléki környezetben az építési engedélyezési eljárásokban a KÖH-t szakhatóságként be kell vonni.

d) A műemlékek és műemléki környezetük esetében a kulturális örökség védelméről szóló törvény szerint kell eljárni.

(Jóváhagyáskor a Kulturális örökség védelméről szóló 2001.évi LXIV. törvény szerint.)

(2)

(3)

(4) Régészeti lelőhelyek védelmére vonatkozó előírások

a) A település nyilvántartott régészeti lelőhelyeinek és régészeti érdekű területeinek listáját a HÉSZ 4. sz. melléklete tartalmazza, az érintett területeket a szabályozási terv határolja el.

b) Általános előírások

b1) Régészeti érintettség esetén a kulturális örökség védelméről szóló törvény, és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek szerint kell eljárni.

b2) Minden olyan esetben , amikor lelet,vagy jelenség kerül elő, a területileg illetékes múzeumot és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt értesíteni kell, és a továbbiakban a múzeum nyilatkozatának megfelelően kell eljárni.

b3) Régészeti lelőhelyeken a nagy felületeket érintő beruházások előtt a Hivatal hatásvizsgálat készítést írhatja elő.

b4) A régészeti örökséget érintő kérdésekben a rendezési tervhez készített hatástanulmányban foglaltak az irányadók.

c) Nyilvántartott régészeti lelőhelyen a környezetében

c1) Minden, a talaj bolygatásával járó tevékenység, továbbá művelési ág megváltoztatásának szándéka (különösen gyep feltörése,vagy tuskózás) esetében a KÖH előzetes ( szakhatósági)engedélye szükséges.

c2) A beruházás feltételeként előírt régészeti feltárás költségei a beruházót terhelik.

c3) A kialakult használat folytatható, de attól a lelőhely nem károsodhat.

c4) Lelet, vagy jelenség előkerülésekor a végzett tevékenységet fel kell függeszteni, és a területileg illetékes múzeum, illetve a KÖH nyilatkozatát kell kérni a további teendőkről.

d) Régészeti érdekű terület

d1) A területen a beruházásokhoz szükséges engedélyeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal (KÖH) véleményeztetni kell.

d2) A munka megkezdéséről a KÖH-t tájékoztatni kell.

d3) Lelet, vagy jelenség előkerülésekor a kulturális örökség védelméről szóló törvény szerint kell eljárni.

IV. Fejezet

Az élővilág, a táj és a természet védelme

18. § (1)

(2) A település zöldfelületeinek védelem érdekében beépítésre szánt területen mellmagasságban (1,3 m) mért 15 cm törzsátmérőt elérő, vágy meghaladó fa kivágása - a gyümölcsfák kivételével - kizárólag építési hatósági engedéllyel történhet.

Az építési hatóság a fakivágását vagy megtiltja, vagy pótlási kötelezettség előírása mellett engedélyezi.

(3) A település területén található védett természeti értékek listáját a HÉSZ 5. sz. melléklete tartalmazza és a szabályozási terv tünteti fel.

a) Az országos ökológiai hálózattal érintett területen az Országos Területrendezési tervben előírtak szerint kell eljárni.

b) Az országos ökológiai hálózaton belül a településen található fás legelő kiemelten fontos érzékeny természeti terület, kódszáma 06868. Az érzékeny természeti területen betartandó előírásokat külön szabály rögzíti.

( Jóváhagyáskor a 2/2002 (I.23.) KöM- FVM együttes rendelet előírásai szerint)

c) Tájképvédelmi övezetbe tartozó területen a vonatkozó övezeti előírások szerint kell eljárni (ld.12-13. §-t)

A környezet védelme

19. § (1) Általános követelmények

a) A beruházások nem okozhatnak olyan hatásokat, melyek a környező területek tervezett használati módját lehetetlenné teszik.

[Jelenleg: a követelményeket a környezetvédelem általános szabályairól szóló 1995.évi LIII. törvény és a természet védelméről szóló 1996.évi LIII. törvény tartalmazza.]

b) Újabb területek belterületbe vonása, a termőföldön történő beruházások a környező területeken a talajvédő gazdálkodás feltételeit nem ronthatják, nem csökkenthetik a meglévő talajvédelmi létesítmények működőképességét. A beruházások megvalósítása és üzemeltetése során a termőföldről szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

[Jelenleg:1994.évi LV. törvény 70. §-a szerint.]

c) A beruházások megvalósítása, meglévő tevékenységek folytatása, rendeltetési módváltoztatás)-ok), valamint a telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenység csak a környezetvédelmi kölcsönhatások ellenőrzése, a környezetvédelmi előírások és határértékek betartása alapján történhet, a szakhatóságok előírása szerint.

[Jelenleg: a környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005.(XII.25.) Kormányrendelet, vagy a „telepengedély” alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenységeket a 80/1999. (VI.11.) Korm. rendelet határozza meg.]

d) Az újonnan kijelölt építési övezetek területei beépítésének előfeltétele a szakszerű közműpótló (zárt gyűjtő), melynek betervezése és kivitelezése kötelező.

[jelenleg: A felszín alatti vizek védelméről szóló , a 367/2004.(XII.26.) Korm. rendelettel módosított 219/2004. (VII.21.) Kormányrendelet, a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló 220/2004.(VII.21.)Kormányrendelet és a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területen lévő települések besorolásáról szóló, a 7/2005.(III.1.) KvVM rendelettel módosított 27/2004.(XII.25.) KvVM rendelet szerint.]

e) A csapadékvíz elvezetéséről vagy a szennyezetlen vizek elszikkasztásáról minden telek tulajdonosának, használójának gondoskodnia kell .A vízfolyásba csak az első fokon eljáró vízügyi hatóság hozzájárulásával és feltételének betartásával szabad csapadékvizet bevezetni.

[Jelenleg: A vízgazdálkodásról szóló 1995.évi LVII. törvény, valamint a vízgazdálkodási hatósági jogkörgyakorlásáról szóló 72/1996.(V.22.) Kormányrendelet szerint kell eljárni.]

f) A nagyvízi medrek, parti sávok, vízjárta , valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével kapcsolatos eljárásokról szóló vízügyi követelményeket be kell tartani, valamint az előírásoknak megfelelő védősáv fennmaradását biztosítani kell .

[Jelenleg: A vízügyi követelményeket a 21/2006.(1.31.) Kormányrendelet tartalmazza.]

g) A vizek közcélú vizilétesítmények fenntartása esetén a jogszabályi előírásokat érvényesíteni kell.

[Jelenleg: a vízügyi követelményeket a 21/2006.(I.31.)Kormányrendelet tartalmazza.]

h) Tilos a környezeti levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést vagy határértéken felüli légszennyezettséget okoz, valamint a környezeti levegő bűzzel való terhelése.

[Jelenleg: a levegő védelmével kapcsolatosan kiadott 21/2001.(II.14.) Korm. rendelet 5. §-a szerint.]

i) Új jelentős levegőterhelést okozó vagy bűzös tevékenység esetén az engedélyezési eljárás során védelmi övezetet kell meghatározni.

[Jelenleg: A levegővédelmi övezet meghatározását a 21/2001. (II.14.) Korm. rendelet 6. §-a és 2. sz. melléklete szerint kell elvégezni.]

j) A település fejlesztése során előnyben kell részesíteni a hulladékszegény technológiák alkalmazását és a kevésbé vízigényes tevékenységeket.

[Jelenleg: A hulladék-gazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény elvárásai figyelembe vételével.]

(2) Speciális eljárási szabályok

a) A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárások során állapítja meg a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság az elérhető legjobb technikán alapuló intézkedéseket.

[Jelenleg: a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás szabályait a 314/2005.(XII.25.) Korm. rendelet határozza meg.]

b) Adorjás a felszín alatti vizek minőségi védelmét szolgáló besorolás szerint érzékeny felszín alatti vízminőség védelmi területen helyezkedik el. A felszín alatti vizek minőségének védelme érdekében a kockázatos anyagok elhelyezése, továbbá a felszín alatti vízbe történő közvetlen és közvetett bevezetése tilos, illetve a létesítési engedélyezés során megállapított feltételek szerint - engedély alapján - történhet.

[Jelenleg: a kockázatos anyagok elhelyezése , továbbá a felszín alatti vízbe történő közvetlen és közvetett bevezetésének engedélyezése a felszín alatti vizek védelméről szóló, a 367/2004.(XII.26.)Korm. rendelettel módosított 219/2004.(VII.21.) Kormányrendelet és a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területen lévő települések besorolásáról szóló, a 7/2005.(III.1-)KvVM rendelettel módosított 27/2004.(XII.25.)KvVM rendelet előírásai szerint történhet.]

c) Erdőterületeket érintő beruházások során az erdő védelméről szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

[Jelenleg: az 1996.évi LIV. törvény és a 29/1997.(IV.30.) FM rendelet szerint.]

d) A telephelyengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenységek engedélyezése a környezeti kölcsönhatások ellenőrzése alapján történhet a szakhatóságok előírása szerint.

[Jelenleg: a „telepengedély” alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenységeket a 80/1999.(VI.11.) Korm. rendelet határozza meg.]

e) Az üzletek és kereskedelmi egységek, vendéglátó üzletek a lakosság jogos érdekeit, nyugalmát sértő tevékenysége, működése esetén (pl. zavaró, határértéket meghaladó zajterhelés ) a jegyző korlátozó intézkedéseket érvényesít.

[Jelenleg: az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló többször módosított 4/1997. (I.22.) Kormányrendelet 17. § (4) bekezdése és 18. §-a.]

f) Beruházások megvalósítása során a termőföldről szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

[Jelenleg: az 1994. évi LV. törvény 70. § - ának előírásai szerint.]

g) A vizek mezőgazdasági eredetű nitrát szennyezésének megelőzése, csökkentése érdekében érvényesíteni kell az előírásokat és a „helyes mezőgazdasági gyakorlat” szabályait.

[Jelenleg: a 27/2006.(II.7) Kormányrendelet és a 49/2001. (IV.3.) Korm. rendelet és az 1.sz. melléklete szerint.]

h) Adorjás településen az állattartásra vonatkozó önkormányzati rendelet szerinti volumenben és az építmények közötti legkisebb távolságok megtartásával építhetők állattartó létesítmények.

i) A hulladék elhelyezésről - különös tekintettel a termelési és veszélyes hulladékokra - gondoskodni kell .

Hulladékok keletkezésével járó tevékenységek engedélyezése során a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a hulladékok megfelelő elhelyezéséről, ártalmatlanításáról.

[Jelenleg: a hulladékok elhelyezésével, ártalmatlanításával kapcsolatos tevékenységek végzése során a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény és a 98/2001. ( VI.15.) Kormányrendelet előírásait kell figyelembe venni és betartani, illetve a hulladékgazdálkodási törvény végrehajtására hatályba kerülő jogszabályokat. A hulladékok jegyzékét a többször módosított 16/2001.(VII.18.) KöM rendelet tartalmazza.]

j) Az engedélyezési tervdokumentációnak tartalmaznia kell az építési és bontási hulladékok kezelésére, a keletkezett hulladékok mennyiségének tervezésére és elszámolására, azaz építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozó tervlapokat.

[ Jelenleg: az építési és bontási hulladékok kezelésének részletes szabályairól szóló 45/2004. (VII.26.) BMKvVM együttes rendelet 2. és 3. sz. melléklete tartalmazza.]

Tűzvédelmi rendelkezések

20. § (1) A gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyeknek, jogi személyeknek, a jogi és magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteinek az oltóvíz biztosításáról gondoskodniuk kell . A gazdálkodó tevékenységet nem folytató magánszemélyek részére az oltóvíz nyerési lehetőségek biztosítása az önkormányzat feladata. Az oltóvizet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (továbbiakban OTSZ) szerint kell biztosítani.

(2) A településen mértékadó tűzszakasz területe nem lehet nagyobb, mint amit a terület tűzoltó vízforrásaiból biztosítható oltóvíz- intenzitás megenged.

(3) Az újonnan építendő, illetve meglévő, de felújítandó közlekedési utak esetén az OTSZ vonatkozó előírásait figyelembe kell venni ( szélesség,teherbírás,fordulási sugarak, stb.).

Ásványvagyon gazdálkodási követelmények

21. § (1) Ásványi nyersanyag kitermelésével járó tevékenység (bányászat, tereprendezés, egyes építési tevékenységek, vízrendezés) csak érvényes bányászati, illetve külön jogszabály alapján kiadott hatósági engedély birtokában végezhető. A tevékenységek végzéséhez a Bányakapitányság engedélye, illetve más hatóság engedélye esetében a Bányakapitányság szakhatósági állásfoglalása szükséges.

V. Fejezet

Egyes sajátos jogintézményének követelményrendszere

22. § (1) A település beépítésre szánt területein épület csak építési telken helyezhető el.

(2) A település beépítésre nem szánt területein új építményt építeni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, rendeletetését, vagy használati módját megváltoztatni csak akkor szabad , ha

a) a terület rendeltetésszerű használatát szolgálja,

b) közérdeket nem sért,

c) az építmény csak a hozzájuk tartozó terület jelentéktelen hányadát veszik igénybe és biztosított, hogy az építmények a telek területe nem idegeníthetők el.

(3) Településrendezési kötelezések

a) Beültetési kötelezettség

A helyi építési szabályzat a közérdekű környezetalakítás céljából az alábbi ingatlanokon az övezeti előírásokban meghatározott módon és telekrészen a használatbavételi engedély megadásának feltételeként elvégzendő beültetési kötelezettséget ír elő:

· Birtokközpont, valamint a hozzátartozó kiegészítő központ területén.

b) Településrendezési kötelezéssel érintett területeken az építési törvény vonatkozó előírásai szerint kell eljárni.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

23. § (1) Ez a rendelet a kihirdetésétől számított második hónap 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet előírásait a hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet a 6/2007. (V. 22.) önkormányzati rendelethez

ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEKÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

ORSZÁGOS VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK

Református templom – Petőfi Sándor u. 45. – 20 hrsz. – M 353 – M ll. bírság-kategória

MŰEMLÉKI KÖRNYEZETBE TARTOZÓ INGATLANOK

- Református templom műemléki környezete
19, 21, 49-52 hrsz., és a szabályozási terven jelölt közterületek

2. melléklet a 6/2007. (V. 22.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 6/2007. (V. 22.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet a 6/2007. (V. 22.) önkormányzati rendelethez

RÉGÉSZETI VÉDELEM

NYILVÁNTARTOTT RÉGÉSZETI LELŐHELY ÉS KÖRNYEZETE

1.) 020/2; 073; 051/2; 052/3.
2.) 074/12-14; 073; 072/2.
3.) 064/2.
4.) 072/2.
5.) 064/2.
RÉGÉSZETI ÉRDEKŰ TERÜLET
(talaj bolygatásával járó tevékenység során régészeti szempontból kiemelten vizsgálandó terület)
Mivel a nyilvántartásban szereplő lelőhelyek többségének a kiterjedése a felszíni jelenségek alapján csak hozzávetőlegesen volt megállapítható, a környezetüket, továbbá azokat a területeket, ahol a földrajzi adottságok és az adatgyűjtés során szerzett információk alapján jelenleg ismeretlen lelőhelyek feltételezhetők, régészeti érdekű területként kell kezelni.
Az eddig megismert lelőhelyek a Pécsi-víz és a Kónica vizenyős völgyéből kiemelkedő alacsony magaslatokon találhatók. Ezért a hasonló adottságú helyek bel- és külterületen egyaránt régészeti érdekű területnek tekintendők.

5. melléklet a 6/2007. (V. 22.) önkormányzati rendelethez

TÁJ- ÉS TERMÉSZETI ÉRTÉKEK

ÖKOLÓGIAI FOLYOSÓ

A szabályozási terven jelölt területek

ÉRZÉKENY TERMÉSZETI TERÜLET

Az ökológiai folyosón belül a településen található fás legelő kiemelten fontos érzékeny természeti terület, kódszáma 06868

TÁJKÉPVÉDELMI TERÜLET

A V-1 tervlapon lehatárolt terület

EGYEDI TÁJÉRTÉK

Hagyásfás legelő – hrsz.: 079