Adorjás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 11. 04

Adorjás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2022.11.04.

Adorjás Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1) és (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Adorjás község közigazgatási területén lévő működő temetőre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) Adorjás Község Önkormányzata -a továbbiakban: Önkormányzat- köztemető fenntartási kötelezettségét a Vejti-Zaláta ReformátusTársegyházközséggel –a továbbiakban: Társegyházközség-, mint az Adorjás 08 hrsz.-on nyilvántartott temető tulajdonosával kötött megállapodás szerint teljesíti.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végzőkre, a temetkezési szolgáltatások igénybevevőire, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a temetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a temetőben tartózkodnak.

2. § (1) A temető fenntartása és üzemeltetése, az Önkormányzat és a Társegyházközség között létrejött megállapodásban foglaltak szerint az önkormányzat feladata.

(2) Az Önkormányzat a megállapodás alapján, a temető területén a fenntartói jogosítványok keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerint felújításáról a saját költségén maga gondoskodik.

(3) Az egyes temetői térítési díjakat a Társegyközségnek kell megfizetni. A temetői térítési díjak felhasználására a Társegyházközség jogosult.

(4) A temető üzemeltetésének részletes szabályairól e rendelet és a Társegyházközség Presbitériumának temetőszabályzata egymással összhangban rendelkezik.

(5) A temetőszabályzat tartalmazza:

a) a temető használatának, a létesítmények igénybevételének szabályait

b) a temetési hely gazdálkodás szabályait, valamint a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját és megfizetésének módját

c) a sírhelyek méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésének és a sírgondozásnak a szabályait

d) a temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temető fenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját

e) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét

f) a temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtésére, elhelyezésére, elszállítására vonatkozó szabályokat

g) a temetői rendsértésnek minősülő cselekményeket, azok panasz ügyintézését

h) a Presbitérium temetkezéssel kapcsolatos, az Önkormányzat rendeletében nem szabályozott egyéb jogosultságait valamint a temetkezésre vonatkozó további részlet szabályokat.

(6) A temető nyitva tartása folyamatos.

(7) A temető működtetésének rendjére vonatkozó szabályozásokat az Önkormányzat hirdetőtábláján jól látható helyen ki kell függeszteni.

Temetői infrastruktúra

3. § A temető rendeltetésszerű használatát az Önkormányzat az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel biztosítja:

a) Bejárati út ,a parcellák megközelítésére szolgáló utak.

b) Ravatalozó.

c) A halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló, hűtő.

d) Bekerített temető, parkszerűen gondozott zöldfelület az utak sorfásításával.

e) Vízvételi lehetőség közkútról, illemhely.

f) Hulladékgyűjtő.

Temetői sírhelyek

4. § (1) A temetőben sírhelytáblákat és igény esetén urnasírhely táblákat kell kialakítani. A temetőt folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat sorszámozott sírhelyekre kell felosztani.

A temetőben koporsós sírhelyek, urnasírhelyek –földbe temetés és kolumbárium- és sírbolt helyek biztosítottak. Temetési hely megjelölésére sírjel - fejfa, kopjafa, kereszt, síremlék- létesíthető.

(2) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban, folytatólagos sorrendben kell felhasználni, kivéve ha az eltemettetőnek a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga van, s azzal élni kíván.

(3) A temetési helyekkel való ésszerű gazdálkodás érdekében még élő személy részére temetési hely nem foglalható le , kivétel a dupla, illetve a mélyített sírhely esetében van.

(4) A sírhely ügyintézést , s hozzá kapcsolódóan a temetkezések nyilvántartásának vezetését a Társegyházközség Presbitériuma végzi.

(5) A temetési sírhelyek méretük szerint a következők:

a) Felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 0,90 m széles,

b) Gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 1,60 m mély, 0,60 m széles,

c) Urnasírhely(földbe temetésnél): 0,80 m hosszú, 1,00 m mély, 0,60 m széles,

d) Sírbolt -3 személyes- 3,50 m hosszú, 2,60 m mély, 2,50 m széles,

e) Sírbolt -6 személyes- 3,50 m hosszú, 2,60 m mély, 3,00 m széles,

f) Sírbolt -9 személyes- 3,50 m hosszú, 2,60 m mély, 3,80 m széles.

(6) A sírok egymás közötti távolságának 0,60 méternek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 0,50 méter lehet.

5. § (1) A temetési sírhelyért az elhunyt hozzátartozójának illetve az eltemetésére kötelezettnek az elhunyt vallási hovatartozásától függő összegű alapdíjat kell fizetni.

(2) A temetési sírhelyek e rendeletben szabályozott alapdíján túl a temetési szabályzat feltételhez kötött kedvezményre való jogosultságot biztosít illetve pótdíj fizetési kötelezettséget rendel el.

6. § (1) A koporsós sírhely megváltási, újraváltási alapdíja 25 évre:

a) református vallású elhunyt temetése esetén 2500 Ft,

b) más vallású elhunyt temetése esetén 5000 Ft,

c) egyházhoz nem tartozó elhunyt esetén 10000 Ft.

(2) Az urnasírhely megváltási, újraváltási alapdíja– földbetemetés vagy kolumbáriumba helyezéskor egyaránt - 10 évre

a) református vallású elhunyt temetése esetén 2500 Ft,

b) más vallású elhunyt temetése esetén 5000 Ft,

c) egyházhoz nem tartozó elhunyt esetén 10000 Ft.

(3) A sírbolthely megváltási, újraváltási alapdíja 60 évre

a) 2 személyes sírbolt esetén 25000 Ft,

b) 3 személyes sírbolt esetén 35000 Ft,

c) 4 személyes sírbolt esetén 60000 Ft,

d) 9 személyes sírbolt esetén 70000 Ft.

A temetőben végzett tevékenységek rendje

7. § (1) A temetőben egyházi, vagy polgári szertartással való temetés egyaránt lebonyolítható

(2) Az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása, a lelkiismereti meggyőződés, vagy hitéleti tevékenységek a vallási és helyi szokások tiszteletben tartásával történhet.

(3) A temetőben munkát végezhetnek a kegyeleti jogok gyakorlói, a sírhellyel rendelkezni jogosult megbízása alapján a temetkezési szolgáltatók és temetkezési szolgáltatónak nem minősülő magán vagy jogi személyek.

(4) A temetőben munkát végző temetkezési szolgáltatóknak elhunytanként 5000 Ft temető fenntartási hozzájárulási díjat kell fizetni. A díjfizetésre vonatkozó egyéb rendelkezéseket a temetőszabályzat tartalmazza.

(5) A sírhely gondozáson kívül minden más temetői tevékenységhez - síremlékbontási-, állítási, sírboltépítési-bontási, sírkőtisztítási valamint a fenntartói feladatokat ellátó megbízásából beruházási, javítási, felújítási munkálatok - a Presbitérium hozzájárulása szükséges.

(6) A temetőben végzett tevékenységek a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

8. § (1) A sírhely felett rendelkezni jogosult köteles az igénybevett sírhelyet gondozni, környezetét gyommentesítéssel, vagy fűnyírással rendben tartani, illetve a sírhelyet díszítheti.

(2) A sírgondozás, díszítés a sírhely méretén túl nem terjedhet a sírhelyek közötti közlekedést nem akadályozhatja.

(3) A sírhelyre egynyári vagy évelő lágyszárú növények ültethetőek, cserepes-, vágott- vagy művirágok, koszorúk helyezhetők el, illetve a Presbitérium által engedélyezett – kifejlett állapotában a 2 méteres magasságot el nem érő – fás szárú növények telepíthetők.

Záró rendelkezések

9. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, annak végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1) kormányrendelet, valamint a Társegyházközség temetőszabályzata rendelkezései az irányadók.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.