Baranyahídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015(IX.29.) rendelete

a települési szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 30- 2020. 12. 15

A képviselő-testület Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglaltak szerint, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§(1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva , a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32.§ (3) bekezdésében és 132.§ (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján   ,    a települési szociális ellátásokról szóló 2/2015.(  II.26. ) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja.

1. §


A települési szociális ellátásokról  szóló 2 /2015.(II.26.) önkormányzati rendelet ( a továbbiakban :R. ) 7.§ helyébe az alábbi rendelkezés lép.


„7.§ (1) Általános települési  támogatásra a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy – továbbiakban : szociálisan rászoruló-  jogosult.  E jogosultság elbírálása során szociálisan rászorulónak minősül akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem a 15.000.- forintot  nem haladja meg.


(2)  Általános települési támogatás adható annak a személynek, aki rendkívüli élethelyzetbe került, önmaga illetve családja időszakos támogatásra szorul , és  családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %, egyedül élő esetében a 150% -át nem haladja meg.


(3) A kérelmezőnek a kérelmében a rendkívüli élethelyzetet meg kell neveznie, indokolnia kell az általános  települési  támogatásra való rászorultságát.


(4) Az általános  települési  támogatás kérelemre vagy hivatalból ,eseti  támogatás formájában nyújtható.”

2. §


Az R.  13.§  (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(1) Krízis támogatásban kell részesíteni azt az életvitelszerűen  Baranyahídvégen élő személyt , aki önmaga vagy családja létfenntartásáról azért nem tud gondoskodni, mert a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe – krízishelyzetbe-  került.”

3. §


(1) Az R. 14.§ (2) bekezdése az alábbi d.) ponttal egészül ki.

„d) közgyógyellátásban más jogcímen nem részesül.”


(2) Az R.14.§ (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(3) A havi gyógyszer szükségletet vagy a  betegséghez kapcsolódó egyéb kiadások költségét a háziorvos által kiállított igazolás alapján a gyógyszertár névre szóló igazolásával kell bizonyítani. „


(3) Az R. 14.§(5) bekezdés a.) –c.) pontja „számlával” szövegezést törli.

4.§


Az R.  19.§  helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„ 19.§ (1 ) E rendelet alapján egyszeri ,természetbeni szociális tűzifa támogatásra az életvitelszerűen Adorjás településen élő szociálisan rászorult személy jogosult. A jogosultság elbírálása során szociálisan rászorultnak minősül az a személy akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.


(2)  A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul. A támogatás az e célra szerkesztett igénylőlapon kérelmezhető azzal, hogy  kizárólag arra a lakásra igényelhető, melynek fűtése vegyes – fa,szén – tüzelésű, s melyet a kérelmező életvitelszerűen használ.


(3) A szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelmek elbírálásakor előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt :

a) aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – rendszeres települési támogatásra , különösen lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatásra jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szólótörvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel,

c) 2015. január hónapban lakásfenntartási támogatásban részesült a községben


(4) A szociális célú tűzifa juttatás térítésmentes. A tűzifa házhoz szállításáról az önkormányzat gondoskodik.


(5)   A támogatás iránti kérelem előterjesztésének határideje : 2015. november 13.napja, mely határidő jogvesztő.


(6) Támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. E rendelkezés alkalmazása szempontjából külön lakásnak kell tekinteni a külön bejárattal rendelkező , a lakrészek közti közvetlen átjárás lehetőséget nem biztosító épületrészeket.


(7)    Támogatás a beszerzett és rendelkezésre álló tűzifa keret erejéig adható. A támogatás iránti kérelmek elbírálásáról, a juttatott tűzifa mennyiségéről a képviselő-testület az (5) bekezdés szerinti határidőt követő 30 napon belül dönt azzal, hogy az egy kérelemre adható juttatás mértéke a 2 m3-t nem haladhatja meg.”

5.§


 Az R.  az alábbi 19/A §-al  egészül ki.


„19/A §  (1) A szociális célú tűzifa támogatást a jogosult kizárólag az általa életvitelszerűen lakott lakás fűtési céljára használhatja fel, a támogatást harmadik személy részére semmilyen módon át nem ruházhatja.


(2)  Ha a kérelmező a kérelmében valótlan adatot közöl, támogatást harmadik személy részére átruházza vagy a támogatót egyéb módon megtéveszti, és ezáltal a támogatást jogosulatlanul veszi igénybe, köteles lehet azt visszaszolgáltatni, illetve ha ez már nem lehetséges a támogatás értékét a támogató részére megtéríteni.


(3) Ha a támogatott a (2) bekezdésben foglaltak szerint jár el, a képviselő-testület ezt a tényt egy jövőbeni szociális célú tűzifa támogatás igény elbírálásakor jogosultságot kizáró okként értékelheti .”

6.§



Ez a  rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba .



Baranyahídvég  , 2015. szeptember 28.



             /     Nagy Csaba    /                                                   /Takácsné Jauk Ibolya/

       polgármester                                                                       jegyző             


Záradék: A képviselő-testület fenti rendelete az SZMSZ-ben foglaltak szerint a mai napon

                 kihirdetésre került.


Baranyahídvég   , 2015.szeptember 29.


                                                                                              /Takácsné Jauk Ibolya /                                                                                                                                                         jegyző