Kemse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. (II.16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és szociális ellátásokról valamint megállapításuk szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 01- 2016. 02. 03

Kemse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 1. § (2) bekezdésében, a 26. §- ában, 32. § (3) bekezdésében, a 33. § (7) bekezdésében, a 45. §. (1) bekezdésében, a  62. §. (2) bekezdésében, a 92. §. (1) bekezdésében, a 132.§ (4) bekezdésében, továbbá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18.§ (2) bekezdésében, foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el: 



Általános rendelkezések


A rendelet célja


1.§ A rendelet célja, hogy az Önkormányzat közigazgatási területén megállapítsa az Önkormányzat által a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, illetve azok igénybevételének és érvényesítésének módját és feltételeit.



A rendelet hatálya


2.§  A rendelet hatálya kiterjed Kemse község közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, valamint az Sztv. 3.§-ában, és 7.§-ában meghatározott személyekre.



Eljárási rendelkezések


3.§ (1) Az eljárás megindítása kérelemre, vagy hivatalból történhet. A kérelmet az önkormányzat hivatalához, az önkormányzat polgármesteréhez vagy képviselőjéhez lehet benyújtani vagy az önkormányzat hivatalában jegyzőkönyvbe mondani. Amennyiben a kérelmet az önkormányzat polgármesteréhez, képviselőjéhez nyújtották be, az érintett köteles gondoskodni az iratok önkormányzati hivatalhoz való haladéktalan továbbításáról.


(2) A kérelemnek tartalmaznia, illetve a kérelemhez mellékelni kell:

a.)a kérelmező személyi adatait

b.)a kérelmezővel közös háztartásban élő, közeli hozzátartozók nevét és személyi adatait, valamint a hozzátartozói minőséget

c.)a kérelmező és a vele egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó hozzátartozók jövedelemigazolását

d.)Az  Sztv. 3.§ (1) bekezdés b)-d) pontja alá tartozó személyek esetében az ellátás igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedélyt.


(3) A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adati irányadók.


(4)Az  e rendeletben használt fogalmakra, a jövedelem megállapítására az Sztv. 4.§-ában foglaltak az irányadóak.


(5) A kérelemben és a jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok, tények valódisága az eljárás során szükség esetén, az alábbiakkal ellenőrizhető:

a) környezettanulmány elkészítése, a kérelmező által megadott tartózkodási helyen,

b) az ügyintéző megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet, helyi gépjármű-nyilvántartót, jövedelemigazolást kiállító munkáltatót, NAV-t,

c) munkanélküli státusz az illetékes Munkaügyi Központ határozatával igazolható,

d) házasság felbontását, gyermektartásdíjat, bontóperi ítélettel, vagy a tartásdíj megállapítása, vagy végrehajtása iránti eljárás megindításáról kiállított igazolással kell bizonyítani, amennyiben a tartásdíjról a szülők egyezséget kötöttek, az erről szóló nyilatkozat is elfogadható,

e)16. életévét betöltött gyermek tanulói, hallgatói jogviszonya iskolalátogatási igazolással igazolható.



4.§ (1) A jogosulatlanul, vagy rosszhiszeműen igénybevett ellátás esetén az Sztv. 17. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.


(2) Havonta rendszeresen folyósított pénzellátás esetén, a támogatásban részesülő a támogatás alapjául szolgáló körülményekben bekövetkezett változásokat 15 napon belül köteles bejelenteni a Hiricsi Közös Önkormányzati Hivatalban. (továbbiakban Hivatal)


(3) Az eljárás során az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


(4) Az eljárás során a Hivatal által rendszeresített nyomtatványokat kell alkalmazni.


(5) A havi rendszerességgel nyújtott lakásfenntartási támogatást és települési támogatást, utólag a tárgyhót követő hónap 5. napjáig kell folyósítani.


(6) A Hivatal a beadott kérelmeket gyűjti, döntésre előkészíti, folyamatosan figyelemmel kíséri a támogatásra jogosultság fennállását, szükség esetén javaslatot tesz a támogatás megszűntetésére, valamint nyilvántartást vezet a rendszeres ellátásban részesülőkről.



5.§ (1) A képviselő-testület határozatát a polgármester írja alá.


(2) A polgármester határozata ellen a közléstől számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni. A fellebbezéseket a Hivatalban írásban lehet benyújtani vagy szóban jegyzőkönyvbe mondani. A Hivatal a fellebbezésről 3 napon belül értesíti a polgármestert. A polgármester a fellebbezést – ha az alapján határozatát nem vonja vissza, vagy nem módosítja – a szükséges iratok csatolásával a képviselő-testület soron következő ülése elé terjeszti.


(3) A képviselő-testület másodfokú döntéséről – az Ket. szabályainak megfelelő határozattal – kell a kérelmezőt értesíteni. A határozatot a polgármester írja alá.


(4) Jogszabály által meghatározott esetben egyszerűsített határozat hozható, ha a hatóság a kérelemnek helyt ad és az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél.



Aktív korúak ellátása megállapításának

egyéb feltétele


6.§ (1) Az aktív korúak ellátását a járási hivatalnál kérelmező személy, illetve az ellátás jogosultja a Sztv. 33. § (7) bekezdésében foglaltakon felül a jogosultság egyéb feltételeként köteles az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház lakókörnyezetének rendben tartására az alábbiak szerint:


a.) A lakás vagy ház rendben tartása, ezen belül:

aa) a lakóhelyiségek rendszeres takarítása

ab) konyha és vizes helyiségek, mosdók higiéniájának biztosítása

b) Az ingatlanhoz tartozó kert és udvar rendeltetésszerű használata, művelése, ezen belül:

ba)    a szükséges növényvédelmi védekezési feladatok időben történő végzése,
bb) amennyiben a kert nem áll művelés alatt, a terület rendszeres kaszálása, gyommentesítése,
bc)  az ott található szemét és lom eltávolítása.

c) Az ingatlant határoló kerítés karbantartása,
d) A kerítéssel kívül határos terület, járda tisztántartása, téli síkosság mentesítése.


(2) Az (1) bekezdésben foglaltak nem teljesítése esetén a járási hivatal jogosult az Sztv.-ben megállapított  intézkedéseket foganatosítani.



Települési támogatások

Rendkívüli települési támogatás


7.§ (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az Sztv. 45.§ (4) bekezdésében meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani.


(2) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondnak minősül még:

a)nyugdíjazás esetén, az ellátatlanság ideje,

b)gyógyászati segédeszköz beszerzése, gyógykezelése, ha az igénylő nem rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal,

c)tartós ( egy hónapot meghaladó ) táppénzes állománya,

d)elemi kár baleset esetén,

e)egyedülálló, ellátatlan személy,


(3) A rendkívüli települési támogatás összegét a kérelmező rászorultságához igazodóan alkalmanként 15.000,-Ft-ig terjedő mértékig lehet megállapítani.


(4) Egy  család évente összesen  30.000.- Ft összegű  települési támogatásban részesíthető.


(5) Kivételes méltánylást érdemlő esetben, elemi kár, baleset esetén a képviselő-testület megállapíthat a (4) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű települési támogatást is. Ennek összege alkalmanként maximum   50.000.- Ft lehet.


8.§ (1) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemben meg kell határozni azt a konkrét élethelyzetet, amely indokolja a kérelem benyújtását, valamint a támogatás felhasználásának célját. (bántalmazás, elemi kár, bűncselekmény áldozatává válás, kórházba szállítás, egyéb vis maior helyzet).


(2) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható (tüzelő, közüzemi számla elmaradáshoz hozzájárulás, élelmiszer stb.).


(3)Különösen indokolt esetben – amennyiben a rászoruló anyagi helyzete a képviselő-testület előtt egy éven belül lefolytatott szociális eljárás vagy köztudomás alapján ismert – hivatalból is segélyben részesíthető az, aki a 7.§ (1), (2) bekezdésében meghatározott körülményekkel rendelkezik, de  rendkívüli támogatás iránt kérelmet nem nyújtott be.


(4)Hivatalból évente egyszer nyújtható alkalmankénti rendkívüli települési támogatás.


(5)A képviselő-testület a Közös Hivatal útján jogosult ellenőrizni a rendkívüli települési

támogatás felhasználását. Amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a támogatást nem a kérelemben meghatározott célra fordították a képviselő-testület  az Sztv. 17. §-ában foglaltak szerint jár el.



9.§ A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a 7. §-ban meghatározott rendkívüli települési támogatáson kívül az arra rászorulók részére:


a)eltemettetés

b)újszülöttek családjának támogatása

c)középiskolai tanulók támogatása


céljára települési támogatást nyújthat.



Eltemettetés céljára nyújtható települési támogatás


10.§ (1) A  Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a (4) bekezdés esetét kivéve a polgármester  települési támogatást  nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.


(2) Temetési támogatás nyújtható annak az eltemettetőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a háromszorosát.


(3) A helybeli legolcsóbb temetés költsége 2015. évben 115.000 -Ft. Az Szt. figyelembe vételével a temetési támogatás összege 20.000.-Ft.


(4) A támogatás összege elérheti a temetési költség teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását súlyosan veszélyezteti.


(5) A támogatás összegét a képviselő-testület a költségvetési rendelet megalkotásával egyidejűleg minden évben felülvizsgálhatja.

(6) A temetési támogatás iránti kérelmet a halotti anyakönyvi kivonat egyidejű bemutatásával lehet előterjeszteni a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül a Közös Hivatalnál, melyhez csatolni kell a temetés költségeiről szóló számlákat.



Az újszülöttek családjának támogatása


11.§ (1) Az önkormányzat képviselő-testülete által átruházott hatáskörben a polgármester a gyermek(ek) születését követően egyszeri települési támogatásban részesíti az újszülött családját.


(2)A támogatás iránti kérelmet a születési anyakönyvi kivonat egyidejű bemutatásával lehet előterjeszteni a születéstől számított 30 napon belül a Közös Hivatalnál.


(3)A támogatás mértéke gyermekenként 10.000,-Ft.


(4) A támogatás folyósításának feltétele, hogy a szülők valamelyike a szülés napját megelőzően legalább 1 éves Kemse községi állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Kemse községben tartózkodjon.



Középiskolai tanulók támogatása


12. § (1) A településen lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő a Gyvt. szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult  kollégiumi elhelyezésben részesülő, vagy bejáró középiskolai tanulók  részére  az önkormányzat  képviselő-testülete jövedelemhatárra való tekintet nélkül  havi 10.000.- Ft települési támogatást állapít meg.


 (2) A támogatást a tanév rendjét megállapító EMMI  rendeletben foglaltak szerinti egy tanítási évre kell megállapítani, szeptember- június hónapokra.


(3) A támogatást a Hiricsi Közös Hivatalban írásban benyújtott kérelemmel lehet igényelni, melyhez csatolni kell az iskolalátogatási igazolást.


(4) A támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.



Természetben nyújtott szociális ellátások


Köztemetés


13.§ A köztemetésre a Sztv. 48. §-ának rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a köztemetést elsősorban, hamvasztásos temetés formájában kell biztosítani.



Szociális szolgáltatások


Személyes gondoskodást  nyújtó szociális ellátások


14. § (1) Kemse község Önkormányzata 2010. január 1. napjától az alábbi személyes gondoskodást biztosító szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások biztosítására szerződést kötött a Szociális Háló Egyesülettel (7960 Sellye, Batthyány u. 4)

a)étkeztetés

b)házi segítségnyújtás

c)jelzőrendszeres segítségnyújtás

d)időskorúak nappali intézményi ellátása 


(2) A Szociális Háló Egyesület vezetője minden évben átfogó értékelést nyújt Kemse község képviselő - testületének a személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyzetéről.



Az ellátások igénybevétele


15. § (1) E rendeletben felsorolt személyes gondoskodást nyújtó ellátások keretében az ellátást biztosító intézménybe történő felvétel, valamint az ellátások igénybevétele iránti kérelmet az intézményvezetőhöz kell benyújtani. A jogviszony keletkezéséről és az ellátás iránti kérelemről valamint a fizetendő térítési díjról az intézmény vezetője dönt.


(2) Az étkeztetés , házi segítségnyújtás , idősek nappali ellátásáért fizetendő térítési díjat az önkormányzattal kötött ellátási szerződés alapján a Szociális Háló Egyesület vezetője határozza meg.



Étkeztetés


16.§  (1)  Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani és

a)nyugdíjasok, nyugdíjszerű ellátásban időskorúak ellátásában részesülnek,

b) akik krónikus , vagy akut megbetegedésük, fogyatékosságuk miatt önmaguk ellátásáról – részbe vagy teljesen- gondoskodni nem tudnak

c)Pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegek, azonban fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, önmaguk ellátására részben képesek,

d)Hajléktalanok, akik bejelentett lakóhellyel nem rendelkeznek és az étkezés hiánya az életüket , testi épségüket veszélyezteti.


(2)Az egészségi állapot miatti rászorultságot háziorvosi, vagy szakorvosi véleménnyel kell igazolni.



Házi segítségnyújtás


17.§ (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges, A Sztv. 62.§(2) és (3) bekezdés szerinti ellátást.

(2) Az ellátás igénybevétele, valamint annak megszüntetése az intézmény vezetője intézkedése alapján a Sztv. 93.§-94/A. § rendelkezéseinek megfelelően történik.



Gyermekvédelmi alapellátások


18.§ Az önkormányzat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 94. §-ában meghatározott személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokat a Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás (SKTT) Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálata ( 7960 Sellye, Zrínyi u. 13. ) valamint a  SKTT Vajszlói Aprófalva Óvoda (7838 Vajszló, Iskola u. 3.)  útján  a társulási megállapodásban foglaltak szerint  látja el.




Záró rendelkezések


19.§ (1) Ez a rendelet 2015. március 01. napján lép hatályba.


(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális és gyermekvédelmi ellátásról és megállapításuk szabályairól szóló 8/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelet.


(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Szt. valamint a végrehajtására kiadott jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.


(4) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


Kemse, 2015. február 11.




Vető János

polgármester

Dr. Tóth Attila

jegyző