Kemse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2020. 12. 09- 2020. 12. 08

Kemse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról

2020.12.09.

Kemse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 1. § (2) bekezdésében, a 26. §- ában, 32. § (3) bekezdésében, a 33. § (7) bekezdésében, a 45. §. (1) bekezdésében, a 62. §. (2) bekezdésében, a 92. §. (1) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésében, továbbá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében, foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy az Önkormányzat közigazgatási területén megállapítsa az Önkormányzat által a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, illetve azok igénybevételének és érvényesítésének módját és feltételeit.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Kemse Község Önkormányzata illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

(3) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a képviselő-testület gyakorolja.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(4) Az eljárást:

a) az önkormányzati hivatalnál szóban vagy írásban előterjesztett kérelemre kell, vagy

b) hivatalból lehet

megindítani.

(5) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(6) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét - a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve - az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

(7) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül meg kell tenni.

(8) Ha a szociális ellátás iránti igényt nem a jogosult terjeszti elő az eljárást hivatalból kell megindítani.

3. § A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.

4. § (1) A pénzbeli ellátások kifizetése utalással vagy házipénztárból való készpénzes kifizetéssel történik, kérelmező nyilatkozata szerint.

(2) A polgármester joga, hogy az általa indokolt esetnek minősülő helyzetekben utasítást adjon az eseti pénzbeli ellátások házipénztárból készpénzben történő kifizetésére.

5. § (1) A rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani.

(2) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

(3) A természetbeni települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi.

(4) A rendszeres települési támogatás a támogatásról rendelkező határozatban megjelölt időponttól illeti meg az érintettet azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.

Települési támogatások

Rendkívüli települési támogatás

6. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő, életvitelszerűen Kemse községben lakó személyek részére az Sztv. 45. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani

(2) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondnak minősül még:

a)nyugdíjazás esetén, az ellátatlanság ideje,
b)gyógyászati segédeszköz beszerzése, gyógykezelése, ha az igénylő nem rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal,
c)tartós ( egy hónapot meghaladó ) táppénzes állománya,
d)elemi kár, baleset esetén,
e)egyedülálló, ellátatlan személy,
(3) A rendkívüli települési támogatás összegét a kérelmező rászorultságához igazodóan alkalmanként 15.000,-Ft-ig terjedő mértékig lehet megállapítani.
(4) [1] Egy család évente összesen 50.000.- Ft összegű települési támogatásban részesíthető.
(5) [2] Kivételes méltánylást érdemlő esetben, elemi kár, baleset esetén a képviselő-testület megállapíthat a (4) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű települési támogatást is. Ennek összege maximum 100.000.- Ft lehet.
(6) [3] A rendkívüli települési támogatás megítélését a képviselő-testület a 7. § (5) bekezdésében foglalt támogatás kivételével a polgármesterre ruházza át.

7. § (1) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemben meg kell határozni azt a konkrét élethelyzetet, amely indokolja a kérelem benyújtását, valamint a támogatás felhasználásának célját. (bántalmazás, elemi kár, bűncselekmény áldozatává válás, kórházba szállítás, egyéb vis maior helyzet, stb.).

(2) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható (tüzelő, közüzemi számla elmaradáshoz hozzájárulás, élelmiszer stb.).

(3) Különösen indokolt esetben – amennyiben a rászoruló anyagi helyzete a képviselő-testület előtt egy éven belül lefolytatott szociális eljárás vagy köztudomás alapján ismert – hivatalból is segélyben részesíthető az, aki a 7. § (1), (2) bekezdésében meghatározott körülményekkel rendelkezik, de rendkívüli támogatás iránt kérelmet nem nyújtott be.

(4) Hivatalból évente egyszer nyújtható alkalmankénti rendkívüli települési támogatás.

(5) A képviselő-testület a hivatal útján jogosult ellenőrizni a rendkívüli települési támogatás felhasználását. Amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a támogatást nem a kérelemben meghatározott célra fordították a képviselő-testület az Sztv. 17. §-ában foglaltak szerint jár el.

8. § A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a 7. §-ban meghatározott rendkívüli települési támogatáson kívül az arra rászorulók részére:

a)eltemettetés,
b)újszülöttek családjának támogatása,
c)középiskolai tanulók támogatása
céljára települési támogatást nyújthat.

Eltemettetés céljára nyújtható települési támogatás

9. § (1) A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a (4) bekezdés esetét kivéve a polgármester települési támogatást nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) Temetési támogatás nyújtható annak az eltemettetőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a háromszorosát.

(3) [4] A helybeli legolcsóbb temetés költsége 2021. évben 130.000 -Ft. Az Szt. figyelembe vételével a temetési támogatás összege 50.000.-Ft.

(4) A támogatás összege elérheti a temetési költség teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását súlyosan veszélyezteti.

(5) A támogatás összegét a képviselő-testület a költségvetési rendelet megalkotásával egyidejűleg minden évben felülvizsgálhatja.

(6) A temetési támogatás iránti kérelmet a halotti anyakönyvi kivonat egyidejű bemutatásával lehet előterjeszteni a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül a Közös Hivatalnál, melyhez csatolni kell a temetés költségeiről szóló számlákat.

Az újszülöttek családjának támogatása

10. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete által átruházott hatáskörben a polgármester a gyermek(ek) születését követően egyszeri települési támogatásban részesíti az újszülött családját.

(2 )A támogatás iránti kérelmet a születési anyakönyvi kivonat egyidejű bemutatásával lehet előterjeszteni a születéstől számított 30 napon belül a Közös Hivatalnál.
(3) [5] A támogatás mértéke gyermekenként 30.000,-Ft.
(4) A támogatás folyósításának feltétele, hogy a szülők valamelyike a szülés napját megelőzően legalább 1 éves Kemse községi állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Kemse községben tartózkodjon.

Középiskolai tanulók támogatása

11. § (1) A településen lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő a Gyvt. szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult kollégiumi elhelyezésben részesülő, vagy bejáró középiskolai tanulók részére az önkormányzat képviselő-testülete jövedelemhatárra való tekintet nélkül havi 10.000.- Ft települési támogatást állapít meg.

(2) A támogatást a tanév rendjét megállapító EMMI rendeletben foglaltak szerinti egy tanítási évre kell megállapítani, szeptember- június hónapokra.

(3) A támogatás iránti kérelmet a Csányoszrói Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell az iskolalátogatási igazolást.

(4) A támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások

viseléséhez nyújtható települési támogatás.

12. § [6] (1) A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatást állapíthat meg maximum egy év időtartamra az következőek szerint.

(1) A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatást állapíthat meg maximum egy év időtartamra az következők szerint.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó kiadások közül a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletéhez megállapított támogatás összege havonta 5.000.- Ft/ hó, amennyiben az egy főre jutó családi jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 400%-át, egyedülálló esetén 500% -át.

(3) A (2) bekezdés szerinti támogatást elsősorban természetbeni ellátás formájában kell biztosítani a közüzemi szolgáltatók részére történő folyósítással. A közüzemi díjtartozást meghaladó rész készpénzben kerül kifizetésre.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó kiadások közül a tüzelőanyag költségeihez megállapított támogatás összege tárgyév március 31-ig benyújtott kérelem esetén március, október-december hónapokra, április 1-ét követően benyújtott kérelem október 1-től, illetve a kérelem benyújtásának hónapjától december 31-ig hátralévő időszakra havonta 5.000.- Ft/ hó, amennyiben az egy főre jutó családi jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 400%-át, egyedülálló esetén 500% -át. (5) 2020. decemberében a (4) bekezdés szerinti támogatás 300 %-a illeti meg a jogosultakat

Természetben nyújtott szociális ellátások

Köztemetés

13. § A köztemetésre a Sztv. 48. §-ának rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a köztemetést elsősorban, hamvasztásos temetés formájában kell biztosítani.

Szociális szolgáltatások

Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások

14. § (1) Kemse község Önkormányzata 2010. január 1. napjától az alábbi személyes gondoskodást biztosító szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások biztosítására szerződést kötött a Szociális Háló Egyesülettel (7960 Sellye, Batthyány u. 4)

a)étkeztetés
b)házi segítségnyújtás
c)jelzőrendszeres segítségnyújtás
d)időskorúak nappali intézményi ellátása
(2) A Szociális Háló Egyesület vezetője minden évben átfogó értékelést nyújt Kemse község képviselő - testületének a személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyzetéről.

Az ellátások igénybevétele

15. § (1) E rendeletben felsorolt személyes gondoskodást nyújtó ellátások keretében az ellátást biztosító intézménybe történő felvétel, valamint az ellátások igénybevétele iránti kérelmet az intézményvezetőhöz kell benyújtani. A jogviszony keletkezéséről és az ellátás iránti kérelemről valamint a fizetendő térítési díjról az intézmény vezetője dönt.

(2) Az étkeztetés , házi segítségnyújtás , idősek nappali ellátásáért fizetendő térítési díjat az önkormányzattal kötött feladatellátási szerződés alapján a Szociális Háló Egyesület vezetője határozza meg.

Étkeztetés

16. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani és

a)nyugdíjasok, nyugdíjszerű ellátásban időskorúak ellátásában részesülnek,
b) akik krónikus , vagy akut megbetegedésük, fogyatékosságuk miatt önmaguk ellátásáról – részbe vagy teljesen- gondoskodni nem tudnak
c)Pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegek, azonban fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, önmaguk ellátására részben képesek,
d)Hajléktalanok, akik bejelentett lakóhellyel nem rendelkeznek és az étkezés hiánya az életüket , testi épségüket veszélyezteti.
(2) Az egészségi állapot miatti rászorultságot háziorvosi, vagy szakorvosi véleménnyel kell igazolni.

Házi segítségnyújtás

17. § (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges, A Sztv. 62. §(2) és (3) bekezdés szerinti ellátást.

(2) Az ellátás igénybevétele, valamint annak megszüntetése az intézmény vezetője intézkedése alapján a Sztv. 93. §-94/A. § rendelkezéseinek megfelelően történik.

Családsegítés és gyermekjóléti ellátások

18. § [7] Az önkormányzat az Szt. 64. § (4) bekezdésében, valamint a Gyvt. 39. § (2) bekezdésében meghatározott személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokat a Gyvt. 94. § (2a) bekezdésében meghatározottak szerint Csányoszró Község Önkormányzata, mint a Csányoszrói Közös Önkormányzati Hivatal székhelytelepülése által kötött társulási megállapodás alapján Baksa és Térsége Család – és Gyermekjóléti Szolgálat közreműködésével látja el.

Záró rendelkezések

19. § (1) Ez a rendelet 2020. április 21. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kemse Község Önkormányzat Képviselő-testülete a települési támogatásról és szociális ellátásokról valamint megállapításuk szabályairól szóló 2/2015.(II.16.) rendelete.

(3) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.