Kisszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015(X.29.) rendelete

a települési szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 10. 30- 2020. 12. 15

A képviselő-testület Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglaltak szerint, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§(1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva , a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32.§ (3) bekezdésében és 132.§ (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján   ,    a települési szociális ellátásokról szóló 2/2015.(  II.26. ) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja.

1.§


A települési szociális ellátásokról  szóló 2 /2015.(II.26.) önkormányzati rendelet ( a továbbiakban :R. ) 7.§ helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„7.§ (1) Általános települési  támogatásra a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy – továbbiakban : szociálisan rászoruló-  jogosult.  E jogosultság elbírálása során szociálisan rászorulónak minősül akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem a 15.000.- forintot  nem haladja meg.


(2)  Általános települési támogatás adható annak a személynek, aki rendkívüli élethelyzetbe került, önmaga illetve családja időszakos támogatásra szorul , és  családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %, egyedül élő esetében a 150% -át nem haladja meg.


(3) A kérelmezőnek a kérelmében a rendkívüli élethelyzetet meg kell neveznie, indokolnia kell az általános  települési  támogatásra való rászorultságát.


(4) Az általános  települési  támogatás kérelemre vagy hivatalból ,eseti  támogatás formájában nyújtható.”

2.§


(1) Az R. 14.§ (2) bekezdése az alábbi c.) ponttal egészül ki.

„c.) közgyógyellátásban más jogcímen nem részesül.”


(2) Az R.14.§ (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(3) A havi gyógyszer szükségletet vagy a  betegséghez kapcsolódó egyéb kiadások költségét a háziorvos által kiállított igazolás alapján a gyógyszertár névre szóló igazolásával kell bizonyítani. „

3.§


Az R.  20.§  helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„ 20.§ (1 ) E rendelet alapján egyszeri ,természetbeni szociális tűzifa támogatásra az életvitelszerűen Adorjás településen élő szociálisan rászorult személy jogosult. A jogosultság elbírálása során szociálisan rászorultnak minősül az a személy akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.


(2)  A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul. A támogatás az e célra szerkesztett igénylőlapon kérelmezhető azzal, hogy  kizárólag arra a lakásra igényelhető, melynek fűtése vegyes – fa,szén – tüzelésű, s melyet a kérelmező életvitelszerűen használ.


(3) A szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelmek elbírálásakor előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt :

a) aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – rendszeres települési támogatásra , különösen lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatásra jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szólótörvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel,

c) 2015. január hónapban lakásfenntartási támogatásban részesült a községben .


(4) A szociális célú tűzifa juttatás térítésmentes. A tűzifa házhoz szállításáról az önkormányzat gondoskodik.


(5)   A támogatás iránti kérelem előterjesztésének határideje : 2015.november 13.napja, mely határidő jogvesztő.


(6) Támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. E rendelkezés alkalmazása szempontjából külön lakásnak kell tekinteni a külön bejárattal rendelkező , a lakrészek közti átjárás lehetőséget nem biztosító épületrészeket.


(7)    Támogatás a beszerzett és rendelkezésre álló tűzifa keret erejéig adható. A támogatás iránti kérelmek elbírálásáról, a juttatott tűzifa mennyiségéről a képviselő-testület az (5) bekezdés szerinti határidőt követő 30 napon belül dönt azzal, hogy az egy kérelemre adható juttatás mértéke a 2 m3-t nem haladhatja meg.”

4.§


 Az R.  az alábbi 20/A §-al  egészül ki.


„20/A §  (1) A szociális célú tűzifa támogatást a jogosult kizárólag az általa életvitelszerűen lakott lakás fűtési céljára használhatja fel, a támogatást harmadik személy részére semmilyen módon át nem ruházhatja.


(2)  Ha a kérelmező a kérelmében valótlan adatot közöl, támogatást harmadik személy részére átruházza vagy a támogatót egyéb módon megtéveszti, és ezáltal a támogatást jogosulatlanul veszi igénybe, köteles lehet azt visszaszolgáltatni, illetve ha ez már nem lehetséges a támogatás értékét a támogató részére megtéríteni.


(3) Ha a támogatott a (2) bekezdésben foglaltak szerint jár el, a képviselő-testület ezt a tényt egy jövőbeni szociális célú tűzifa támogatás igény elbírálásakor jogosultságot kizáró okként értékelheti .”


5.§



Ez a  rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba .



Kisszentmárton  , 2015. október 28.




             /   Bogdán Gábor   /                                                  /Takácsné Jauk Ibolya/

       polgármester                                                                       jegyző             



Záradék: A képviselő-testület fenti rendelete az SZMSZ-ben foglaltak szerint a mai napon

                 kihirdetésre került.


Kisszentmárton  , 2015.október 29.


                                                                                              /Takácsné Jauk Ibolya /                                                                                                                                                          jegyző