Kisszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017(V.11.) rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a szolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 06. 01
Kisszentmárton Község  Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010.évi I. törvény  96.§ a) pontban kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendelet alkotja:
A rendelet hatálya
1. §

A rendelet hatálya Kisszentmárton  község közigazgatási  területén történő házasságkötésre  terjed ki.
Értelmező rendelkezések
2. §

E rendelet alkalmazásában:
1. hivatali helyiség: A Kisszentmárton,Kossuth Lajos utca 40. szám alatti Művelődési Ház .
2. hivatali munkaidő: a Baksai Közös Önkormányzati  Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.
3. alapszolgáltatás:
 a házasságkötés  céljára alkalmas hivatali helyiség ,
-   gépzenei szolgáltatás, emléklap és
 az anyakönyvvezető jogszabály szerinti hivatalos közreműködése.
4. többletszolgáltatás: hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés .
A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés  engedélyezésének szabályai
3. §
 
(1) Hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést  pénteken 14.00 óra és 19.00 óra között, szombaton 10.00 óra és 19.00 óra közötti időben lehet tartani. Nem köthető házasság jogszabályban meghatározott munkaszüneti napon.
 
 (2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti a hivatali helyiségben tartandó, már jegyzőkönyvvel előjegyzésbe vett házasságkötést.
 
(3) Hivatali helyiségen vagy hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést engedélyeztetni kell.
 
(4) A  hivatali helyiségen kívüli házasságkötési eljárás során  felmerülő minden dologi költséget a házasulók kötelesek viselni .
4.§

 (1) A hivatali munkaidőn vagy  hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre irányuló  kérelmet  a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg  az eljáró anyakönyvvezetőnél írásban kell benyújtaniuk a házasulóknak .


(2) A kérelem elbírálásáról Kisszentmárton község jegyzője dönt.

A jegyző a hivatali munkaidőn vagy  hivatali helyiségen kívüli házasságkötést akkor engedélyezi, ha  az esemény megtartásának méltósága, tekintélye nem sérül, az anyakönyvi iratok védelme biztosított és díjköteles szolgáltatás esetén a fizetendő térítés díj kiegyenlítésre került.


(3) Amennyiben a jegyző úgy ítéli meg, hogy az anyakönyvi esemény ünnepélyes méltósága és az anyakönyvi iratok védelme a hivatali helyiségen kívül nem biztosított, úgy jogosult az eseményt  megelőző 24 óráig, az adott helyszínre szóló engedélyét visszavonni.

A szolgáltatásért fizetendő díjak
5. §
 
(1) A hivatali munkaidőben és a hivatali helyiségben lebonyolított alapszolgáltatásos házasságkötés térítésmentes.
 
(2) A házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető vagy megromlott egészségi állapota, mozgásban korlátozottsága miatt lakáson lebonyolított házasságkötés térítésmentes.
 
(3) A többletszolgáltatásos anyakönyvi esemény lebonyolításáért – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel –  15.000,- Ft + Áfa díjat kell fizetni .
 
(4) Az anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül tartandó anyakönyvi eseményért – választás szerint – eseményenként bruttó 10.000.- Ft díjazás vagy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő illeti meg.
 
(5) A többletszolgáltatás díját a Baksai Közös Önkormányzati Hivatal Sámodi Kirendeltség házipénztárába kell befizetni  a házasságkötési szándék bejelentésével egy időben vagy legkésőbb az azt követő 3 munkanapon belül .
 
(6) A többletszolgáltatásért fizetett díj visszajár, amennyiben a házasulók  az anyakönyvi eseményt legkésőbb annak megtartása előtt egy nappal az anyakönyvvezetőnél személyesen lemondták. A visszafizetésről ez esetben az anyakönyvvezető 15 napon belül gondoskodik.
Záró rendelkezések
6. §

 Ez a rendelet 2017. június 1-én lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett házassági  eljárásokban kell alkalmazni.

Kisszentmárton, 2017.május 10.



                   Bogdán Gábor                  
 Polgármester
Takácsné Jauk Ibolya
Jegyző


Záradék: A képviselő-testület fenti rendelete az SZMSZ-ben foglaltak szerint a mai napon

                 kihirdetésre került.


Kisszentmárton, 2017. május 11.  



                                                                                              /Takácsné Jauk Ibolya /                                                                                                                                                        jegyző