Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2018. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2018. 09. 11- 2018. 09. 10

Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2018. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

2018.09.11.

Kórós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, valamint 1/A. §-ában, és a 43. § (3) kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Kórós Község közigazgatási területére terjed ki.

2. § Kórós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete határozatlan időtartamra magánutak adója elnevezéssel települési adót vezet be.

2. Részletes rendelkezések

A magánutak adója

Az adókötelezettség

3. § (1) Adóköteles Kórós Község illetékességi területén az ingatlan nyilvántartásban útként nyilvántartott terület.

(2) A magánút adó alanya a Htv. 1/A. § (1) bekezdésében meghatározott kivételekkel az a magánszemély, aki a naptári év első napján az út tulajdonosa.

(3) Valamennyi tulajdonos által, írásban megkötött és adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal, és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

Az adó alapja és mértéke

4. § (1) A magánút adó alapja a terület négyzetméterben számított területe.

(2) A magánút adó éves mértéke egységesen 20.- Ft/m2 év.

Eljárási rendelkezések

5. § (1) ^ A magánút adót az önkormányzati adóhatóság bevallás alapján kivetéssel, bevallás hiányában az ingatlan nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján állapítja meg.

(2) A magánút adót évente két egyenlő részletben kell megfizetni.

(3) Az első részletfizetési határideje minden év március 15., a második részletfizetési határideje minden év szeptember 15. napja.

(4) Az adóalanynak nem kell újabb bevallást tennie mindaddig, ameddig az magánút adót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.

Átmeneti és záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2018. szeptember 11. napján lép hatályba.

(2) Az adóalany bevallását a rendelet hatálybalépését követő 30. napon belül köteles teljesíteni, és az adó megállapításához szükséges valamennyi - az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon - adatot szolgáltatni a rendelet hatálybalépésekor fennálló állapotnak megfelelően.

(3) A magánút adót 2018. évben egy alkalommal szeptember 15. napjáig kell megfizetni.

(4) Az e rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdését, a 42/B. §-t és a 43. § (3) bekezdését, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.