Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatiról, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2021. 10. 27

Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatiról, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

2021.10.27.

Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult. tv.) 83/A §-ában kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. Alapelvek

1. § (1) A rendelet célja, hogy Kórós község kulturális értékeit szem előtt tartva, a település polgárainak érdekeire tekintettel meghatározza Kórós Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatait, a helyi közművelődési tevékenység támogatásának módját.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat igényli és elősegíti a civil szervezetek, egyéb közösségek, magánszemélyek közreműködését.

2. § Az Önkormányzat közművelődési feladatai ellátása során nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet, vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés. A Kult. tv.-ben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

2. A rendelet hatálya

3. § E rendelet hatálya kiterjed Kórós község területén közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

3. Az Önkormányzat közművelődési feladatai

4. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatainak tekinti:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését,

b) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését,

c) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

d) a környezetkultúra javítását, a településesztétikai kultúra fejlesztését,

e) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúrák megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzeti-etnikai kisebbségek kultúrájára,

f) a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását,

g) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását,

h) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését,

i) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását,

j) az egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

4. Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának struktúrája és intézményei

5. § Az Önkormányzat a 4. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében az alábbi művelődési intézményeket működteti:

a) a könyvtári szolgáltatás nyújtására megállapodást kötött a Csorba Győző Könyvtárral (7622 Pécs, Universitas u. 2/A), amely feladatot a 7840 Kórós, Kossuth L. u. 49. sz. alatt látja el,

b) Művelődési Ház (7840 Kórós, Kossuth L. u. 49. sz.).

5. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § A Kult. tv. és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testülete gyakorolja.

6. A közművelődési tevékenység finanszírozása

7. § (1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait a költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az Önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, valamint különböző pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) A 7. §-ban felsorolt intézményeket és szervezeteket a vállalt közművelődési feladatok arányában az Önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2021. október 27-én lép hatályba.