Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 20- 2021. 11. 21

Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.11.20.

Kórós Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A Kórós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet 3–6. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„3. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok:

a) étkeztetésben való közreműködés;

b) házi segítségnyújtásban való közreműködés;

c) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés;

d) háziorvosi rendelésre szállítás;

e) egyéb egészségügyi intézménybe szállítás;

f) gyógyszerkiváltás, gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutás biztosítása;

g) óvodás és iskoláskorú gyermekek óvodába, iskolába szállítása;

h) óvódás és iskoláskorú gyermekek egyéb szállítása.

(2) Az (1) bekezdés szerint ellátott feladatok a falugondnoki szolgálat számára kötelezőek és térítésmentesek.

Étkeztetésben való közreműködés

4. § (1) Az étkeztetésben való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja az étel Kórós községbe történő szállítását.

(2) A házhoz szállításról az önkormányzat, a szociális gondozó, vagy saját foglalkoztatotti állományán keresztül gondoskodik.

A házi segítségnyújtásban való közreműködés

5. § (1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés keretében a falugondnok segítséget nyújt kérésre a rászorultak fizikai erejét és/vagy mozgásképességét meghaladó feladatok megoldásában különösen:

a) bevásárlás: a napi életvitel fenntartásához szükséges alapvető élelmiszerek, vegyi áruk, fogyasztási cikkek stb. beszerzése. A falugondnok a bevásárlási kérelmeket írásban rögzíti, a vásárlás igénylőjétől előleget vesz át és a kért árucikkeket helyben, vagy az útja során érintett más településeken vásárolja meg. A vásárlásról köteles nyugtát kérni, és a vásárolt árucikkekre az igénybevevőtől kapott készpénzzel a bizonylat átadásával – a beszerzett áru átadásával egyidejűleg – elszámolni. Ezen folyamatok segítségéhez illetve lebonyolításához igénybe veheti a helyi szociális gondozó segítségét;

b) ház körüli, szakképesítést nem igénylő feladatok (villanykörte, gázpalack, zár, cseréje, favágás és –behordás stb.): az igényeket a falugondnok felméri (a lakossági jelzés alapján), jelzi a polgármester és a közmunkaszervező felé, akik ezután a saját foglalkoztatotti létszámmal gondoskodnak a feladatok ellátásáról;

c) kisebb speciális szakértelmet nem igénylő javítások és nehezebb tárgyak mozgatása, hó eltakarítás, fűnyírás, az előző bekezdésekben rögzítettek szerint.

Családsegítésben való közreműködés

6. § (1) A szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatásban való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja az ellátott, illetve családja Családsegítő Központba, majd onnan településre történő szállítását.

(2) Az (1) bekezdésben leírt feladatok közül a szállítási feladatot akkor kell és lehet ellátni, ha a vonatkozó, szociális ellátásra való jogosultságot előíró határozat ezt kifejezetten tartalmazza. Az egyéb, nem szállításhoz kapcsolódó feladat ellátása kötelező.

Háziorvosi rendelésre, illetve egyéb egészségügyi intézménybe szállítás”

2. § A Kórós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet 7. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A szolgáltatás térítésmentes.

Óvodás és iskolás korú gyerekek szállítása”

3. § A Kórós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) A falugondnok által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatok közé az alábbi feladatok tartoznak:

a) személyszállítási feladatok;

b) önkormányzati feladathoz tartozó egyéb szállítási feladatok;

c) az önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával, és rendezvényre történő szállításával kapcsolatos feladatok;

d) kapcsolattartási feladat az önkormányzat és intézményei és a lakosság között;

e) igények felmérése bevásárló utak szervezésére és ezeknek rendszeres megszervezése, lebonyolítása;

f) egyéb nem részletezett, szolgáltatási jellegű feladatok.

(2) Az (1) bekezdés szerint ellátandó feladatok térítésmentesek.

Személyszállítási feladatok”

4. § A Kórós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A szolgáltatás térítésmentes.

Az önkormányzati feladathoz tartozó egyéb szállítási feladatok”

5. § A Kórós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A szolgáltatás térítésmentes.

Az önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával és rendezvényre történő szállítással kapcsolatos feladatok”

6. § A Kórós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet 14. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A szolgáltatás térítésmentes.

Kapcsolattartási feladat sz önkormányzat intézményei és a lakosság között”

7. § A Kórós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet 15. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A szolgáltatás térítésmentes.

Egyéb nem részletezett, szolgáltatás jellegű feladatok”

8. § (1) A Kórós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ahol e rendelet az alanyi jogon való igénybevételről nem rendelkezik, ott kérelemre a szolgáltatás munkanapokon 16.00 órától illetve szabad-és munkaszüneti napokon igénybe vehető külön megbízási szerződés keretein belül, amennyiben az alapellátást nem veszélyezteti.”

(2) A Kórós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet 20. §-a a következő (1a)–(1c) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A kérelem történhet szóban és írásban a községházán vagy amennyiben ez a hivatal nyitvatartási idejében nem megoldható, személyesen vagy telefonon a polgármesternél.

(1b) A szolgáltatás térítésköteles.

(1c) Az (1) bekezdésben meghatározott szolgáltatások igénybevételéből ki kell zárni azt a személyt, aki a szolgáltatások árát nem fizette meg a szolgáltatás igénybevételét követő 5 munkanapon belül. A kizárást a tartozás megfizetésétől számított 3. hónapig fenn kell tartani.”

9. § A Kórós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet 24. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Az árubeszerzéssel, bevásárlással, gyógyszerkiváltással kapcsolatos feladatoknál a falugondnoki szolgálat átvételi elismervény fejében veszi át a vásárlási előleget, amelyet a vásárlás befejeztével ismételt átvételi elismervény fejében ad vissza. A tényleges kiadásokkal számla alapján a pénzügyi szabályzatban foglaltak szerint köteles elszámolni a szolgáltatást igénybevevőnek.”

10. § Hatályát veszti a Kórós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelet

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.