Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a Főnix tanulmányi ösztöndíj programról és a tanévkezdési támogatásról

Hatályos: 2021. 12. 22

Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a Főnix tanulmányi ösztöndíj programról és a tanévkezdési támogatásról

2021.12.22.

Kórós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk 1) bekezdés a) pontjában, valamint a (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában foglalt feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezés

1. § (1) A Képviselő-testület a Kórós Község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen élő

a)nappali rendszerű képzésben az általános-és, középfokú iskolai tanulók részére,
b)a felsőfokú szakképesítés résztvevő tanulók részére maximum kettő szakképesítés megszerzésének erejéig,
c)főiskolai vagy egyetemi felsőfokú végzettséget adó képzésben tanuló hallgatók részére az első felsőfokú végzettség megszerzéséig
tanulmányi eredménytől függő ösztöndíjat biztosít.
(2)Az óvodások, és az (1) bekezdésben felsorolt tanulók, hallgatók részére tanévkezdési támogatást állapít meg szociális rászorultságtól függetlenül.

2. § Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott juttatások fedezetét az önkormányzat éves költségvetési rendeletében saját bevételei terhére elkülönítve állapítja meg.

1. Értelmező rendelkezés

3. § Kórós Község közigazgatási területén életvitelszerűen él, aki életét Kórós községből szervezi, akinek Kórós község családi élete helyszínéül szolgál, aki hivatalos elfoglaltságai leteltével a munkanap végén illetve a hétvégére (munkavégzés, iskola után) Kórós községbe visszatér, és Kórós községben közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, valamint kórósi címe szolgál elsődleges elérhetőségi címeként (levelezési cím) hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

2. A tanulmányi eredménytől függő Főnix tanulmányi ösztöndíj

4. § (1) A Képviselő-testület az általános iskolai 1.-4. osztályos tanulók részére:

a)a 4,0-4,7 átlagú tanulmányi eredmény elérése esetén 10.000.- Ft/tanítási félév,
b)4,7 átlagú feletti tanulmányi eredmény elérése esetén 20.000.- Ft/tanítási félév
egyszeri ösztöndíj támogatást állapít meg.
(2)A Képviselő-testület az általános iskolai 5.-8. osztályos tanulók részére:
a)a 3,6-3,99 átlagú tanulmányi eredmény elérése esetén 12.000.- Ft/tanítási félév,
b)a 4,0-4,69 átlagú tanulmányi eredmény elérése esetén 24.000.- Ft/tanítási félév,
c)a 4,7 átlagú tanulmányi eredmény elérése esetén 48.000.- Ft/tanítási félév
egyszeri ösztöndíj támogatást állapít meg.
(3)A Képviselő-testület a szakgimnáziumban, a szakiskolában és a készségfejlesztő iskolában 13.-14. évfolyamon, és a gimnáziumi tanulók részére:
a)a 3,6-4,19 átlagú tanulmányi eredmény elérése esetén 27.600.- Ft/tanítási félév,
b)a 4,2-4,69 átlagú tanulmányi eredmény elérése esetén 31.400.- Ft/tanítási félév,
c)a 4,7 átlagú tanulmányi eredmény elérése esetén 69.000.- Ft/tanítási félév
egyszeri ösztöndíj támogatást állapít meg.
(4)A Képviselő-testület a felsőfokú oktatási intézmény hallgatók részére:
a)a 2,5-2,99 súlyozott átlagú tanulmányi eredmény elérése esetén 36.000.- Ft/tanulmányi félév,
b)a 3,0-3,79 súlyozott átlagú tanulmányi eredmény elérése esetén 54.000.- Ft/tanulmányi félév,
c)a 3,8 súlyozott átlagú tanulmányi eredmény elérése esetén 138.000.- Ft/tanulmányi félév
egyszeri ösztöndíj támogatást állapít meg.

5. § (1) A Főnix tanulmányi ösztöndíj támogatásban való részvétel feltételei:

a) A településen végzett és az önkormányzat által leigazolt 16 óra/félév önkéntes munka, vagy a település rendezvényeinek lebonyolításában és közérdekű célok megvalósításában nyújtott önkéntes segítség vagy ünnepségeken szereplés vállalása, amely legalább 2 db rendezvény/félév.

b) Minden igénylő saját maga köteles félévente jelentkezni Kórós Község Önkormányzata Polgármesteri Kabinetirodáján (7841 Kórós, Kossuth Lajos út 40. sz.) önkéntes vagy közérdekű munka végzésére, illetve a rendezvényeken történő szerepvállalási szándék regisztrációja céljából.

c) A tanulói/hallagatói jogviszony tekintetében az igazolatlan mulasztások száma nem haladhatja meg a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) 51. § (4) bekezdésében meghatározott igazolatlan mulasztások számát.

d) Nagykorú pályázó büntetlen előéletű.

e) A pályázót a tárgyévet megelőző két évben nem marasztalták el Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 7/2021. (VII.15.) önkormányzati rendeletében foglalt cselekmény elkövetése miatt.

(2) A 14. életévét betöltött igénylő kizárólag önkéntes munkát vagy segítségnyújtást választhat a teljesítés feltételeként.

6. § (1) Az ösztöndíj támogatást írásban a nagykorú pályázó, vagy a kiskorú pályázó törvényes képviselője a Képviselő-testülethez benyújtott 1. melléklet szerinti kérelemmel igényelheti.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a tanulói/hallgatói jogviszony fennállását igazoló dokumentumot,

b) a félévi/év végi bizonyítvány másolatát,

c) az 5. § (1) bekezdés a) pontjában előírt feltétel teljesítéséről szóló igazolást.

(3) A kérelmeket a bizonyítvány kézhezvételét követő 15 napon belül, de legkésőbb az első tanítási/tanulmányi félévre vonatozóan tárgyév február 15., a második tanítási/tanulmányi félévre vonatkozólag július 20. napjáig lehet benyújtani.

(4) A Képviselő-testület a kérelmek beérkezését követően az első tanítási/tanulmányi félévi támogatásról tárgyév február 20., a második tanítási/tanulmányi félévi támogatásról tárgyév augusztus 25. napjáig dönt.

(5) Pótvizsgázók esetében tárgyév szeptember 1. napjáig lehet benyújtani a kérelmet, amelyről a döntést tárgyév szeptember 10. napjáig hozza meg a Képviselő-testület.

(6) Amennyiben a pályázó a kérelem benyújtására nyitva álló határidőt önhibáján kívül mulasztotta el, a mulasztásról való tudomásszerzést vagy az akadály megszűnését követően 15, de legkésőbb az elmulasztott határidő utolsó napjától számított 45 napon belül nyújthatja be a kérelmet, amellyel egyidejűleg a mulasztás okát is igazolnia kell.

(7) A nyertes pályázókat a helyben szokásos módon az önkormányzat hirdetőtábláján és honlapján történő közzététellel értesíti a Képviselő-testület.

(8) A Képviselő-testület a támogatott tanuló/hallgató családjának életkörülményei, életvitele ismeretében a támogatás céljának elérése érdekében, egyedi mérlegelés alapján a támogatást természetbeni támogatás formájában is nyújthatja.

3. Óvodások, tanulók és hallgatók tanévkezdési támogatása

7. § (1) A Képviselő-testület tanévkezdési támogatást állapít meg az 1. §-ban meghatározott személyeknek.

(2) A tanévkezdési támogatás összege 15.000.- Ft/tanítási/tanulmányi év.

8. § (1) A tanévkezdési támogatást írásban a nagykorú pályázó, vagy a kiskorú pályázó törvényes törvényes képviselője a Képviselő-testülethez benyújtott 1. melléklet szerinti kérelemmel igényelheti tárgyév augusztus 20. napjáig.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) az óvodai felvételt igazoló dokumentumot,

b) a tanulói/hallgatói jogviszony fennállását igazoló dokumentumot.

(3) A Képviselő-testület tanévkezdési támogatás iránti kérelmek elbírálásával, és azok megállapításával kapcsolatos hatáskörét a Polgármesterre ruházza át.

(4) A Polgármester a kérelmek beérkezését követő 15 napon belül dönt a támogatásról.

(5) A Polgármester döntésével szemben a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül.

(6) A tanévkezdési támogatás a pályázó bankszámlájára történő utalással, ennek hiányában a Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal Kórósi Kirendeltségének pénztárában kerül kifizetésre.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

9. § Ezen rendelet hatályba lépésével egyúttal hatályát veszti a Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (VIII.19.) önkormányzati rendelete.

10. §1

11. § Ez a rendelet 2021. december 21-én lép hatályba.

1. melléklet

F ő n i x ö s z t ö n d í j
Pályázó tölti ki
A pályázat tárgya: ösztöndíj támogatás / tanévkezdési támogatás*
Pályázó neve.....................................................................................................................…………… Lakcíme.............................................................................................................................…………… Születési hely, idő:………………………………………………………………………………………………………………………. Édesanyja leánykori neve:…………………………………………………………………………………………………………… Pályázó oktatási intézményének neve:……………………………………………………………………………………….. Pályázó iskolai évfolyama, óvoda esetén csoportja .........................................................…………….. Szülő/törvényes képviselő neve, lakcíme:…………………………………………………………………………………… Bankszámlaszám ahová a támogatás átutalását kéri:…………………………………………………………………..
Kórós, 202…. …………………. ……………
……………………………………………………………………………………………….
Pályázó aláírása
(14. életévet be nem töltött pályázó esetén szülő vagy törvényes képviselő aláírása)
* a kívánt rész aláhúzandó
A képviselő-testület tölti ki
Pályázó által csatolt dokumentumok:
Iskolai bizonyítvány másolata (szükség esetén) Iskolai jogviszony igazolása Önkéntes munka vagy közösségi rendezvényen
történt részvétel igazolása
Pályázó tanulmányi átlaga
Döntés és indoklás
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
ph.
…………………………………………….
Polgármester
1

A 10. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.