Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2023. 10. 15- 2024. 03. 07

Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

2023.10.15.

Kórós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, valamint 1/A. §-ában, és a 43. § (3) kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Kórós Község közigazgatási területére terjed ki.

2. § Kórós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete határozatlan időtartamra vízi műtárgyak adója elnevezéssel települési adót vezet be.

3. § (1) Adóköteles minden, Kórós Község Önkormányzata illetékességi területén lévő külterületi telken megtalálható vízi műtárgy.

(2) E rendelet vonatkozásában vízi műtárgyak a víz felhasználásával, a fölösleges és káros vizek elvezetésével, a víz szabályozásával kapcsolatos műtárgyak, így különösen: vízszint szabályozó művek, vízi közlekedés műtárgyai, vízi energia átalakítás műtárgyai, energiacsökkentő műtárgyak, víztározó művek, vízkivételi műtárgyak, keresztezési műtárgyak, ivóvízellátás és csatornázás műtárgyai, földgátak, vízépítési betonműtárgyak (duzzasztómű, hajózsilip, vízerőtelep), rézsűburkolatok, öntözőtelepek berendezése, ásott kutak, csáposkutak, átereszek.

(3) Az adó alanya Htv. 1/A. § (1) bekezdésében meghatározott kivételekkel az, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján annak a külterületi ingatlannak a tulajdonosa, ahol a vízi műtárgy ténylegesen megtalálható. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az ingatlant az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

(4) Mentes az adó megfizetése alól, aki Kórós Község Önkormányzatával az Önkormányzat javára a vízi műtárgy elhelyezkedése szerinti ingatlan tulajdonjogára vagy használatára vonatkozó szerződést kötött, a szerződés aláírásának napjától.

Az adó alapja és mértéke

4. § (1) Az adó alapja a vízi műtárgy(ak) darabszáma.

(2) Az adó éves mértéke egységesen vízi műtárgyanként 1.500.000 Ft/db/év.

Eljárási rendelkezések

5. § (1) Az adót az önkormányzati adóhatóság bevallás alapján kivetéssel, bevallás hiányában hivatalból állapítja meg.

(2) Az adót évente két egyenlő részletben kell megfizetni.

(3) Az első részletfizetési határideje minden év március 15., a második részlet fizetési határideje minden év szeptember 15. napja.

(4) Az adóalanynak nem kell újabb bevallást tennie mindaddig, ameddig az adót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.

Átmeneti és záró rendelkezések

6. § (1) Az adóalany bevallását a rendelet hatálybalépését követő 15 napon belül köteles teljesíteni, és az adó megállapításához szükséges valamennyi – az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon – adatot szolgáltatni a rendelet hatálybalépésekor fennálló állapotnak megfelelően.

(2) Az adót 2023. évben egy alkalommal a rendelet hatálybalépését követő 15 napon belül kell megfizetni, melynek mértéke a 4. § (2) pontban megállapított adómérték időarányos része.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba.