Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 08

Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.08.

Kórós Közég Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Kórós Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Kórós Község Önkormányzatára (a továbbiakban: önkormányzat), annak képviselő-testületére, és szerveire, illetve költségvetési szerveire terjed ki.

2. A költségvetés szerkezete és a mellékletek

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetésének címrendjét az 1. melléklet szerint állapítja meg.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat a 2024. évi működési költségvetési bevételek és kiadások mérlegét a 2. melléklet szerint állapítja meg.

(3) A képviselő-testület az önkormányzat a 2024. évi egyesített költségvetési bevételek és kiadások mérlegét a 3. melléklet szerint állapítja meg.

(4) A képviselő-testület az önkormányzat a 2024. évi pénzmaradványok felhasználását a 4. melléklet szerint állapítja meg.

(5) A képviselő-testület az önkormányzat a 2024. évi bevételeit az 5. melléklet, kiadásait a 6. melléklet, a bevételek és kiadások rovatrend szerinti teljesítését a 7. melléklet szerint állapítja meg.

(6) A képviselő-testület az önkormányzat a 2024. évi felújításra és felhalmozásra tervezett kiadásainak teljesítését a 8. melléklet szerint állapítja meg.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi pénzeszközátadásaira, egyéb támogatásaira és ellátottak pénzbeli juttatásaira tervezett kiadásainak teljesítését a 9. melléklet szerint állapítja meg.

(8) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi létszám-előirányzat teljesítését a 10. melléklet szerint állapítja meg.

(9) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évre az intézményi kiadási és bevételi előirányzatot a 11. melléklet szerint állapítja meg.

(10) A képviselő-testület az önkormányzat több éves kihatással járó feladatainak előirányzatát éves bontásban a 12. melléklet szerint állapítja meg.

(11) A képviselő-testület az önkormányzat a 2024. évi előirányzat-felhasználási és likviditási ütemtervét a 13. melléklet szerint állapítja meg.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

3. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

3. § képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetésének:

a) működési mérleg egyenlegét 2.500.099 Forintban,

b) felhalmozási mérleg egyenlegét -2.500.099 Forintban,

c) költségvetési bevételeit 207.660.000 Forintban,

d) költségvetési kiadásait 207.660.000 Forintban,

e) költségvetési egyenlegét 0 Forintban,

f) finanszírozási bevételeit 93.207.645 Forintban,

g) finanszírozási kiadásait 15.707.744 Forintban,

h) finanszírozási egyenlegét 77.499.901 Forintban,

i) összes bevételét 207.660.000 Forintban,

j) összes kiadását 207.660.000 Forintban határozza meg.

4. A költségvetés egyensúlyának megteremtése

4. § (1) Az önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy a felvett hitel-, kölcsöntörlesztést a mindenkori költségvetésbe beépíti, és prioritást biztosít e tartozásállomány visszafizetésére.

(2) Az önkormányzat A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. § - 10/F §-ában foglalt feltételek szerint vállalhat kezességet és garanciát, köthet adósságot keletkeztető ügyletet.

5. A költségvetés végrehajtásának általános szabályai

5. § A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a Polgármester felelős.

6. § (1) A Polgármester az év közben az Országgyűlés, a Kormány, valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap által biztosított pótelőirányzatról tájékoztatja a képviselő-testületet.

(2) A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének az (1) bekezdésnek megfelelő módosításáról.

7. § Az önkormányzati gazdálkodás minden területén érvényesíteni kell a takarékos, szigorú gazdálkodás követelményét.

8. § (1) Az önkormányzat gazdálkodása a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát foglalja magába.

(2) A költségvetési bevételek a bevételi előirányzatokon felül is teljesíthetők. A költségvetési kiadások a költségvetésben megállapított, vagy az évközben módosított kiadási előirányzatok mértékéig teljesíthetők, a tervezett kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötelezettséggel.

(3) Az önkormányzat nevében pénzügyi fedezet hiányában kötelezettség nem vállalható, feladat végrehajtása nem kezdhető.

(4) A bevételi előirányzatok kizárólag azok túlteljesítése esetén növelhetők, a költségvetési bevételek tervezettől történő elmaradása esetén azokat csökkenteni kell.

(5) A bevétel teljesülésének elmaradása esetén a Polgármester a kiadási előirányzatok felhasználását korlátozza.

(6) Bevétel kiesés esetén – a likviditásra gyakorolt hatás mértékére figyelemmel – a Polgármester elsősorban a kötelezettséggel nem terhelt egyszeri kiadások, a speciális célú támogatások, és a nem kötelező feladatok előirányzatának felhasználását korlátozza.

(7) Amennyiben év közben a gazdálkodás feltételiben olyan kedvezőtlen változások következnek be, amelyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a Polgármester az önkormányzat költségvetési gazdálkodásának stabilizálása, és a likviditás megőrzése érdekében – a képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett – a teljes önkormányzati körben a kötelezettségvállalási (pénzfelhasználási) jogköröket felfüggesztheti vagy korlátozhatja, az elfogadott költségvetés keretein belül a szükséges átmeneti, pénzügyi folyamatokat szigorító intézkedéseket megteheti.

9. § (1) Az önkormányzat év közben keletkező többletbevételeit az általános tartalék előirányzatát növelik, kivéve, ha a többletbevétel felhasználásáról a képviselő-testület másképpen rendelkezik.

(2) Amennyiben a többletbevétel céljellegű, akkor a meghatározott célhoz kapcsolódó kiadás előirányzatának növelésére használható fel.

(3) A többletbevétel terhére a felhalmozási jellegű kiadási előirányzatok a képviselő-testület jóváhagyásával emelhető.

6. Költségvetési támogatások

10. § Az önkormányzat a civil szervezetek és az egyházak támogatására nem állapít meg támogatást.

7. Átruházott hatáskörök

11. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert 2 000 000 Forint értékhatárig terjedően az önkormányzat:

a) költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti évközi átcsoportosításra,

b) bevételeinek és kiadásainak módosítására.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt átcsoportosítás és módosítás végrehajtásáról a végrehajtást követő képviselő-testületi ülésen a Polgármester köteles beszámolni.

12. § (1) Az állampolgárok élet-és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás és következményeinek elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a Polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről az átmeneti intézkedés meghozatalát követő legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles beszámolni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a Polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, és a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

13. § A képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a 8. számú mellékletben megjelölt felhalmozási kiadási előirányzat erejéig – az ott meghatározott feladat szerint – kötelezettséget vállaljon.

14. § (1) az önkormányzat a gazdálkodás során év közben átmenetileg szabad pénzeszközeit értékpapír és befektetési jegy vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott pénzügyi műveletekkel kapcsolatos szerződések megkötésére a képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

8. Felhatalmazó rendelkezések

15. § A képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, valamint az önkormányzati költségvetési szervek vezetőit a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

9. Átmeneti rendelkezések

16. § (1) A képviselő-testület jóváhagyja a Polgármester ezen rendelet hatályba lépéséig, a 2024. évi költségvetési rendeletnek megfelelően tett intézkedéseit, a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről.

(2) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások a 2024. évi költségvetésbe beépülnek.

10. Hatályba léptető rendelkezések

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.