Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Főnix tanulmányi ösztöndíj programról és a tanévkezdési támogatásról

Hatályos: 2021. 12. 21
a Főnix tanulmányi ösztöndíj programról és a tanévkezdési támogatásról
Részletes indokolás
Az 1–11. §-hoz és az 1. melléklethez
Az új rendelet létrehozásának egyik oka a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény rendelkezéseivel való jogharmonizációs kötelezettség.
Továbbá az állami szabályozásnak megfelelően bevetetésre kerül, hogy egyetemi és vagy főiskolai képzésesetén kizárólag az első diploma megszerzéséig igényelhető a Főnix ösztöndíj és beiskolázási támogatás, míg OKJ szintű vagy egyéb felsőfokú végzettségek megszerzése esetében maximum 2 végzettség megszerzéséig.
Fontos változás továbbá, hogy ezen túl a 14. életévét betöltött igénylő már kizárólag a településen végzett önkéntes munkával szerezhet jogosultságot az ösztöndíj megszerzéséhez, illetve a korábbi naptári évek teljesítési ciklusai félévre változnak. Az önkéntes munkára minden igénylőnek magának kell jelentkeznie Kórós Község Önkormányzatának polgármesteri kabinetirodáján. Fenti módosításokkal tovább erősödhet a helyi társadalmi kohézió és a fiatalok identitástudata, mely az ösztöndíj bevezetésének egyik legfontosabb célkitűzése volt. Emellett a tanulók szociális érzékenységére nézve is jelentős, pozitív hatásokat várunk.
Végül pedig az ösztöndíj és a tanévkezdési támogatás összegének emelésére is szükség volt tekintettel az utóbbi években történt inflációra.