Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési adóról

Hatályos: 2023. 10. 15

Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.15.
a települési adóról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
A jogalkotó a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról szóló 2023. évi LVIII törvénnyel döntött a „földadó” néven ismertté vált települési adó kivetésének tilalmáról, illetve a 308/2023(VII.14) számú Kormányrendelettel a 2023. évre már beszedett települési adó visszafizetéséről is az adóalanyok részére. A Rendelet bevezetésétől a képviselő – testület részben ezen kialakult gazdasági helyzet kezelését és a 2024. évi pénzügyi konszolidációt várja. Az adónem bevezetése ugyanakkor pozitív hatással lehet a település arculatára, ha annak középtávú folyományaként beindulnak a települési vízi fejlesztések, növekszik az állattartás és a halgazdálkodás megjelenésével új termelési mezőgazdasági ág jelenik meg, hűen annak sok évszázados előzményéhez. Az ebből dolgozóként profitáló lakosság az adóból származó fejlesztéseknek és saját munkabéréből eredő tőkebeáramlásnak köszönhetően - különösen a műemléki környezetben - érintett ingatlanok beépítésre, illetve a jelenleg lakhatatlan állapotú, leomlott házak újjáépítésre, felújításra kerülhetnek. A be/újjáépített illetve lakhatóvá tett ingatlanok új lakók beköltözését, mint szintén pozitív eredményt hozhatják magukkal, hiszen a település jövőjére nézve a lakosságszám fogyása nagyon komoly veszélyt jelent.
Részletes Indokolás
1. §-hoz
Meghatározza a rendelet területi hatályát.
2. §-hoz
Meghatározza az adó elnevezését és alkalmazásának időtartamát.
3. §-hoz
Meghatározza a rendelet hatálya alá tartozó adótárgyakat és a rendelet személyi hatályát.
A (4) bekezdés adómentességet biztosít egyes esetekben.
Fontos kritérium volt a tervezésnél, hogy olyan adótárgyakra állapítson meg a képviselő – testület adót, melyet törvény nem tilt és köthető hozzájuk magas fokú jövedelemtermelő képesség, melyek rendeltetésszerű használatával tulajdonosaik az adómértékekhez képest sokszorosan jelentős hasznokra tehetnek szert. Ez esetben halastavak és állattartó telepek jöhetnek szóba, mint termelőegységek. Az adóztatni tervezett (és a település közigazgatási területének külterületén már felderített) vízi műtárgyak 90%-a a halgazdálkodáshoz vagy egyéb állatok tartásához köthető létesítmény.
Az új adó helyben élőket nem érint, az adóalanyok 97%-a kifejezetten magas színvonalú életkörülmények között él, nagyon komoly vagyoni háttérrel rendelkeznek, masszív teherviselő képesség mellett, míg egyes adóalanyok korábban nem voltak alanyai egyetlen Kórósi települési vagy helyi adónak sem, ezért bekapcsolásuk a közös teherviselésbe elsődleges közérdek.
4. §-hoz
Meghatározza az adó alapját és mértékét. A vízi műtárgyak értéke nem pusztán annak előállítási vagy pótlási értékéhez, hanem az azzal előállítható értékhez, vagyontömeghez és bevételhez viszonyítva becsülhető meg. Az adó mértéke ezen becsült értékhez viszonyítva került megállapításra az adóalanyok körére és teherviselő képességére tekintettel.
5. §-hoz
Meghatározza az eljárási rendelkezéseket.
6. §-hoz
Átmeneti rendelkezéseket tartalmaz a rendelet hatálybalépését követő időszakra, valamint a törtévre tekintettel.
7. §-hoz
A rendelet hatálybaléptető rendelkezését tartalmazza.