Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 08

Kórós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.08.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés már 2023 nyarán elfogadta a 2023. évi LV. törvényt Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről. A Költségvetési törvény szabályozza, illetve rögzíti az önkormányzatokat 2024. évre megillető központi források mértékét és arányát. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény előírásai alapján a jogszabályi előírások, az elfogadott költségvetési törvény és egyéb információk, a Képviselő-testület előzetes kötelezettségvállalásai, a Magyar Államkincstár által közzétett adatok, tájékoztatók alapján állítottuk össze az Önkormányzat 2024. évi költségvetési javaslatát.

A Rendelet összeállítását az alábbi külső gazdasági feltételek és helyi szabályozási kötelezettségek alakították.
Az előttünk álló év kiemelt feladata lesz, hogy az Önkormányzat lehetőség szerint megfelelő választ tudjon adni azon kihívásra, amelyet a jogalkotó a termőföldeket terhelő települési adó, az ún. földadó kivetésének tilalmával önkormányzatunk elé állított. Ez a jogszabály-módosítás már a tavalyi év költségvetését is megterhelte, tekintve, hogy a költségvetésbe ezen jogcímen betervezett bevételek az önkormányzat gazdálkodásába nem érkeztek be. Ezen adónem kivezetése által a működésben okozott hiány a 2024-es évben is kiemelt intézkedéseket igényel. Rendkívüli intézkedésként a helyzet kezelésére ingatlanok értékesítéséből valamint éven túli hitel felvételéből származó bevételekkel terveztünk.
Az előttünk álló évben célként tűztük ki, hogy kihasználjunk minden olyan pályázati lehetőséget, amelyek elérhetők az önkormányzat számára. Ezen pályázatokkal összefüggésben beszedhető bevételeket a költségvetésben terveztük.
A nem kötelező feladatokhoz, ezen belül az állatotthon fenntartásához rendelt kiadásokat a tavalyi szinten terveztük meg. 2024-ben is folytatódik a közfoglalkoztatási program, amelyhez kapcsolódó kiadásokat a tényleges foglalkoztatáshoz igazítottan és ütemezetten, a már megkötött hatósági szerződéseknek, illetve az ebben az évben induló program vonatkozásában az egyedi döntésnek megfelelően terveztünk meg.