Páprád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogramról

Hatályos: 2013. 10. 31- 2015. 01. 29

Páprád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogramról

2013.10.31.

Páprád Község Önkormányzatának képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 47. § (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a (4) bekezdésben foglaltakra figyelemmel- az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § (1) Páprád Község Önkormányzatának képviselőtestülete a szociálisan rászoruló, Pápráden életvitelszerűen tartózkodó, a településen bejelentett állandó lakcímmel rendelkező lakosok támogatására, a szociális földprogram keretein belül az e rendeletben meghatározott feltételekkel biztosítja:

a) a földműveléshez szükséges eszközöket,

b) élőállatot és azok táplálásához szükséges takarmány %-os részét

c) telek bekerítéséhez szükséges drótfonatot,

d) szaktanácsadást és szakmai felügyeletet

e) szaporítóanyagok: vetőmag, palánta, gyümölcsfa csemete, vető burgonya stb.

f) növényvédő szerek, hozamfokozók

(2) A támogatás célja a településen élő rászorultak öngondoskodása feltételeinek megteremtése, a mezőgazdasági kistermelővé, vagy őstermelővé válásuk ösztönzése.

A programban való részvétel feltételei

2. § (1) [1] A szociális földprogramban részt vehet a településen állandó lakhellyel rendelkező és a településen életvitelszerű tartózkodó személy, aki

a) egyedül álló, és a havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át,

b) tartósan munkanélküli

c) rendszeres szociális segélyben részesül,

d) időskorúak járadékára,

e) rehabilitációs járadékra,

f) öregségi nyugellátásra,

g) rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosult, vagy kiskorú gyermeket nevel,

h) megváltozott munkaképességű,

i) három vagy több gyermekes családban él

j) a gyermekét egyedül nevelő szülő, kivéve, ha a szülők nem egy lakcímre vannak bejelentve, de egy háztartásban élnek.

k) a családban az Sztv. 41. § (1) bekezdésében meghatározott súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg él.

l) fiatal házas

(2) [2] A háztáji gazdálkodást elősegítő támogatást a leendő Támogatott csak akkor veheti igénybe ha rendelkezik:

a) kertészeti tevékenység esetén: minimum 40 négyzetméter felszántott/felásózott, elvetett kertterülettel,

b) állattartás esetén:

ba) az élőállat tartásához szükséges óllal,

bc) az állatállománya számára megfelelő méretű takarmánytermesztő területtel, vagy ennek hiányában nyilatkozatban vállalja a takarmányok beszerzését.

(3) Amennyiben a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott feltétel a szerződéskötéskor még nem teljesül, úgy azt támogatottnak a szerződés megkötését követő egy éven belül teljesítenie kell.

(4) A takarmánynövények betakarítását és feldolgozását minden Támogatottnak saját költségén magának kell megoldania.

3. § (1) A szociális földprogramban nem vehet részt az e rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott személy, aki nem tesz eleget a 2011. évi CVI. törvény 1. § (4a) bekezdés szerintieknek, azaz:

a ) a tanköteles gyermekének mulasztása miatt vele szemben
szabálysértési eljárás van folyamatban, vagy
b) e szabálysértés miatt 3 hónapon belül jogerősen elmarasztalták, vagy
c) önkormányzati rendeletben előírt, a lakókörnyezet (kert, udvar, jogszabályban meghatározott, az ingatlanhoz kapcsolódó közterület) rendezettségének biztosítására vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti.
(2) A szociális földprogramban nem vehet részt az e rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott személy, aki más támogató szervezetektől (alapítványok, civil szervezetek, magánszemélyek) a községben tervezett 2013. évi szociális földprogramhoz hasonló értékű, vagy jellegű juttatást kap, családi vagy egyéni gazdaságának fellendítése céljából.

Eljárási szabályok

4. § (1) A szociális földprogramban való részvételi jogosultság megállapítása után a 2. § (1) bekezdésében meghatározott személy az önkormányzattal kötött, e rendeletben meghatározott szerződés megkötése után Támogatottá válik.

(2) Az önkormányzat és a majdani Támogatott között kötendő szerződés tartalmi és formai követelményeit e rendelet 1. melléklete szabályozza.

(3) A jogosultság megállapítását a polgármester a képviselő-testület és a program ellenőrzésére kijelölt személy közösen végzi el, e rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározottak alapján.

(4) A szociális földprogramba jelentkezett személyeket a jogosultság megállapítása és a részvételre vonatkozó szerződéskötés után az önkormányzat külön nyilvántartásba veszi.

(5) A nyilvántartás tartalmazza a programba bevont személyek tárgyidőszakban elért mezőgazdasági teljesítményét, fejlődését és az e rendeletben meghatározott ellenőrzések ténymegállapításait.

5. § (1) A szociális földprogramban elnyert támogatást az Önkormányzat kezeli, és juttatja el programba szerződéssel bevont személy(ek) ( a továbbiakban : Támogatott) számára.

(2) A szállítási költségeket az Önkormányzata önerőként fizeti meg.

(3) Az Önkormányzat a program ellenőrzésének jogosultságát fenntartja, erre a feladatra egy a képviselő-testület által kijelölt ellenőrt és egy szakmai tanácsadót nevez ki ,aki agrármérnöki diplomával kell hogy rendelkezzen.

(4) A szakmai tanácsadó a program szakmai felügyeletének ellátása mellett havonta 1 alkalommal szakmai fórumot tart a Támogatottak számára Község kultúrházában.

6. § (1) A program felügyeletével megbízott ellenőr a településen életvitelszerűen tartózkodó, a településen bejelentett állandó lakcímmel rendelkező személy lehet.

(2) Az ellenőr 2 hetente ellenőrzi a Támogatottak tevékenységét és erről feljegyzést készít, amit rögzít a 4. § (4) szerinti nyilvántartásban,

(3) A Támogatott gazdaságában tapasztalt negatív hatásokról azonnal tájékoztatja a képviselő-testületet és a polgármestert,

(4) Az ellenőr jelzése alapján a polgármester írásban szólítja fel a Támogatottat a hiányosságok betartására, majd a felszólítás készhez vételétől számított 3 nap múlva ismételt ellenőrzést rendel el a Támogatott gazdaságában.

(5) A tárgyidőszak végén az ellenőr éves jelentést készít, melyben részletezi a kiindulási állapotot és az ahhoz képest elért eredményeket Támogatottanként, majd javaslatot tesz a Támogatott további támogatására vagy a támogatás felfüggesztésére.

(6) A szociális földprogramhoz kapcsolódóan elkövetett vagyon elleni bűncselekmények tudomására jutása után az ellenőr jelentést tesz a polgármesternek, aki feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon.

A támogatás mértéke

7. § (1) A Támogatottak számára nyújtható támogatás a 2013/2014. évben maximálisan 30.000 Forint/Támogatott.

(2) A támogatás mértékét a képviselő-testület megbízottja, a polgármester és a szociális földprogramot felügyelő személy együttesen határozzák meg, a Támogatott tulajdonában álló ingatlan szemléje után.

(3) Az önkormányzat által a Támogatott részére átadott termelőeszközök, élőállat és egyéb mezőgazdasági vagy családi gazdálkodást elősegítő javak a Támogatott tulajdonába mennek át.

(4) A Támogatott jogosult szaktanácsadás igénybevételére.

A támogatott kötelezettségei

8. § (1) A Támogatott köteles:

a) a tulajdonában lévő földet a mezőgazdasági aktív időszak alatt – március-november –művelni (gyomtalanítás, kártevők elleni védekezés, előirányzottan BIO gazdasági formában) és a megtermelt mezőgazdasági javakat időben betakarítani.

b) a rábízott állatokat a jó gazda gondosságával tartani, szükségleteikről gondoskodni, a tartási feltételeknek maximálisan megfelelni.

c) minden olyan jellegű magatartástól tartózkodni, mellyel más Támogatottnak, vagy bárkinek kárt okozna.

d) az Önkormányzat képviselő-testülete által kijelölt ellenőrrel és a szakmai tanácsadóval együttműködni, adatokat megadni, a gazdaságába beengedni.

e) az 5. § (4) bekezdésében meghatározott szakmai fórumon részt venni.

f) az átvett élőállatok mennyiségének 20%-át egy éven túl tartani.

(2) A Támogatott a tulajdonába kerülő javakat el nem adhatja, azok kizárólag a Támogatott tulajdonát képezhetik a szociális földprogram időszaka alatt és az azt követő 3 évben.

A programból való kizárás

9. § (1) Ha a Támogatott elmulasztja az e rendelet 8. §-ban, és 2. § (3) bekezdésében meghatározottak teljesítését illetve betartását, úgy a programot felügyelő ellenőr jelzése alapján a polgármester írásban felszólítja vállalt kötelezettsége teljesítésére.

(2) A felszólítás Támogatott általi kézhez vételétől számított 3 napon belül nem történik érdemi pozitív változás a Támogatott gazdaságában, illetve annak működtetési hiányosságainak pótlásában, úgy a megismételt ellenőrzés alapján az Önkormányzat köteles a támogatási szerződést felmondani és a Támogatottat a programból kizárni, melyről a Támogatottat írásban értesíteni kell.

(3) A programból kizárásra kerül minden azon személy is, aki meg akarja vagy meg vette bármely Támogatott vetőmag/élőállat csomagját vagy annak egy részét, ezzel ellehetetlenítve annak gazdálkodását.

(3) A Támogatottat a programból történő kizárás után az arról szóló értesítés kézhezvételét követően azonnali fizetési kötelezettség terheli a települési önkormányzattól átvett mindennemű javakat illetőleg.

(4) Az Önkormányzat a keletkezett fizetési kötelezettségről írásos értesítőt küld a Támogatott részére, melyben az átvételkori érték mindenkori jegybanki alapkamattal növelt forintban meghatározott értékét kell a Támogatottnak a települési önkormányzat felé 30 napon belül megtérítenie.

(5) A szociális földprogramból kizárt Támogatott 5 évig nem lehet ismét támogatottja az Önkormányzat képviselő-testülete által kiadott hasonló mintájú programnak.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat szociális földprogramról szóló 5/2008. (X.10.) számú önkormányzati rendelete.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.