Páprád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015. (IX.18.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2019. 10. 29- 2020. 11. 07

Páprád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015. (IX.18.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

2019.10.29.

Páprád Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az Önkormányzat hozzájárulva a háztartások tüzelőanyag költségeihez, évente egy alkalommal természetbeni ellátás formájában, a 2. §, 3. § -ban meghatározottak szerint térítésmentesen szociális célú tűzifát biztosít az életvitelszerűen Páprád község közigazgatási területén élő és ott lakóhellyel rendelkező, szociálisan rászoruló személyek számára.

2. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás együttes mennyisége nem haladhatja meg a központi költségvetésből az önkormányzatra jutó összes mennyiséget.

(2) A támogatás megállapítása kérelemre történik. A kérelmeket a Hiricsi Közös Önkormányzati Hivatalban, illetve a polgármesteri hivatalban kell benyújtani az arra rendszeresített formanyomtatványon. A kérelmekről Páprád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete határozattal dönt.

(3) Az önkormányzat által rendszeresített kérelemhez mellékelni kell a kérelmező és családja a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelméről szóló jövedelemigazolást, nyugdíjas esetén nyugdíjszelvényt, és azt a polgármesternek, vagy a Hiricsi Közös Önkormányzati Hivatalnak kell eljuttatni.

(4) Ezen rendeletben használt fogalmakra a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Részletes rendelkezések

3. §

4. § (1) Az önkormányzat szociális tűzifa támogatásban részesíti azt a szociálisan rászorult személyt, aki háztartásában fatüzelésre alkalmas fűtőberendezést használ és aki:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint aktív korúak ellátására,

b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint időskorúak járadékára,

c) a helyi szociális rendelet szerint települési támogatásra jogosult (különösen lakhatáshoz nyújtott települési támogatásra),

d) egyedül élő,

e) gyermekét/gyermekeit egyedül neveli,

f) álláskereső,

g) a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvény szerinti rehabilitációs ellátásban részesül,

h) öregségi nyugellátásra jogosult,

i) rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosult,

j) kiskorú gyermeket nevel,

k) három vagy több gyermeket nevel,

l) a családban az Sztv. 41.§ (1) bekezdésében meghatározott súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg él,

m) fiatal házas

(2) A szociális célú tűzifa támogatás mennyisége háztartásonként legfeljebb 5 m3 lehet.

(3) Az önkormányzat a támogatásként megítélt mennyiségű tűzifáért, és annak a háztartásokhoz történő eljuttatásáért a jogosultaktól ellenszolgáltatást nem kér.

5. § A tűzifa támogatás iránti kérelmek benyújtásának időszakát az önkormányzat a helyben szokásos módon hirdeti ki. A hirdetményben megállapított határidők elmulasztása jogvesztő.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelt kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.