Páprád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (IV.28.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2017. 06. 01- 2023. 08. 31

Páprád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (IV.28.) önkormányzati rendelete

a települési adóról1

2017.06.01.

Páprád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, valamint 1/A. §-ában, és a 43. § (3) kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Páprád Község közigazgatási területére terjed ki.

2. § Páprád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete határozatlan időtartamra földadó elnevezéssel települési adót vezet be.

2. Részletes rendelkezések

A földadó

Az adókötelezettség

3. § (1) Adóköteles Páprád Község illetékességi területén az ingatlan nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, gyep, nádas, fásított terület, erdő művelési ágban nyilvántartott külterületi földterület. (a továbbiakban: földterület).

(2) A földadó alanya a Htv. 1/A. § (1) bekezdésében meghatározott kivételekkel az a magánszemély, aki a naptári év első napján a földterület tulajdonosa.

(3) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

Az adó alapja és mértéke

4. § (1) A földadó alapja a földterület négyzetméterben számított területe.

(2) A földadó éves mértéke egységesen 0,7.- Ft/m2 év.

Adómentesség

5. § (1) Mentes a földadó alól:

a) a Páprád községben életvitelszerűen lakó adóalany,

b) a belterületen nyilvántartott földterület.

Eljárási rendelkezések

6. § (1) A földadót az önkormányzati adóhatóság bevallás alapján kivetéssel, bevallás hiányában az ingatlan nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján állapítja meg.

(2) A földadót évente két egyenlő részletben kell megfizetni.

(3) Az első részletfizetési határideje minden év március 15., a második részlet fizetési határideje minden év szeptember 15. napja.

(4) Az adóalanynak nem kell újabb bevallást tennie mindaddig, ameddig a földadót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.

Átmeneti és záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2017. június 1. napján lép hatályba.

(2) Az adóalany bevallását a rendelet hatálybalépését követő 30. napon belül köteles teljesíteni, és az adó megállapításához szükséges valamennyi – az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon – adatot szolgáltatni a rendelet hatálybalépésekor fennálló állapotnak megfelelően.

(3) A földadót 2017. évben egy alkalommal szeptember 15. napjáig kell megfizetni, melynek mértéke a 4. § (2) a) pontban megállapított adómérték 50 %-a.

(4) Az e rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdését, a 42/B. §-t és a 43. § (3) bekezdését, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Páprád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 1. napjával.