Páprád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2021. 11. 12- 2021. 11. 12

Páprád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

2021.11.12.

Páprád Községi Önkormányzat Képviselő-testületet az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény a 13. §. (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló l997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Tv.) 77. §-ban biztosított felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. Alapelvek

1. § Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa Páprád község polgárainak jogát.

a) a kulturális örökség javainak és ezek jelentőségének megismerésére a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismeretek megszerzésének lehetőségét a rendelkezésére álló eszközök útján:

b) a közművelődési intézmények szolgáltatásainak igénybevételére:

c) műveltsége, gyarapítására, közművelődési közösségi színtér szervezetéséhez, és jogszabályban meghatározottak szerint szervezet alapításához, működtetéséhez.

2. § Az önkormányzat közművelődési feladatellátása során nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet, vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés. A Tv.-ben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

2. A rendelet hatálya

3. § E rendelet hatálya kiterjed mindazon a községben működő közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra és magánszemélyekre, amelyekkel, illetve akikkel az önkormányzat a község közművelődését gazdagító tevékenységre, szolgáltatások végzésére, feladatok ellátására közművelődési megállapodást köt, valamint az önkormányzat fenntartásában működő közművelődési intézményre.

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő, Páprád községben lakó állampolgárokra,

b) az önkormányzat közművelődési intézményeire, azok alkalmazottaira,

c) a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás, vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira, és működtetőire,

d) a képviselő-testületre és szerveire, az Önkormányzati Közös Hivatalra.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

3. Az Önkormányzat közművelődési feladatai

4. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatainak tekinti:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítségét

b) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését,

c) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

d) a környezetkultúra javítását, a településesztétikai kultúra fejlesztését,

e) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúrák megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzeti-etnikai kisebbségek kultúrájára,

f) a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását,

g) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását,

h) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését,

i) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását,

j) az egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

4. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának struktúrája és intézményei

5. § A önkormányzat a Tv. 78. §.-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint a rendelet 4. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében az alábbi művelődési intézményeket működteti:

a) a könyvtárellátási szolgáltatás nyújtására megállapodást kötött a Csorba Győző Könyvtárral (7622 Pécs, Universitas u. 2/a.) mely feladatot a mozgókönyvtár a 7838 Páprád, Arany János utca 46.-ban látja el,

b) Kultúrház (7838 Páprád, Arany János utca 46.)

c) Páprádi Települési Értéktár Bizottság (7838 Páprád, Arany János utca 49.)

5. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § A törvény és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület, illetve átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

6. A közművelődési tevékenységfinanszírozása

7. § Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulásból, központosított célelőirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § Hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 8/2002. (XII. 13.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet 2021. november 12-én lép hatályba.