Piskó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 02. 11

Piskó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2014.02.11.

Piskó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2.§-ában kapott felhatalmazás alapján 25.§ (3) bekezdés B) pontjában, 26. §-ában, 32.§ (3) bekezdésében és a 47.§(1) bekezdés c) pontjában, és (3) bekezdése alapján, a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX.törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 57/2013.(X.4.) BM rendeletének a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013.(X.4.) BM rendelet alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Piskó önkormányzat számára.

(2) E rendelet célja, hogy Piskó településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, egyszeri tűzifa juttatást ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Piskó Község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

A támogatás feltételei

2. §

(1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, nevezetesen tűzifát biztosít annak a személynek, aki
a) Lakásfenntartási támogatásra jogosult.
(1) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingadanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.
(2) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra - függetlenül a 2. § -bán meghatározott feltétel teljesülésétől — az a személy, család
a) Aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.
b) Azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.
(3) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

A támogatás menete

3. § (1) A támogatásra jogosultak körét a rendeletben meghatározott feltételek alapján a polgármester állapítja meg.

(2) A döntést követően kerül sor a tűzifa kiszállítására.

(3) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 1. számú mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(4) A támogatás kizárólagos forrása a BM rendelet 1. melléklete szerint az Önkormányzat számára megállapított 1.474.343.-Ft kiegészítő támogatás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket — függedenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek-e — el kell utasítani.

II. Záró rendelkezések

4. § (1) Ezen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.