Piskó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 12. 14

Piskó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2022.12.14.

Piskó Községi Önkormányzat Képviselő- az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésének felhatalmazása alapján – a törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet rendelkezéseire is figyelemmel – az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Piskó község közigazgatási területén lévő Református és Katolikus Egyházi temetőkre terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

2. § A megállapodás alapján a temető fenntartásáról és üzemeltetéséről a Református, illetve a Katolikus Egyház gondoskodik.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatbavétele

3. § A temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatbavétele a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény és a végrehajtására kiadott kormányrendelet rendelkezései az irányadók.

Temetési helyek

4. § (1) Temetési helyek A temetési sírhelyek.

(2) A temetési helyek, sírhelyek méretei:

a) egyes sír mérete: hossza: 2,2 m, szélessége: 1 m, mélysége: legalább 2m, egymástól való távolsága 0,60 m.

b) kettős sír mérete: hossza: 2,2 m, szélessége: 2 m, mélysége: legalább 2m, egymástól való távolsága 0,60 m.

c) gyermeksírhely: hossza: 1,3 m, szélessége: 0,6 m, mélysége: legalább 2m, egymástól való távolsága 0,60 m.

(3) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(4) A temetőben köztemetés céljára az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) koporsós temetési hely

b) urnás temetési lehetőség.

(5) A köztemetés céljára szolgáló temetési helyek használatáért megváltási díjat nem kell fizetni az Egyház és az Önkormányzat részére.

(6) Felnőtt sírhelyre a koporsón kívül 2 db urna helyezhető el.

A temető fenntartása és üzemeltetése

5. § Az Önkormányzat a megállapodás alapján a temető területén a fenntartói jogosítványok keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerint felújításáról maga gondoskodik.

A köztemető infrastrukturális létesítményei

6. § A köztemetőt fenntartó a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik:

a) bejárati út

b) ravatalozó

A temető üzemeltetése

7. § (1) Az érintettek sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik, azonban a gondozás, a díszítés a sírhely méretén túl nem terjedhet, a sírhelyek közötti közlekedést nem akadályozhatja. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének (pl. pad és virágtartó elhelyezése, fák, örökzöldek és magasabb szárú évelő növények ültetése, stb.)

(2) A temetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató, stb.) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenysége gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhat, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatja.

A temető rendje

8. § (1) A temető nyitvatartása: folyamatos.

(2) A temető rendjét szabályozó hirdetményeket a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján jól látható helyen ki kell függeszteni.

(3) A temetőben területén annak közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(4) Építőanyag beszállítását a temetőbe, építési vagy bontási munka megkezdését, vagy bontási anyag elszállítását az üzemeltető és az Önkormányzat felé be kell jelenteni. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(5) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról az Önkormányzat gondoskodik.

(6) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

(7) A temetőrendeletben nem szabályozott kérdésekben az egyházakkal kötendő megállapodás és a temetőszabályzatok irányadók.

Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2022. december 14-én lép hatályba.