Vejti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (VI.10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról

Hatályos: 2014. 06. 11


Vejti Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 109. §-a, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. §-a alapján – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a következőket rendeli el:



I. Fejezet


A rendelet hatálya


1.§ A rendelet hatálya kiterjed Vejti Község Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat), annak szerveire, továbbá az önkormányzat által alapított és tulajdonosi irányítása alatt működő költségvetési szervekre (a továbbiakban: intézmények); valamint mindazokra a dolgokra, melyek az önkormányzat tulajdonában vannak, így az ingatlan és ingó dolgokra, vagyoni értékű jogokra, a gazdasági és közhasznú társaságokban az önkormányzatot megillető részesedésekre, valamint az értékpapírokra (a továbbiakban: önkormányzati vagyon).



II. Fejezet


Az önkormányzati vagyon


2.§ (1) Az Önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll. Az Önkormányzat vagyonának nyilvántartása – a vagyonnyilvántartásra vonatkozó szabályok szerint – az Hiricsi Közös  Önkormányzati Hivatal jegyzőjének feladata.

(2) Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonát az 1. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat korlátozottan forgalomképes törzsvagyonát a 2. melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat üzleti vagyonát a 3. melléklet tartalmazza.


Törzsvagyon


3.§ (1) Az Önkormányzat kizárólag a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján határozza meg a forgalomképtelen törzsvagyon körét.


(2) A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek különösen:

            a) az önkormányzat tulajdonában állú közmű

a) a műemlék jellegű ingatlanok, emlékművek,

b) köztemető,

c) a muzeális gyűjtemények és muzeális emlékek,

d) az önkormányzati költségvetési szervek alapító okiratában szereplő vagyon,

e) a középületek,

f) a sportpályák és sportcélú létesítmények és

g) mindazon vagyon, amelyet törvény, vagy az Önkormányzat Képviselő-testülete

rendeletével korlátozottan forgalomképes nemzeti vagyonnak minősít.


Üzleti vagyon


4.§ (1)  Az a forgalomképes Önkormányzati vagyon, ami nem tartozik a 3. § hatálya alá, illetve nem tartozik a törzsvagyon körébe.


A vagyongazdálkodás alapelvei, a vagyonleltár, a vagyon nyilvántartása


5. § (1) Az Önkormányzati vagyon alapvető rendeltetése elsősorban a közfeladatok ellátásának biztosítása, amellyel felelős módon, átláthatóan és költségtakarékosan kell gazdálkodni. Törekedni kell a vagyon értékének megőrzésére, az állagvédelemre, valamint a vagyon értéknövelő használatára, hasznosítására és gyarapítására. A vagyongazdálkodás alapelveit a nemzeti vagyonról szóló törvény határozza meg.

(2) A vagyonleltár az Önkormányzat tulajdonában - a költségvetési év zárónapján - meglévő vagyon állapot szerinti kimutatása, melynek célja az önkormányzati vagyontárgyak tételes kimutatása. A vagyonleltárban szerepeltetni kell az önkormányzati vagyont terhelő kötelezettségeket is.

(3) A vagyonleltárt az éves költségvetési beszámolóhoz, zárszámadáshoz csatolva az Önkormányzat Képviselő-testületének kell bemutatni.

(4) Azon ingatlanokat, amelyek a számviteli nyilvántartásban nem szerepelnek, a kiadott értékelési irányelv szerint becsült értéken veszi fel a tőkeváltozással szemben, és pénzforgalom nélküli állománynövekedésként rögzíti a könyvekben. Azon ingatlanokat, amelyek a számviteli nyilvántartásban a hatályos számviteli előírások szerinti bekerülési értéken szerepelnek, az értékbecslés adatait a számvitelben nem rögzítik.

(5) Az önkormányzat tulajdonában lévő földhasználati joggal terhelt ingatlanok nem kerülnek az önkormányzat számviteli nyilvántartásába.



III. Fejezet


Az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlása


6. § (1) A forgalomképtelen törzsvagyon hasznosításáról a közterületek használatáról szóló rendeletben foglaltak szerint rendelkezik a Képviselő-testület. A hasznosításon túli egyéb tulajdonosi jognyilatkozatokról, elővásárlási jog gyakorlásáról, telekmegosztásról, telekösszevonásról a Képviselő-testület dönt.

(2) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak megszerzéséről, elidegenítéséről, átruházásáról, megterheléséről, gazdasági társaságba vagy alapítványba történő beviteléről, bérleti díj egyedi megállapításának feltételeiről a Képviselő-testület dönt, figyelembe véve a nemzeti vagyonról szóló törvény előírásait. Az elidegenítésről szóló szerződést a polgármester írja alá.

(3) Az üzleti vagyon, ingatlan és ingó tekintetében a Képviselő-testület gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Az üzleti vagyon elidegenítéséről minden esetben a Képviselő-testület

dönt. Az elidegenítésre vonatkozó szerződést a polgármester írja alá.


Az önkormányzati vagyon kezelése, hasznosítása


7. § (1) A vagyonkezelés, vagyonkezelői jog szabályait a nemzeti vagyonról szóló törvény rendelkezései, valamint az Mötv. 109. §-a határozzák meg.

 (2) A feleslegessé váló – a 6. § (3) bekezdésben nem szereplő – befektetett eszközök értékesítéséről vagy selejtezéséről 50.000,- Ft egyedi könyvszerinti bruttó értékhatár alatt az a polgármester dönt utólagos beszámolás mellett, az 50.000,- Ft értékhatár feletti eszközök tekintetében a Képviselő-testület dönt.

(3) Az 1.000.000.- Ft értékhatár feletti önkormányzati ingatlanvagyon értékesítése esetén a képviselő-testület köteles nyilvános pályázatot kiírni.


8.§ (1) Az önkormányzat képviselő-testülete közfeladat ellátása céljából a közfeladat ellátásához szükséges mértékben ingyenes használatba adja az 1-3. mellékletben külön megjelölt  ingatlanokat.


Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása


9. §. Az önkormányzati vagyon körébe tartozó vagyontárgy értékesítésére vagy ellenérték fejében történő hasznosítására és megterhelésére irányuló döntést megelőzően az adott vagyontárgy forgalmi (piaci) értékét az alábbiak szerint kell meghatározni:

a.) ingatlan vagyon esetében 6 hónapnál nem régebbi ingatlanforgalmi szakértő által készített értékbecsléssel; az Önkormányzat által vásárolt ingatlan vagyon esetén a beszerzési érték alapulvételével; vagy az aktuális, helyben érvényes forgalmi értékek alapján; ingó vagyon esetében a nyilvántartási érték alapján

b.) értékpapír esetén, amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik, az egyes értékpapír-típusok piacán az értékesítés-, hasznosítás idején kialakult árfolyam alapján,

c.) társasági részesedést megtestesítő és egyéb vagyoni értékű jog esetén 6 hónapnál nem régebbi könyvvizsgálói értékelés alapján vehető figyelembe.


Az önkormányzati vagyon hasznosításának nyilvánossága


10. § (1) Az önkormányzati vagyont 1 000 000.- Ft értékhatár felett értékesíteni, a vagyon használatát, illetve a hasznosítás jogát átengedni csak nyilvános (indokolt esetben zártkörű) versenytárgyalás útján az összességében a legjobb ajánlatot tevő részére lehet.

(2) Az ingatlan nyilvános értékesítésére, hasznosítására irányuló döntés alapján a Közös Önkormányzati Hivatal, ingóság nyilvános értékesítésére, hasznosítására irányuló döntés alapján a vagyonkezelő szerv feladata a versenytárgyalás lebonyolítása.



IV. Fejezet


Záró rendelkezések


11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

(3) Hatályát veszti az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás szabályairól szóló

4/2004 (VI. 25.) önkormányzati rendelet.




Vejti, 2014. június 3.



Burai István

polgármester

Dr. Tóth Attila

jegyző