Vejti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi tanulmányi ösztöndíjról

Hatályos: 2022. 03. 04

Vejti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi tanulmányi ösztöndíjról

2022.03.04.

Vejti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 10. §. (1), (2) bekezdésében meghatározott felhatalmazásában eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § (1) A képviselő-testület Vejti községben állandó lakóhellyel rendelkező általános iskola felső tagozatos, valamint a középiskolai tanulók részére tanulmányi eredménytől függő ösztöndíjat állapít meg.

(2) Az ösztöndíj fedezetét az önkormányzat saját bevételeiből fedezi. Fedezetét az önkormányzat éves költségvetési rendeletében elkülönítve állapítja meg.

(3) A képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésében felsorolt támogatásokkal kapcsolatos hatásköreinek gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

(4) A képviselő-testület a felsőfokon tanulmányokat folytató, valamint a felsőfokú képzésben résztvevő tanulók részére tanulmányi eredménytől függetlenül havi 15.000 Ft támogatást állapít meg a tanév (szeptembertől júniusig) időtartamára.

II. Részletes rendelkezések

A támogatás mértéke

2. § (1) A képviselő-testület az alábbi tanulmányi eredményt erért általános iskola felső tagozatos, középiskolai tanulók részére félévenként a következő ösztönző támogatást állapítja meg:

a) 2,0-3,4 tanulmányi átlag esetén 5.000 forint;
b) 3,5-3,9 tanulmányi átlag esetén 7.000 forint;
c) 4,0-4,5 tanulmányi átlag esetén 10.000 forint;
d) 4,6-5,0 tanulmányi átlag esetén 15.000 forint.
(2) Nem jogosult támogatásra a tanulmányi átlagtól függetlenül az a tanuló, aki valamely tantárgyból elégtelen osztályzatot kapott.

A támogatás igénylése, folyósítása

3. § (1) A támogatást írásban a tanuló szülője, törvényes képviselője a Képviselő-testülethez benyújtott kérelemben igényelheti.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) tanulói jogviszony fennállását igazoló dokumentumot;

b) a féléves vagy az éves bizonyítvány másolatát;

c) a kérelmet benyújtó bankszámla számát;

(3) A kérelmeket a bizonyítvány kézhezvételét követő 15 napon belül lehet benyújtani, az ezt követően benyújtott kérelmek elutasításra kerülnek, kivéve, ha a kérelmet benyújtó akadályoztatását hitelt érdemlően bizonyítani tudja.

(3) (4) A képviselő-testület a kérelmek beérkezését követőn 15. napon belül dönt a támogatásról.

(5) A támogatást a kérelmet benyújtó szülő, törvényes képviselő bankszámlájára történő utalással folyósítja a képviselő-testület, annak hiányában az a Hiricsi Közös Önkormányzati Hivatal pénztárában kerül kifizetésre.

III. Záró rendelkezések

4. § (1) Ez a rendelet a 2018. július 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelt kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.