Vejti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi tanulmányi ösztöndíjról

Hatályos: 2019. 02. 14- 2021. 08. 23

Vejti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi tanulmányi ösztöndíjról

2019.02.14.

Vejti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 10. §. (1), (2) bekezdésében meghatározott felhatalmazásában eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § (1) A képviselő-testület Vejti községben állandó lakóhellyel rendelkező általános iskola felső tagozatos, középiskolai, és főiskolai (egyetemi) tanulók részére tanulmányi eredménytől függő ösztöndíjat állapít meg.

(2) Az ösztöndíj fedezetét az önkormányzat saját bevételeiből fedezi. Fedezetét az önkormányzat éves költségvetési rendeletében elkülönítve állapítja meg.

(3) A képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésében felsorolt támogatásokkal kapcsolatos hatásköreinek gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

(4) A képviselő-testület a középiskolai és felsőfokú tanulmányokat folytató tanulók részére tanulmányi eredménytől függetlenül havi 5.000 Ft támogatást állapít meg.

II. Részletes rendelkezések

A támogatás mértéke

2. § (1) A képviselő-testület az alábbi tanulmányi eredményt elért általános iskola felső tagozatos, középiskolai és főiskolai (egyetemi) tanulók részére félévenként a következő ösztönző támogatást állapítja meg:

1. 2-3,1 tanulmányi átlag esetén 5000 forint;

2. 3,1-4,1 tanulmányi átlag esetén 7000 forint;

3. 4.1-5 tanulmányi átlag esetén 10.000 forint.

(2) Nem jogosult támogatásra a tanulmányi átlagtól függetlenül az a tanuló, aki valamely tantárgyból elégtelen osztályzatot kapott.

A támogatás igénylése, folyósítása

3. § (1) A támogatást írásban a tanuló szülője, törvényes képviselője a Képviselő-testülethez benyújtott kérelemben igényelheti.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) tanulói jogviszony fennállását igazoló dokumentumot;

b) a féléves vagy az éves bizonyítvány másolatát;

c) a kérelmet benyújtó bankszámla számát;

(3) A kérelmeket a bizonyítvány kézhezvételét követő 15 napon belül lehet benyújtani, az ezt követően benyújtott kérelmek elutasításra kerülnek, kivéve, ha a kérelmet benyújtó akadályoztatását hitelt érdemlően bizonyítani tudja.

(3) (4) A képviselő-testület a kérelmek beérkezését követőn 15. napon belül dönt a támogatásról.

(5) A támogatást a kérelmet benyújtó szülő, törvényes képviselő bankszámlájára történő utalással folyósítja a képviselő-testület, annak hiányában az a Hiricsi Közös Önkormányzati Hivatal pénztárában kerül kifizetésre.

III. Záró rendelkezések

4. § (1) Ez a rendelet a 2018. július 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelt kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.