Vejti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2023. 02. 15

Vejti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

2023.02.15.

Vejti Községi Önkormányzat képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotói jogkörében eljárva és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995.évi LIII.törvény 48.§ (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, ami a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítsa, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.

(2) A rendelet területi hatálya Vejti község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya Vejti község közigazgatási területén a természetes személyekre, a jogi személyekre és a jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

2. § A rendelet alkalmazása szempontjából:

a) Avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok (a továbbiakban: kerti hulladék).

b) Hasznosítás: A kerti hulladék komposztálása

c) Tárolóedény: kukatartály, konténer, egyéb tartály, papír vagy műanyagzsák.

3. § Kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges.

4. § (1) Avar és kerti hulladékok égetése - vasárnap kivételével - minden nap 8-18 óra között engedélyezett. A határidők kezdő és utolsó napján az égetés végezhető.

(2) Avar és kerti hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

(3) Avart és kerti hulladékot csak kialakított tűzrakó helyen és telken belül szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.

(4) Tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.

(5) Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

(6) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar, kerti hulladék esetén szabad végezni, az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék nem alkalmazható.

(7) Az égetés során a helyben (telken belül, illetve az azt határoló közterületen) keletkezett avar, kerti hulladék semmisíthető meg. A kerti hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék vagy veszélyes hulladék (műanyag, gumi, vegyszer, festék, illetve ezek maradékai) nem égethető.

(8) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a veszélye a tűz feléledésének gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

(9) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

5. § Hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

6. § (1) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy a környezetére tűz vagy robbanás veszélyt ne jelenthessen.

(2) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A tüzelés és a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

7. § Ez a rendelet 2023. február 15-én lép hatályba.