Vejti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és szociális ellátásokról, valamint megállapításuk szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 24

Vejti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és szociális ellátásokról, valamint megállapításuk szabályairól

2023.05.24.

Vejti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 1. § (2) bekezdésében, a 26. §- ában, 32. § (3) bekezdésében, a 33. § (7) bekezdésében, a 45. §. (1) bekezdésében, a 62. §. (2) bekezdésében, a 92. §. (1) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésében, továbbá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében, foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy az Önkormányzat közigazgatási területén megállapítsa az Önkormányzat által a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, illetve azok igénybevételének és érvényesítésének módját és feltételeit.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Vejti község közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, valamint az Sztv. 3. §-ában, és 7. §-ában meghatározott személyekre.

II. Fejezet

ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

3. § (1) Az eljárás megindítása kérelemre, vagy hivatalból történhet. A kérelmet az önkormányzat hivatalához, az önkormányzat polgármesteréhez vagy képviselőjéhez lehet benyújtani vagy az önkormányzat hivatalában jegyzőkönyvbe mondani. Amennyiben a kérelmet az önkormányzat polgármesteréhez, képviselőjéhez nyújtották be, az érintett köteles gondoskodni az iratok önkormányzati hivatalhoz való haladéktalan továbbításáról.

(2) A kérelemnek tartalmaznia, illetve a kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelmező személyi adatait

b) a kérelmezővel közös háztartásban élő, közeli hozzátartozók nevét és személyi adatait, valamint a hozzátartozói minőséget

c) a kérelmező és a vele egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó hozzátartozók jövedelemigazolását

d) Az Sztv. 3. § (1) bekezdés b)-d) pontja alá tartozó személyek esetében az ellátás igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedélyt.

(3) A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adati irányadók.

(4) Az e rendeletben használt fogalmakra, a jövedelem megállapítására az Sztv. 4. §-ában foglaltak az irányadóak.

(5) A kérelemben és a jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok, tények valódisága az eljárás során szükség esetén, az alábbiakkal ellenőrizhető:

a) környezettanulmány elkészítése, a kérelmező által megadott tartózkodási helyen,

b) az ügyintéző megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet, helyi gépjármű-nyilvántartót, jövedelemigazolást kiállító munkáltatót, NAV-t,

c) munkanélküli státusz az illetékes Munkaügyi Központ határozatával igazolható,

d) házasság felbontását, gyermektartásdíjat, bontóperi ítélettel, vagy a tartásdíj megállapítása, vagy végrehajtása iránti eljárás megindításáról kiállított igazolással kell bizonyítani, amennyiben a tartásdíjról a szülők egyezséget kötöttek, az erről szóló nyilatkozat is elfogadható,

e)16. életévét betöltött gyermek tanulói, hallgatói jogviszonya iskolalátogatási igazolással igazolható.

4. § (1) A jogosulatlanul, vagy rosszhiszeműen igénybevett ellátás esetén az Sztv. 17. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.

(2) Havonta rendszeresen folyósított pénzellátás esetén, a támogatásban részesülő a támogatás alapjául szolgáló körülményekben bekövetkezett változásokat 15 napon belül köteles bejelenteni a Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal Hiricsi Ügyféálszolgálatán. (továbbiakban Hivatal)

(3) Az eljárás során az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) Az eljárás során a Hivatal által rendszeresített nyomtatványokat kell alkalmazni.

(5) A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatást, utólag a tárgyhót követő hónap 5. napjáig kell folyósítani.

(6) A Hivatal a beadott kérelmeket gyűjti, döntésre előkészíti, folyamatosan figyelemmel kíséri a támogatásra jogosultság fennállását, szükség esetén javaslatot tesz a támogatás megszűntetésére, valamint nyilvántartást vezet a rendszeres ellátásban részesülőkről.

5. § (1) A képviselő-testület határozatát a polgármester írja alá.

(2) A polgármester határozata ellen a közléstől számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni. A fellebbezéseket a Hivatalban írásban lehet benyújtani vagy szóban jegyzőkönyvbe mondani. A Hivatal a fellebbezésről 3 napon belül értesíti a polgármestert. A polgármester a fellebbezést – ha az alapján határozatát nem vonja vissza, vagy nem módosítja – a szükséges iratok csatolásával a képviselő-testület soron következő ülése elé terjeszti.

(3) A képviselő-testület másodfokú döntéséről – az Ákr. szabályainak megfelelő határozattal – kell a kérelmezőt értesíteni. A határozatot a polgármester írja alá.

(4) Jogszabály által meghatározott esetben egyszerűsített határozat hozható, ha a hatóság a kérelemnek helyt ad és az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél.

III. Fejezet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁSOK

Rendkívüli települési támogatás

6. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére, az Sztv. 45. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani, ha az egy főre jutó családi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 1000 %-át.

(2) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondnak minősül még:

a) nyugdíjazás esetén, az ellátatlanság ideje,

b) gyógyászati segédeszköz beszerzése, gyógykezelése, ha az igénylő nem rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal,

c) tartós ( egy hónapot meghaladó ) táppénzes állománya,

d) elemi kár baleset esetén,

e) egyedülálló, ellátatlan személy,

7. § (1) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemben meg kell határozni azt a konkrét élethelyzetet, amely indokolja a kérelem benyújtását, valamint a támogatás felhasználásának célját. (bántalmazás, elemi kár, bűncselekmény áldozatává válás, kórházba szállítás, egyéb vis maior helyzet).

(2) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható (tüzelő, közüzemi számla elmaradáshoz hozzájárulás, élelmiszer stb.).

(3) Különösen indokolt esetben – amennyiben a rászoruló anyagi helyzete a képviselő-testület előtt egy éven belül lefolytatott szociális eljárás vagy köztudomás alapján ismert – hivatalból is segélyben részesíthető az, aki a 7. § (1)-(2) bekezdéseiben meghatározott körülményekkel rendelkezik, de rendkívüli támogatás iránt kérelmet nem nyújtott be.

(4) Hivatalból évente egyszer nyújtható alkalmankénti rendkívüli települési támogatás.

(5) A rendkívüli települési támogatás megítélését a képviselő-testület 30.000.- Ft. összeghatárig a polgármester hatáskörébe utalja.

(6) A képviselő-testület a Közös Hivatal útján jogosult ellenőrizni a rendkívüli települési támogatás felhasználását. Amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a támogatást nem a kérelemben meghatározott célra fordították a képviselő-testület az Sztv. 17. §-ában foglaltak szerint jár el.

8. § A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a 7. §-ban meghatározott rendkívüli települési támogatáson kívül az arra rászorulók részére:

a) eltemettetés

b) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatás

c) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési tűzifa támogatás

d) tanulók étkezési támogatása

e) továbbtanuló gyermekek támogatása

f) az újszülöttek családjának támogatása

g) fiatal házasok támogatása

h) társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás

céljára települési támogatást nyújthat.

Eltemettetés céljára nyújtható települési támogatás

9. § (1) A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a (4) bekezdés esetét kivéve a polgármester települési támogatást nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) Temetési támogatás nyújtható annak az eltemettetőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének az 1000 %-át.

(3) A temetési támogatás összege 50.000.-Ft.

(4) A támogatás összege elérheti a temetési költség teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását súlyosan veszélyezteti.

(5) A támogatás összegét a képviselő-testület a költségvetési rendelet megalkotásával egyidejűleg minden évben felülvizsgálhatja.

(6) A temetési támogatás iránti kérelmet a halotti anyakönyvi kivonat egyidejű bemutatásával lehet előterjeszteni a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül a Közös Hivatalnál, melyhez csatolni kell a temetés költségeiről szóló számlákat.

Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatás

10. § (1) A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatást állapíthat meg évente két alkalommal, a következők szerint.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatás összege 10.000.- Ft/ alkalom, akinél az egy főre jutó családi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 500 %-át, egyedülálló esetén 550 % -át.

(3) A támogatást elsősorban készpénz formájában kell biztosítani.

Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési tűzifa támogatás

11. § (1) A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a 10. §-ban meghatározott lakhatáshoz kapcsolódó támogatást természetbeni tűzifa támogatás formájában biztosítja az alábbi esetekben:

a) az új kérelem beadásakor a közüzemi szolgáltatónál a lakhatási támogatás jogcímen folyósított támogatás összege meghaladta a közüzemi díj összegét, és a szolgáltatónál ezen a jogcímen túlfizetés jelentkezett,

b) a jogosult nem a közüzemi díjak fedezésére kérelmezte a támogatást,

c) jogosult ne rendelkezik közüzemi szolgáltatási szerződéssel

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó természetbeni tűzifa támogatás megállapításakor a támogatás mértékét a tárgyévi szociális célú tűzifa vásárláshoz kapcsolódó Belügyminisztérium által kiírt pályázatban meghatározott beszerzési áron kell megállapítani.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó természetbeni tűzifa támogatás mennyiségét a 10. § alapján megállapított támogatási összeg és időtartam egészére összeszámítva kell megállapítani, és azt egyszeri támogatásként kell a kedvezményezett részére térítésmentesen eljuttatni.

(4) A képviselő-testület által a megítélt támogatásnak tűzifa természetbeni támogatás formájában történő tovább folyósítását a megítélt támogatás időtartama alatt egy alkalommal kérelmezheti a jogosult.

(5) Az önkormányzat képviselő-testülete által átruházott hatáskörben a polgármester jogosult a 10. §-ban megállapított támogatás folyósításának időtartama alatt a tűzifa természetbeni támogatás formájában történő tovább folyósításának elrendelésére, amennyiben a közüzemi szolgáltatónál a jogosultnak túlfizetése keletkezett.

Tanulók étkezési támogatása

12. § (1) A településen lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő a Gyvt. szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult óvodások, és általános iskolások intézményi étkezési térítési díjának 50-%-át az önkormányzat jövedelemhatárra való tekintet nélkül támogatja.

(2) A támogatást az intézmény által kiállított számla alapján az önkormányzat közvetlenül az étkeztetést biztosító intézmény részére utalja át.

(3) A támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

Továbbtanuló gyermekek támogatása

13. § (1) A településen lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő középiskolai tanulók részére, akik családjában az egy főre jutó családi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 350%-át, egyedülálló esetén a 400%-át, az önkormányzat képviselő-testülete a tanév időtartama alatt havi 10.000.- Ft települési támogatást állapít meg.

(2) A támogatás folyósításának feltétele az iskolalátogatási igazolás bemutatása, és a tanév eredményes befejezése. Évismétlés esetén a támogatás nem állapítható meg.

(3) A támogatást a Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal Hiricsi Ügyfélszolgálatán írásban benyújtott kérelemmel lehet igényelni, melyhez csatolni kell az iskolalátogatási igazolást.

(4) A támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

Az újszülöttek családjának támogatása

14. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete által átruházott hatáskörben a polgármester a gyermek(ek) születését követően egyszeri települési támogatásban részesíti az újszülött családját, amennyiben az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 500 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás iránti kérelmet a születési anyakönyvi kivonat egyidejű bemutatásával lehet előterjeszteni a születéstől számított 30 napon belül a Közös Hivatalnál.

(3) A támogatás mértéke gyermekenként 50.000,- Ft.

(4) A támogatás folyósításának feltétele, hogy a szülők valamelyike a szülés napját megelőzően legalább 1 éves Vejti községi állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Vejti községben tartózkodjon.

Fiatal házasok támogatása

15. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete a házasságkötést követően egyszeri támogatásban részesíti a fiatal házasokat, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 400 %-át, egyedülálló kérelmező esetén 450 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás összege 50.000,- Ft. a támogatás iránti kérelmet a házassági anyakönyvi kivonat egyidejű bemutatásával lehet előterjeszteni a házasságkötéstől számított 30 napon belül az önkormányzat hivatalánál.

(3) A támogatás folyósításának feltétele, hogy a szülők valamelyike a házasságkötés napját megelőzően legalább 1 éves Vejti községi állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Vejti községben lakjon.

Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás

16. § (1) A képviselő-testület az ellátás biztosításával – elsősorban az év végi ünnepekhez kötődően – a családok életminőségén kíván javítani.

(2) A támogatás évente 3 alkalommal állapítható meg a rendelkezésre álló szociális normatíva mértékétől függően, melyről a képviselő-testület az adott ünnep előtt külön határoz.

(3) A támogatás feltétele, hogy a támogatott a megállapításkor Vejti községben bejelentett állandó lakcímmel rendelkezzen.

(4) Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatásra jogosult az a személy, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem a szociális vetítési alap összegének 1000%-át nem haladja meg.

(5) A támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(6) A támogatás fedezete a szociális feladatok éves előirányzatának tárgyév november 30.napján fennálló maradványa.

(7) A támogatás állandó lakosként számított legkisebb összege 1.000 Ft, legnagyobb összeg 20.000 Ft.

(8) A támogatás pénzbeni vagy – részben vagy egészben – természetbeni formában is nyújtható

Természetben nyújtott szociális ellátások Köztemetés

17. § A köztemetésre a Sztv. 48. §-ának rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a köztemetést elsősorban, hamvasztásos temetés formájában kell biztosítani.

START mezőgazdasági közmunka programban megtermelt mezőgazdasági javak elosztása

18. § A Képviselő-testület a START mezőgazdasági közmunka programban megtermelt mezőgazdasági javakat – kiosztási jegyzék ellenében – a község háztartásai között egyenlő arányban osztja el.

Megélhetést segítő természetbeni települési támogatás

19. § Évi két alkalommal a képviselő-testület azoknak a rászoruló háztartásoknak, ahol az egy főre jutó családi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 350%-át, egyedülálló esetén a 400 %-át nem haladja meg hivatalból megállapíthat élelmiszercsomag vagy élelmiszer utalvány formájában természetbeni települési támogatást 25.000.- Ft/fő/alkalom összeghatárig.

IV. Fejezet

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK

Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások

20. § (1) Vejti község Önkormányzata 2010. január 1. napjától az alábbi személyes gondoskodást biztosító szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások biztosítására szerződést kötött a Szociális Háló Egyesülettel (7960 Sellye, Batthyány u. 4)

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) jelzőrendszeres segítségnyújtás

d) időskorúak nappali intézményi ellátása

(2) A Szociális Háló Egyesület vezetője minden évben átfogó értékelést nyújt Vejti község képviselő - testületének a személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyzetéről.

Az ellátások igénybevétele

21. § (1) E rendeletben felsorolt személyes gondoskodást nyújtó ellátások keretében az ellátást biztosító intézménybe történő felvétel, valamint az ellátások igénybevétele iránti kérelmet az intézményvezetőhöz kell benyújtani. A jogviszony keletkezéséről és az ellátás iránti kérelemről. valamint a fizetendő térítési díjról az intézmény vezetője dönt.

(2) Az étkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek nappali ellátásáért fizetendő térítési díjat az önkormányzattal kötött ellátási szerződés alapján a Szociális Háló Egyesület vezetője határozza meg.

Étkeztetés

22. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani és

a) nyugdíjasok, nyugdíjszerű ellátásban időskorúak ellátásában részesülnek,

b) akik krónikus, vagy akut megbetegedésük, fogyatékosságuk miatt önmaguk ellátásáról – részbe vagy teljesen- gondoskodni nem tudnak

c) Pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegek, azonban fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, önmaguk ellátására részben képesek,

d) Hajléktalanok, akik bejelentett lakóhellyel nem rendelkeznek és az étkezés hiánya az életüket, testi épségüket veszélyezteti.

(2) Az egészségi állapot miatti rászorultságot háziorvosi, vagy szakorvosi véleménnyel kell igazolni.

Házi segítségnyújtás

23. § (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges, A Sztv. 62. § (2) és (3) bekezdés szerinti ellátást.

(2) Az ellátás igénybevétele, valamint annak megszüntetése az intézmény vezetője intézkedése alapján a Sztv. 93. §-94/A. § rendelkezéseinek megfelelően történik.

Családsegítés és gyermekjóléti ellátások

24. § Vejti község lakossága részére a szociális és gyermekjóléti feladatokat a Vajszlói Szociális Alapszolgáltatási Központ látja el.

Záró rendelkezések

25. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a települési támogatásról és szociális ellátásokról, valamint megállapításuk szabályairól szóló 2/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Szt. valamint a végrehajtására kiadott jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

26. § Ez a rendelet 2023. május 24-én lép hatályba.