Zaláta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (X.15.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2013. 10. 16

.

Zaláta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (Mktv.) 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Mktv. 34. § (5) bekezdésében és az egységes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. Törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:


A rendelet hatálya

1. §


(1) A rendelet hatálya Zaláta község közigazgatási területén lévő jogi személyekre, jogi személyiségekkel nem rendelkező gazdasági társaságokra és természetes személyekre terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a közterületek köztisztaságának fenntartásával kapcsolatos feladatokra.

(3) E rendelet vonatkozásában közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészlet, különösen: út, járda, tér, park.



Eljárási szabályok

2.§


A hatósági ellenőrzésre (a továbbiakban: szociális igazgatási eljárás) a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.



3.§


(1) Az eljárás megindítása történhet:

  • kérelemre, illetve
  • hivatalból.

(2) A kérelmet az önkormányzat Hivatalában kell előterjeszteni. A kérelmet írásban kell benyújtani az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal (igazolásokkal, nyilatkozatokkal) együtt.

(3) A kérelmeket, és egyéb dokumentumok elektronikus úton nem terjeszthetők elő.


4.§


(1) A közterület-használati engedély kiadásáról a polgármester határozattal dönt.

(2) A polgármester döntése ellen a képviselőtestülethez fellebbezés nyújtható be.



A közterület használata

5. §


(1) Közterületet elfoglalni, azt rendeltetésétől eltérő módon használni csak engedély alapján lehet. Közterület használati engedély csak esztétikus, a környezetbe illő építményekre, illetőleg berendezésekre vonatkozóan adható ki.

(2) Közterületen állatot tartani tilos.

(3) Az egyszeri közterület-használati díjak mértékét a 1. számú melléklet tartalmazza.

(4) A közterület-használati engedélyt meghatározott időtartamra, egész évre, hónapra, és napra lehet kiadni.

(5) A díjat a közterület tényleges használatától függetlenül a meghatározott időtartamra meg kell fizetni. A közterület-használati díjat az Önkormányzat költségvetési számlájára csekkbefizetési lapon, a közterület használatának megkezdése előtt kell befizetni.

(6) A kijelölt területet a használat után az igénybevevő köteles az eredeti állapotában helyreállítani, vagy ha ez nem lehetséges, az okozott kárt megtéríteni.



6. §


(1) Nem terheli közterület-használati díjfizetési kötelezettség:

a.) a jótékonysági tevékenységet végző természetes és jogi személyt,

b.) egészségvédelmi, egészségügyi demonstrációban, információnyújtásban

résztvevőket,

c.) az önkormányzati, vagy egyéb községi rendezvényeken (pld. búcsú) részt vevő szolgáltatókat.

(2) A közterület-használati engedélyt abban az esetben is meg kell kérni, ha a használat

     díjtalan.


7. §


(1) A község belterületén kiépített gyalogjárdákon mindennemű parkolás tilos.

(2) Teher-és áruszállításra szolgáló gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval, vontató munkagéppel, pótkocsival 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusszal parkolni csak az önkormányzat által erre a célra kijelölt területen szabad.

(3) Tilos az üzemképtelen, valamint műszaki engedéllyel nem rendelkező járműveknek a közterületen történő tárolása.


8.§


(1) A településen mozgóboltot üzemeltető, mozgóárusítást végző magánszemélyek vagy vállalkozások tevékenységük gyakorlása során az alábbiak szerint használhatnak reklámcélú, figyelemfelkeltő hangjelzést, elektronikus hangkeltő eszközt.

(2)  Hétköznapokon a település területén az (1) bekezdésben meghatározott hangkeltést 08.00 óra és 20.00 óra között használhatnak.

(3) Munkaszüneti, és pihenőnapokon az (1) bekezdésben meghatározott hangkeltés tilos.



A filmforgatási célú közterület-használat szabályai

9. §


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e paragrafusban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) A filmforgatás célú közterület-használat

  1. nem haladhatja meg a 30 nap időtartamot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.
  2. naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.
  3. vasárnapra és ünnepnapokra vonatkozó használat nem hagyható jóvá.
  4. során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a használó köteles folyamatosan biztosítani.
  5. önkormányzati közút, közterület lezárása csak úgy engedélyezhető, ha a közúti közlekedés forgalomeltereléssel biztosított, és ha az érintetteket a lezárás időpontjáról legalább 3 nappal korábban igazolhatóan értesítették.
  6. időtartama alatt a kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásáról.


(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.


A közterületek filmforgatási célú használatának díjai

10.§


(1) Fizetendő használati díj mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat és intézményei részére térítésmentes a közterületek filmforgatási célú igénybevétele.

(3) A díj megfizetése alól mentesül az ügyfél, ha a közterületen forgatott filmalkotás az Mktv. 2.§ 28. pontja alapján kulturális értéket műfaja alapján létrehozó filmalkotásnak minősül.

(4) Filmforgatás céljára történő közterület-használat a Baranya Megyei Kormányhivatallal megkötött hatósági szerződés alapján történhet.

(5) Amennyiben a közterületre vonatkozóan már közterület-használat iránti kérelmet nyújtottak be, a már benyújtott kérelem az elbírálás során elsőbbséget élvez. Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a filmforgatás céljára történő közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(6) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használta a közterületet.



11. §


A közterület-használat szabályainak betartásáról – szükség esetén a mezőőr, a jegyző közreműködésével - a polgármester gondoskodik.


Záró rendelkezések


12. §


  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.



Zaláta, 2013. szeptember 13.



   

             Hekler Tibor                                                                  Dr. Tóth Attila

                          polgármester                                                                       jegyző