Zaláta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016. (VI.10.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működtetéséről

Hatályos: 2016. 07. 01


Zaláta Község Önkormányzat Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. Fejezet


Általános rendelkezések



1. § (1) A rendelet hatálya  Zaláta- és a képviselő-testületek által jóváhagyott feladat ellátási megállapodás alapján- Kemse Község közigazgatási területén lévő szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas és fásított terület művelési ágban nyilvántartott ingatlanokra (a továbbiakban termőföld) terjed ki.

 (2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a termőföld tulajdonosára, a termőföldet használó természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságra.



II. Fejezet


Részletes rendelkezések

A mezőőr jogállása, feladatai



2. § (1) A képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésében megjelölt területek őrzésére és védelmére – kettő (2) fő mezőőr közalkalmazotti jogviszonyban történő alkalmazásával – Kemse község önkormányzatával közös mezei őrszolgálatot létesít.

 (2) Az egyéb munkáltatói jogokat Zaláta közigazgatási területén működő mezőőr felett  Zaláta község polgármestere, a Kemse közigazgatási területén működő mezőőr felett Kemse község polgármestere gyakorolja.

(3) A mezei őrszolgálat együttműködik a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a működési területén lévő vadásztársaságokkal, hivatásos vadászokkal és munkája során a polgárokkal és civil egyesületekkel jó kapcsolatot alakít ki.

(4) A mezőőr feladatait az 1997. évi CLIX. törvény  23. §-ában, valamint az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvény, továbbá a működési és szolgálati szabályzatban, és a munkaköri leírásában, és az e rendeletben foglaltak szerint látja el.



A mezőőri járulék



3. § (1) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a földhasználó, bérlő, ha ez ismeretlen, a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból kell biztosítani.

(2) A központi költségvetés által biztosított hozzájárulás igénylésére a Baranya Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya által nyilvántartásba vett Zaláta község önkormányzata jogosult, mely összegének 2/3-része Zaláta község önkormányzatát, 1/3 része Kemse község önkormányzatát illeti meg.

(2) Mezőőri járulékot az 1.§ (1) bekezdésében meghatározott ingatlanok után kell fizetni.


4.§ (1) A mezőőri járulék mértéke 0 (nulla)  Ft/m2/év.

 (2) A mezőőri járulékot egy összegben minden év április hó 30. napjáig kell megfizetni.



Eljárási rendelkezések



5. § (1) A mezőőri járulékfizetési kötelezettség azt a személyt terheli, akinek használatában, ha ez ismeretlen, tulajdonában a termőföld a tárgyév január 1. napján van.

(2) Azok a földtulajdonosok, akik bérbeadás útján hasznosítják földterületüket, és a földhasználó nem szerepel a földhasználati nyilvántartásban, kötelesek a földhasználatot bejelenteni a rendelet hatálybalépését követő 30 napon belül az önkormányzatnak. A földhasználatra vonatkozó bejelentés adataiban bekövetkezett változást 15 napon belül kell bejelenteni.

(3) Több használó vagy több tulajdonos esetén a mezőőri járulékot a használók vagy tulajdonosok együttes nyilatkozatával megjelölt személy fizeti meg, ennek hiányában a kötelezettek tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg.

(4) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amely évben a fizetésre kötelezett földhasználati joga vagy tulajdonjoga megszűnik.         


6.§ (1) A mezőőri járulék megállapításával kapcsolatos ügyekben a polgármester jár el a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény és e rendeletben foglalt eljárási szabályok alapján.

(2) A mezőőri járulék megfizetéséről a polgármester első alkalommal és az ingatlant érintő változás esetén határozatot hoz, egyébként a járulékfizetési kötelezettségéről évente egy alkalommal értesítőt küld.

(3) A mezőőri járulék fizetésére kötelezettek és a járulék mértékének megállapítása történhet:

a) az 1.és 2. melléklet szerinti nyomtatványokon benyújtott önbevallással,

b) önbevallás hiányában ingatlan-nyilvántartási adatok alapján történő kivetéssel.




III. Fejezet


Záró rendelkezések



7.§ (1) Ez a rendelet 2016. július 1. napján lép hatályba.


      (2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.




Zaláta, 2016. április 19.



                          Hekler Tibor                                                                Dr. Tóth Attila

                          polgármester                                                                       jegyző