Zaláta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről.

Hatályos: 2017. 02. 16


Zaláta Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143.§ (4) bekezdés h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya



1.§ (1) A rendelet hatálya Zaláta Község Önkormányzatára, képviselő-testületére, és ellátott kormányzati funkcióira terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.




II. FEJEZET

KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI


Az önkormányzat és költségvetési szerveinek

2017. évi költségvetése



2.§ A képviselő-testület az önkormányzat, és az általa irányított költségvetési szerve együttes 2017. évi költségvetését


                                                26 548 335.-  Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,

                                               26 548 335.-  Ft tárgyévi költségvetési kiadással és

                                                               0.- Ft költségvetési hiánnyal

állapítja meg.



3.§ (1) Zaláta Községi Önkormányzat (a továbbiakban: az Önkormányzat) 2017. évi költségvetési bevételeit előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 2. melléklete tartalmazza.


(2) Az Önkormányzat 2017. évi       

     a) helyi adó bevételének összege: 637 E Ft

     b) átengedett központi adó (gépjárműadó) összege: 345 E Ft

     c) az állami támogatás összege 18 954 E Ft,


(3) Az Önkormányzat 2017. évi költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 3. melléklete tartalmazza


(4) Az Önkormányzat 2017. évi

a) a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat a rendelet 3.melléklete,

b) az általános és céltartalékot a rendelet 7. melléklete,

c) az önkormányzat szakfeladatonkénti és kiemelt előirányzatonkénti kiadásainak és bevételeinek részletezést a rendelet 2. és 3. melléklete

d) felújítási és beruházási előirányzatok feladatonkénti felsorolását a rendelet 6. melléklete

da) Európai Uniós forrásból származó felhalmozás nem szerepel a költségvetésben.

e) működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását bemutató mérleg  ét a rendelet  8. melléklete

f) Az Önkormányzat előirányzat felhasználási, likviditási tervét a 10. melléklet tartalmazza.

g)Az Önkormányzat 2017. évi engedélyezett létszámát a rendelet 11. melléklete  szerint  határozza meg.



4.§ A 2. § szerinti költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait figyelembe véve a költségvetési egyenleg összege 0 E Ft, melyből

      a) a működési hiány 0 E Ft

  b) a felhalmozási hiány  0 E Ft.



5.§ (1) Az Önkormányzat a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit e rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit e rendelet 2. melléklete tartalmazza.




III. FEJEZET

A 2017. évi költségvetés végrehajtásának szabályai



6.§ (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása. Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.


(2) A képviselő-testület az első negyedév kivételével- negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.


(3) Az önkormányzat részére engedélyezett központi pótelőirányzat esetén II. negyedévben, III. negyedévben és IV. negyedévben módosítható a rendelet.


(4)  Az évközi központi előirányzat zárolást haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni rendeletmódosítási javaslattal.



7.§ (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert 2 Mft. értékhatárig terjedően:

a) az önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti évközi átcsoportosításra

b) bevételeinek és kiadásainak módosítására


(2) Az átcsoportosítás, módosítás végrehajtásáról a polgármester annak végrehajtását követő képviselő testületi ülésen köteles beszámolni.



8. § (1) Az önkormányzat a civil szervezetek és egyházak támogatására nem állapít meg támogatást.



9.§ A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint az önkormányzati költségvetési szervek vezetőit a 2017. évi költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.



10.§ (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén beszámol. 


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.



11.§ A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet 6. mellékletében felsorolt felhalmozási kiadási előirányzatok erejéig - az ott meghatározott feladatok szerint - kötelezettséget vállaljon.



12.§ (1) Az önkormányzat a gazdálkodás során év közben átmenetileg szabad pénzeszközeit értékpapír, befektetési jegy, vásárlás-, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosítja.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott pénzügyi műveletekkel kapcsolatos szerződések megkötésére a képviselő-testület a polgármestert felhatalmazza.



13.§ A képviselő-testület elfogadta a polgármester beszámolóját a költségvetési rendelet megalkotásáig a helyi önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások teljesítéséről, melyeket ez a rendelet beépítve tartalmaz.




IV. Fejezet

Záró rendelkezések



14.§  (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de a jóváhagyott előirányzatok 2017. január 1. napjától alkalmazandók.


(2) E rendelet mellékletét képezik a 3.§-6.§ -okban felsoroltakon kívül a Képviselő-testület részére tájékoztatásul bemutatott következő mérlegek és kimutatások:


a) 1. melléklet: Az önkormányzat 2017. évi költségvetési mérlege közgazdasági tagolásban,

b) 4. melléklet: Finanszírozási kiadások

c) 5. melléklet: Finanszírozási bevételek

d) 9. melléklet: Az önkormányzat a többéves kihatással járó döntéseinek számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve

e) 10. melléklet: Az önkormányzat 2017. évi előirányzat felhasználási, likviditási  terve.

                                              

(3)  A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Zaláta, 2017. február 7.



Hekler Tibor

Dr. Tóth Attila

polgármester

jegyző