Zaláta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017. (III.14.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a fizetendő díj mértékéről.

Hatályos: 2017. 03. 15

Zaláta Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya Zaláta Község Önkormányzata illetékességi területén házasságot kötő és bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítő természetes személyekre, valamint a Hiricsi Közös Önkormányzati Hivatal alkalmazásában álló anyakönyvvezetőre terjed ki.


2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Házasságkötő terem (7839 Zaláta, Kossuth L u. 19. szám), Hiricsi Közös Önkormányzati Hivatal tárgyalója (7838, Vajszló, Széchenyi u.15. )

b) hivatali munkaidő:

ba) hétfőtől - csütörtökig: 7.30 – 16.00 óráig;

bb) pénteken: 7.30 – 13.30 óráig;

bc) Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnek, bejegyzet élettársi kapcsolat létesítésének minősül a hivatali munkaidő lejártát megelőző 15 percen belül megkezdett anyakönyvi eljárás,

c) többletszolgáltatás: a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eljárás.


3. Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályai.


3. § (1) Házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével – hivatali munkaidőn kívül 10.00 - 19.00 óra között engedélyezhető.

(2) A kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani az anyakönyvvezető útján az önkormányzat jegyzőjéhez az 1. melléklet szerinti nyomtatványon.



4. Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályai.


4. § (1) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése csak akkor engedélyezhető, ha az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok megfelelő védelme biztosított.

(2) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének lebonyolítása a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján magántulajdonban lévő ingatlanban is engedélyezhető, amely alkalmas az eseményhez méltó körülmények biztosítására, valamint eleget tesz a jogszabályban előírt követelményeknek.

(3) Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének lebonyolítása különleges körülmények között, különösen föld alatt, víz alatt, levegőben, nyomás alatt, mozgó járműben, a résztvevők testi épségét veszélyeztető egyéb körülmények között, továbbá vallás gyakorlására szolgáló épületben.

(4) A kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani az anyakönyvvezető útján az önkormányzat jegyzőjéhez az 1. melléklet szerinti nyomtatványon.


5. Szolgáltatási díj


5. § A hivatali munkaidőben a hivatali helyiségben a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése díjmentes.

6. § (1) A hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén, továbbá a hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben tartott házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a 2. mellékletben meghatározott szolgáltatási díjat kell fizetni.

(2) A szolgáltatási díjat a kérelem benyújtásával egyidejűleg, de legkésőbb három munkanapon belül a Hiricsi Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába készpénzben kell befizetni.

(3) A szolgáltatási díjnak készpénzben történő befizetését a pénztáros a kérelmen aláírásával igazolja.

(4) A befizetett szolgáltatási díjat 8 naptári napon belül vissza kell téríteni az ügyfél részére, ha

a) a jegyző a kérelmet elutasítja, vagy

b) a házasságkötés elmarad, feltéve, hogy azt a felek a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legalább 3 nappal írásban bejelentik az anyakönyvvezetőnek.

(5) A befizetett szolgáltatási díj a Hiricsi Közös Önkormányzati Hivatal bevételét képezi.

7.§ (1) Nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló súlyos mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében való megjelenés.


6. Az anyakönyvvezető díjazása


8. § (1) A hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben lebonyolított házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett eseményenként a 2. mellékletben meghatározott díj illeti meg.

(2) Az anyakönyvvezetőt az (1) bekezdés szerint megillető díjazás havonta, a tárgyhót követő 8. napig utólag kerül elszámolásra.


7. Záró rendelkezések


9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Zaláta, 2017. február 7.



Hekler Tibor

polgármester

Dr. Tóth Attila

jegyző