Zaláta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (XII.28.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogramról

Hatályos: 2018. 01. 01

Zaláta Község Önkormányzat Képviselő-testületének
8/2017. (XII. 28.) önkormányzati rendelete
a szociális földprogramról.

Zaláta Község Önkormányzatának képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 47. § (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a (4) bekezdésben foglaltakra figyelemmel- az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el.

Általános rendelkezések

1 .§ (1) Zaláta Község Önkormányzatának képviselő-testülete a szociálisan rászoruló, Zalátán életvitelszerűen tartózkodó, a településen bejelentett állandó lakcímmel rendelkező lakosok támogatására, a szociális földprogram keretein belül az e rendeletben meghatározott feltételekkel biztosítja:

  1. a földműveléshez szükséges eszközöket,

  2. élőállatot és azok táplálásához szükséges takarmány %-os részét

  3. telek bekerítéséhez szükséges drótfonatot,

  4. szaktanácsadást és szakmai felügyeletet

  1. A támogatás célja a településen élő rászorultak öngondoskodása feltételeinek megteremtése, a mezőgazdasági kistermelővé, vagy őstermelővé válásuk ösztönzése.

A programban való részvétel feltételei

  1. § (1) A szociális földprogramban részt vehet a településen állandó lakhellyel rendelkező és a településen életvitelszerű tartózkodó személy, aki

  1. tartósan munkanélküli vagy

  2. rendszeres szociális segélyben részesül

és a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át, egyedül álló esetén a mindenkori öregségi nyugdíj 300%-át. A családi jövedelem számítására az Szoc. tv. rendelkezései az irányadóak.

  1. A háztáji gazdálkodást elősegítő támogatást a leendő Támogatott csak akkor veheti igénybe:

  1. ha rendelkezik minimum 40 négyzetméter felszántott/felásózott, elvetett kertterülettel, valamint a tyúkok tartásához szükséges óllal.

  2. továbbá rendelkezik 40-60 négyzetméter egyéb kertterülettel takarmány (búza/kukorica stb.) termelés céljára,

  1. Amennyiben a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott feltétel a szerződéskötéskor még nem teljesül, úgy azt támogatottnak a szerződés megkötését követő egy éven belül teljesítenie kell.

  2. A takarmánynövények betakarítását és feldolgozását minden Támogatottnak saját költségén magának kell megoldania.

  1. § (1) A szociális földprogramban nem vehet részt az e rendelet 2.§ (1) bekezdésében meghatározott személy, aki nem tesz eleget a 2011. évi CVI. törvény l.§ (4a) bekezdés szerintieknek, azaz:

a ) a tanköteles gyermekének mulasztása miatt vele szemben szabálysértési eljárás van folyamatban, vagy

b) e szabálysértés miatt 3 hónapon belül jogerősen elmarasztalták, vagy

  1. önkormányzati rendeletben előírt, a lakókörnyezet (kert, udvar jogszabályban meghatározott, az ingatlanhoz kapcsolódó közterület) rendezettségének biztosítására vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti.

  1. A szociális földprogramban nem vehet részt az e rendelet 2.§ (1) bekezdésében meghatározott személy, aki más támogató szervezetektől (alapítványok, civil szervezetek, magánszemélyek) a községben tervezett 2018. évi szociális földprogramhoz hasonló értékű, vagy jellegű juttatást kap, családi vagy egyéni gazdaságának fellendítése céljából.

Eljárási szabályok

  1. § (1) A szociális földprogramban való részvételi jogosultság megállapítása után a 2.§ (1) bekezdésében meghatározott személy az önkormányzattal kötött, e rendeletben meghatározott szerződés megkötése után Támogatottá válik.

  1. Az önkormányzat és a majdani Támogatott között kötendő szerződés tartalmi és formai követelményeit e rendelet 1. melléklete szabályozza.

  2. A jogosultság megállapítását a polgármester a képviselő-testület és a program ellenőrzésére kijelölt személy közösen végzi el, e rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározottak alapján.

  3. A szociális földprogramba jelentkezett személyeket a jogosultság megállapítása és a részvételre vonatkozó szerződéskötés után az önkormányzat külön nyilvántartásba veszi.

  4. A nyilvántartás tartalmazza a programba bevont személyek tárgyidőszakban elért mezőgazdasági teljesítményét, fejlődését és az e rendeletben meghatározott ellenőrzések ténymegállapításait.

  1. § (1) A szociális földprogramban elnyert támogatást az Önkormányzat kezeli, és juttatja el programba szerződéssel bevont személy(ek) (a továbbiakban : Támogatott) számára.

  1. A szállítási költségeket az Önkormányzata önerőként fizeti meg.

  2. Az Önkormányzat a program ellenőrzésének jogosultságát fenntartja, erre a feladatra egy a képviselő-testület által kijelölt ellenőrt és egy szakmai tanácsadót nevez ki ,aki agrármérnöki diplomával kell hogy rendelkezzen.

  3. A szakmai tanácsadó a program szakmai felügyeletének ellátása mellett havonta 1 alkalommal szakmai fórumot tart a Támogatottak számára Község kultúrházában.

  1. § (1) A program felügyeletével megbízott ellenőr a településen életvitelszerűen tartózkodó, a településen bejelentett állandó lakcímmel rendelkező személy lehet.

  1. Az ellenőr 2 hetente ellenőrzi a Támogatottak tevékenységét és erről feljegyzést készít, amit rögzít a 4.§ (4) szerinti nyilvántartásban,

  2. A Támogatott gazdaságában tapasztalt negatív hatásokról azonnal tájékoztatja a képviselő- testületet és a polgármestert,

  3. Az ellenőr jelzése alapján a polgármester írásban szólítja fel a Támogatottat a hiányosságok betartására, majd a felszólítás készhez vételétől számított 3 nap múlva ismételt ellenőrzést rendel el a Támogatott gazdaságában.

  4. A tárgyidőszak végén az ellenőr éves jelentést készít, melyben részletezi a kiindulási állapotot és az ahhoz képest elért eredményeket Támogatottanként, majd javaslatot tesz a Támogatott további támogatására vagy a támogatás felfüggesztésére.

  5. A szociális földprogramhoz kapcsolódóan elkövetett vagyon elleni bűncselekmények tudomására jutása után az ellenőr jelentést tesz a polgármesternek, aki feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon.

A támogatás mértéke

  1. § (1) A támogatás mértékét a képviselő-testület megbízottja, a polgármester és a szociális földprogramot felügyelő személy együttesen határozzák meg, a Támogatott tulajdonában álló ingatlan szemléje után.

  1. Az önkormányzat által a Támogatott részére átadott termelőeszközök, élőállat és egyéb mezőgazdasági vagy családi gazdálkodást elősegítő javak a Támogatott tulajdonába mennek át.

  2. A Támogatott jogosult szaktanácsadás igénybevételére.

A támogatott kötelezettségei

  1. § (1) A Támogatott köteles:

  1. a tulajdonában lévő földet a mezőgazdasági aktív időszak alatt - március-november -művelni (gyomtalanítás, kártevők elleni védekezés, előirányzottan BIO gazdasági formában) és a megtermelt mezőgazdasági javakat időben betakarítani.

  2. a rábízott állatokat a jó gazda gondosságával tartam, szükségleteikről gondoskodni, a tartási feltételeknek maximálisan megfelelni.

  3. minden olyan jellegű magatartástól tartózkodni, mellyel más Támogatottnak, vagy bárkinek kárt okozna.

  4. az Önkormányzat képviselő-testülete által kijelölt ellenőrrel és a szakmai tanácsadóval együttműködni, adatokat megadni, a gazdaságába beengedni.

  5. az 5.§ (4) bekezdésében meghatározott szakmai fórumon részt venni.

  6. az átvett élőállatok mennyiségének 20%-át egy éven túl tartani.

(2) A Támogatott a tulajdonába kerülő javakat el nem adhatja, azok kizárólag a Támogatott tulajdonát képezhetik a szociális földprogram időszaka alatt és az azt követő 3 évben.

A programból való kizárás

  1. § (1) Ha a Támogatott elmulasztja az e rendelet 8.§-ban, és 2.§ (3) bekezdésében meghatározottak teljesítését illetve betartását, úgy a programot felügyelő ellenőr jelzése alapján a polgár- mester írásban felszólítja vállalt kötelezettsége teljesítésére.

  1. A felszólítás Támogatott általi kézhez vételétől számított 3 napon belül nem történik érdemi pozitív változás a Támogatott gazdaságában, illetve annak működtetési hiányosságainak pótlásában, úgy a megismételt ellenőrzés alapján az Önkormányzat köteles a támogatási szerződést felmondani és a Támogatottat a programból kizárni, melyről a Támogatottat írásban értesíteni kell.

  2. A programból kizárásra kerül minden azon személy is, aki meg akaija vagy meg vette bármely Támogatott vetőmag/élőállat csomagját vagy annak egy részét, ezzel ellehetetlenítve annak gazdálkodását.

  1. A Támogatottat a programból történő kizárás után az arról szóló értesítés kézhezvételét követően azonnali fizetési kötelezettség terheli a települési önkormányzattól átvett mindennemű javakat illetőleg.

  2. Az Önkormányzat a keletkezett fizetési kötelezettségről írásos értesítőt küld a Támogatott

  3. részére, melyben az átvételkori érték mindenkori jegybanki alapkamattal növelt forintban meghatározott értékét kell a Támogatottnak a települési önkormányzat felé 30 napon belül megtérítenie.

  4. A szociális földprogramból kizárt Támogatott 5 évig nem lehet ismét támogatottja az Ön- kormányzat képviselő-testülete által kiadott hasonló mintájú programnak.


Záró rendelkezések

  1. § (1) Ez rendelet a 2018. január 1-én lép hatályba.


  1. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat szociális földprogramról szóló 7/2013. (X. 31.) számú önkormányzati rendelete.

  2. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Zaláta, 2017. december 27.




Hekler Tibor sk.                                                                                                               Dr. Lónay Gyula sk.

Polgármester                                                                                                                              jegyző




Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetve:


Zaláta, 2017. december 28.





                                                                                                                                    Dr. Lónay Gyula sk.

                                                                                                                                              jegyző