Lúzsok Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 04- 2023. 11. 17

Lúzsok Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.02.04.

Lúzsok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetés bevételi és kiadási főösszegét 50 336 351 Ft-ban állapítja meg az alábbiak szerint:

a) a bevételek főösszege 50 336 351 Ft,

b) a kiadások főösszege 50 336 351 Ft,

c) a hiány összege 0 Ft.

3. § A képviselő-testület a 2. §-ban meghatározott 2023. évi költségvetésen belül:

a) a működési bevételeket 45 841 580 Ft-ban,

b) a felhalmozási bevételeket 0 Ft-ban,

c) a finanszírozási bevételeket 4 494 771 Ft-ban,

d) a működési kiadásokat 48 858 786 Ft-ban,

e) a felhalmozási kiadásokat 0 Ft-ban,

f) a finanszírozási kiadásokat 1 477 565 Ft-ban hagyja jóvá.

3. A költségvetés szerkezete

4. § (1) Az önkormányzat költségvetési bevételeit és kiadásait előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, a finanszírozási bevételeket és kiadásokat 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat költségvetési bevételi és kiadási előirányzatait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 2. mellékletek tartalmazzák.

(3) A működési bevételek és kiadások, valamint a felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatait a 3. melléklet részletezi.

(4) A működési és felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

(5) Az önkormányzat a költségvetési éven belül nem tervez olyan fejlesztési célt, amelynek megvalósításához a Stabilitási törvény 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válhat szükségessé.

(6) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeket és saját bevételeket a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését az 5. melléklet szerint határozza meg.

(8) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 6. melléklet szerint részletezi.

(9) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 7. mellékletek szerint hagyja jóvá.

(10) Az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét a 8. melléklet szemlélteti.

(11) Az önkormányzat előirányzat felhasználási ütemtervét a 9. melléklet tartalmazza.

(12) Az önkormányzat több évet érintő pénzügyi kihatással járó feladatait a 10. melléklet mutatja be.

(13) Az önkormányzat által nyújtott közvetlen és közvetett támogatások adatait a 11. melléklet részletezi.

(14) Az Áht. 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 12. melléklet tartalmazza.

(15) Az önkormányzat működési kiadásait cofogonként a 13. melléklet tartalmazza.

(16) Az önkormányzat működési bevételeit cofogonként a 14. melléklet tartalmazza.

(17) Az önkormányzat finanszírozási kiadásait cofogonként a 15. melléklet tartalmazza.

(18) Az önkormányzat finanszírozási bevételeit cofogonként a 16. melléklet tartalmazza.

(19) Az önkormányzat éves tervezett létszám előirányzatát a 17. melléklet szerint állapítja meg.

(20) Az önkormányzat 2023. évi költségvetésében 0 tartalékot állapít meg.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

5. § (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása. Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.

(2) A képviselő-testület az első negyedév kivételével- negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

(3) Az önkormányzat részére engedélyezett központi pótelőirányzat esetén II. negyedévben, III. negyedévben és IV. negyedévben módosítható a rendelet.

(4) Az évközi központi előirányzat zárolást haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni rendeletmódosítási javaslattal.

6. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert 2 MFt. értékhatárig terjedően:

a) az önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti évközi átcsoportosításra

b) bevételeinek és kiadásainak módosítására

(2) Az átcsoportosítás, módosítás végrehajtásáról a polgármester annak végrehajtását követő képviselő testületi ülésen köteles beszámolni.

7. § Az önkormányzat a civil szervezetek és egyházak támogatására nem állapít meg támogatást.

8. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint az önkormányzati költségvetési szervek vezetőit a 2018. évi költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

9. § (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő- testület legközelebbi ülésén beszámol.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

10. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet 6. mellékletében felsorolt felhalmozási kiadási előirányzatok erejéig - az ott meghatározott feladatok szerint - kötelezettséget vállaljon.

11. § (1) Az önkormányzat a gazdálkodás során év közben átmenetileg szabad pénzeszközeit értékpapír, befektetési jegy, vásárlás-, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosítja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott pénzügyi műveletekkel kapcsolatos szerződések megkötésére a képviselő-testület a polgármestert felhatalmazza.

12. § A képviselő-testület elfogadta a polgármester beszámolóját a költségvetési rendelet megalkotásáig a helyi önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások teljesítéséről, melyeket ez a rendelet beépítve tartalmaz.

5. Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de a jóváhagyott előirányzatok 2023. január 1. napjától alkalmazandók.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

14. § Ez a rendelet 2023. február 4-én lép hatályba.