Kistapolca Község Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2020. (X.28.) önkormányzati rendelete

Kistapolca Község Önkormányzata Képviselőtestületének a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2019. (VII.19.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 29- 2020. 10. 29

Kistapolca Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 39.§ (1)-(3) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1.§ Kistapolca Község Önkormányzata Képviselőtestületének a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2019. (VII.19.) önkormányzati rendelete az alábbi 3/A. §-al egészül ki:

3/A § (1) a) Az étkeztetésben történő közreműködés során a falugondnok figyelemmel kíséri a felmerülő igényeket, azokról tájékoztatja a fenntartót, részt vesz a kiszállítás megszervezésében és lebonyolításában.

b) A házi segítségnyújtásban történő közreműködés során a falugondnok részt vesz a nem szakmai jellegű feladatok ellátásában, így különösen segítséget nyújt a hivatalos ügyek intézése, az alapvető szükségletek beszerzése során.

c) Az egészségügyi ellátáshoz történő hozzájutás biztosítása során a falugondnok közreműködik a betegek egészségügyi intézményekbe, valamint az egészségügyi intézményekből az otthonukba való szállításban, segítséget nyújt a gyógyszerek, gyógyászati eszközök beszerzésének megszervezésében.

d) Az óvodás-és iskoláskorú gyermekek szállítása során a falugondnok közreműködik a gyermekek oktatási-nevelési intézményekbe, valamint a kulturális-, oktatási-, és sport rendezvényekre történő szállításában.

(2) a) A közösségi-, művelődési-, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése során a falugondnok közreműködik a lebonyolítással kapcsolatos feladatok ellátásában.

b) Az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése során a falugondnok közreműködik az ügyfelek intézményekbe történő szállításában, jelzéssel él a településen felmerülő, hatósági ügyintézést igénylő problémák esetén.

c) Az alapszolgáltatások biztosításában történő közreműködés során a falugondnok -szükség esetén- jelzéssel él a jelzőrendszer tagjai irányába.

(3)  a) Az önkormányzati információk lakosság részére történő közvetítése során a falugondnok közreműködik a lakosság naprakész tájékoztatásában, különösen a helyben igénybe vehető pénzbeli-és természetbeni ellátások formáiról, azok feltételeiről és az ügyintézés menetéről.

b) A falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása során végzi a jogszabályok által előírt feladatokat, vezeti a nyilvántartásokat. 

2.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.




   Ambrus Lajosné                                                     dr. Korossy Ildikó

     polgármester                                                              jegyző



A rendelet kihirdetve és egységes szerkezetbe foglalva.



Kistapolca, 2020. október 28.



                                                                                   dr. Korossy Ildikó

                                                                                         jegyző