Kisherend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2004. (X. 11.) önkormányzati rendelete

Környezet védelméről

Hatályos: 2021. 01. 01

Kisherend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2004. (X. 11.) önkormányzati rendelete

Környezet védelméről

2021.01.01.

Kisherend Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Ötv. 16. § (1) bekezdésének és az 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c) pontjának felhatalmazása alapján a környezet védelméről az alábbi rendeletet alkotja:

I. ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Kisherend község közigazgatási területén lévő jogi személyekre, jogi személyiségekkel nem rendelkező gazdasági társaságokra és természetes személyekre, a természetes és az emberi tevékenység által alakított környezetre, az azt érintő tevékenységekre valamint azokra a személyekre, akik a környezettel kapcsolatos jogokkal rendelkeznek illetve kötelezettség terheli őket terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a köztisztaság fenntartásával kapcsolatos feladatokra, a veszélyes hulladékokra, a települési szilárd és folyékony hulladékokra, és az azokkal összefüggő tevékenységre.

A rendelet célja

2. § (1) A környezetvédelmi rendelet a térségfejlesztéssel, területrendezéssel, a terület- és környezethasználatokkal összefüggő, Kisherend község közigazgatási területére kiterjedő beavatkozások, intézkedések szakmai kereteit rögzíti. Ezen belül megadja

(a) a terület- és környezethasználatok kialakításával, fenntartásával kapcsolatos igényeket és feladatokat;
(b) a létesítmények, tevékenységek telepítésével és/vagy működtetésével összefüggő, érvényesítendő környezetminőség-szabályozási előírásokat;
(c) a vállalkozások, beruházások telepítésével, engedélyezésével összefüggő szakmai elvárások tartalmi és módszertani kereteit.
(2) A környezetvédelmi rendeletben rögzített intézkedések, eljárások a környezet- és természetvédelem, illetve tájrendezés igényeinek érvényesítését, a lakosság környezet-egészségügyi feltételeinek javítását szolgálják és - a mindenkor hatályban lévő előírások, határértékek és normatívák figyelembe vételével - kiterjednek
- a föld (talaj, alapkőzet, altalaj, és ásványi nyersanyagok) védelmére,
- a természetes vízkészletek (felszíni, felszínalatti) mennyiségi és minőségi védelmére,
- a környezeti levegő tisztaságának megőrzésére,
- az élővilág és táj, valamint a természeti értékek védelmére,
- a települési - épített - környezet védelmére,
- a hulladékok környezetkímélő kezelésére, hasznosítására,
- a zaj és rezgés elleni védelemre.

A területhasználatok környezeti szempontjai

3. § (1) A környezetvédelmi rendelet területi alkalmazásánál a község rendezési tervében elfogadott településszerkezeti és szabályozási terv, valamint a helyi építési szabályzat előírásait kell figyelembe venni. Ez rögzíti a község közigazgatási területén belüli terület-felhasználási egységek, övezetek rendszerét, valamint a terület- és környezethasználattal összefüggő fejlesztési és védelmi feladatokat, előírásokat is.

(2) A különböző területhasználati egységbe sorolt területeken a funkciók környezettudatos kialakítására, a tevékenységek környezeti, természet- és tájvédelmi, környezet-egészségügyi szempontoknak is eleget tévő megvalósítására, folytatására kell törekedni.

(3) A területek használatát és az azzal együtt járó környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy

- a legkisebb mértékű környezetterhelést és igénybevételt idézze elő,
- megelőzze a környezetszennyezést,
- kizárja a környezetkárosítást.
(4) A környezethasználatot az elővigyázatosság elvének figyelembevételével, a környezeti elemek kíméletes és takarékos használatával, továbbá a hulladékkeletkezés csökkentésével, a természetes és az előállított anyagok visszaforgatására és újrafelhasználására törekedve kell végezni. A megelőzés érdekében a környezethasználat során a leghatékonyabb megoldást kell alkalmazni.

A környezethasználatok engedélyezése

4. § (1) A község és környezete mindennemű fejlesztésénél, a beruházásoknál, a beavatkozásoknál a környezet-, táj- és természetvédelem szempontjait, igényeit fokozottan érvényre kell juttatni a döntés-előkészítési, tervezési, megvalósítási folyamat lépcsőiben.

(2) A beruházások nem okozhatnak olyan hatásokat, melyek a környezetükben fekvő területek jelenlegi és tervezett használati módját korlátozzák, vagy lehetetlenné teszik.

(3) A beépítésre szánt gazdasági területeken csak olyan létesítményeket szabad elhelyezni, melyek

(a) összhangban vannak a rendezési terv terület-felhasználási és szabályozási előírásaival;
(b) igazolhatóan teljesíti a technológiai, kibocsátási és környezetminőségi határértékeket, normatívákat;
(c) a védőtávolságokon kívül elhelyezkedő védett/védendő létesítmények, területek irányában a meglévő és tervezett ipari és szolgáltató tevékenységek együttes terhelő hatását nem növekedik a megengedett mérték fölé.

II. A KÖRNYEZET VÉDELME

A földterületek védelme

5. § (1) A területigényes községfejlesztési elhatározásoknál, létesítmények elhelyezésénél a termőterületek művelés alóli kivonását, más irányú felhasználását a lehető legkisebbre, indokoltan csak a legszükségesebbre kell csökkenteni.

(2) Az erózió elleni védelem érdekében az erdőterületeken a folyamatos borítottságot biztosító fakitermelést kell folyatni.

(3) A mezőgazdasági művelésre alkalmatlan területek hasznosításánál az erdőtelepítést kell előtérbe helyezni.

A vizek védelme

6. § (1) A község közigazgatási területén a felszíni és felszínalatti vízkészletek védelme, minőségük javítása biztosítandó.

(2) A felszíni vizek minőségvédelmét biztosítani kell, környezetükben a műtrágyázás és növényvédőszer felhasználás csak engedélyezett és ellenőrzött módon történhet.

(3) A felszínalatti vizeket, kutakat minden szennyezéstől óvni kell, védelmüket a 123/1997. (VII.18.) Korm. rendelet figyelembe vételével kell megtervezni és biztosítani.

(4)

A levegőtisztaság védelme

7. § (1) Levegőtisztaság-védelmi szempontból a beruházások és tevékenységek tervezése, engedélyezése és az üzemeltetése során a magasabb szintű jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

(2) Az új létesítmények telepítésénél, technológiák módosításánál a kibocsátási határértékek betartását fokozottan meg kell követelni.

(3) A község átszellőzésében, klímájának javításában meghatározó, aktív szerepet betöltő zöldfelületi, zöldterületi fejlesztéseket kiemelt feladatként kell kezelni, melynek megvalósítását az önkormányzatnak biztosítania kell, új beruházások kapcsán pedig meg kell követelnie.

(4) Az új terület-felhasználásoknál, beépítéseknél, a rekonstrukciós feladatoknál meg kell követelni a telken belüli védőfásítások, védő-zöldsávok kialakítását, a zöldfelületi/beépítési arányok optimalizálása érdekében.

(5) Az úthálózat tervezett korszerűsítésénél nem csak a műszaki, de a levegőtisztaság-védelmi követelményeket is ki kell elégíteni. Ezért

a.) az útszélességek, az útkereszteződések műszaki kialakítását úgy kell megtervezni és megvalósítani, hogy a kellő átszellőzés, a légszennyező anyagok hígulása biztosítható legyen, és lakókörnyezetben a forgalmi terhelés ne okozzon megengedettet meghaladó légszennyezettséget az érintett térségben,
b.) a létesítések elválaszthatatlan részekén kell megtervezni és engedélyezni az útmenti zöldsávok kialakítását.
(6) 1
(7) 2
(8) Szabadtéri kiránduláskor biztonságosan kialakított tűzrakó helyen engedélyezett a tűzrakás (sütés, főzés).
(9) 3

A települési/épített környezet védelme

8. § (1) A települési környezet védelme, az itt élők egészségvédelme, életfeltételeik javítása érdekében a különféle eredetű, tartósságú és veszélyességű környezeti hatások megszüntetendők vagy az előírások szerinti értékekre csökkentendők. Ez összefügg a kibocsátások mérséklésével, a közműves ellátással (ivóvízhálózat, gáz- és távhő hálózat), a rendszeres szemétszállítás igénybevételével, a zaj- és rezgésszintek csökkentésével, a zöldfelületi ellátottság növelésével és a kedvezőbb közlekedési, szállítási kapcsolatok, valamint a jobb lakó- és pihenési feltételek megteremtésével.

(2) A fejlesztéseknél, helykijelöléseknél, beruházások engedélyezésénél az OTÉK és a vonatkozó jogszabályok szerinti, építmények közötti legkisebb megengedett távolságot meg kell tartani. Ennek csökkentése csak az alkalmazott műszaki védelem hatékonyságának mértékével engedélyezhető, amit előzetesen környezeti kölcsönhatás és környezetterhelés vizsgálaton alapuló szakértői véleményben kell dokumentálni. Meg kell akadályozni azt is, hogy a jelentősen terhelő telephelyek védelmet igénylő létesítményekkel épüljenek körbe.

(3) A község beépítési, klíma- és levegőminőségi viszonyai elengedhetetlenné teszik a tervezett zöldfelületi, zöldterületi fejlesztések megvalósítását. Ezért a beépítési tervek készítésénél a környezetvédelmi és zöldfelületi szempontok kiemelten kezelendők (utak fásítása, átszellőzés biztosítása, védőfásítások megvalósítása).

(4) A környezetterhelő források környezeti hatásainak (víz- és légszennyezés, hulladékkeletkezés, zaj- és rezgéskeltés) csökkentése, a kibocsátási normák betartása és folyamatos ellenőrzése szükséges.

(5) A területigénnyel járó fejlesztések, átépítések során megsemmisülő zöldterületeknek és a létesítmények kertjeinek megfelelő, azaz hatásfok-arányos pótlása az engedélyezés alapja kell, hogy legyen.

(6) A község beépítésre szánt területein az állattartás környezet-egészségügyi, környezetvédelmi szempontú szabályozása érdekében állattartási rendeletet kell alkotni. Ebben - az építési övezetekkel összhangban – meg kell határozni az állattartás feltételeit, figyelemmel a felszíni szennyezés-érzékenységre, a községfejlesztési, községrendezési elhatározásokra.

Zaj és rezgés elleni védelem

9. § (1) Zaj- és rezgésvédelmi szempontból a beruházások és tevékenységek tervezése, engedélyezése és az üzemeltetése során a magasabb szintű jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

(2) Az úthálózat és a beépítésre szánt területek fejlesztésénél a zaj elleni védelmet, a határértékek tarthatóságát megfelelő nyomvonalvezetéssel és létesítmény elhelyezéssel, városrendezési, forgalom-szervezési és műszaki védelmi eszközök igénybe vételével is biztosítani kell.

(3) Zajt kibocsátó berendezés, telephely, tevékenység úgy létesíthető, illetve üzemeltethető, hogy zajkibocsátása nem haladja meg az előírt zajterhelési határértéket (jelenleg a 8/2002. (IV.22.)KÖM- EüM rendeletben foglaltakat].

(4) Új létesítmény tervezésénél meglévő bővítésénél a határértékek teljesülését az engedélyezési eljárásokban szakvéleménnyel igazolni, az engedélyező hatóságnak ellenőrizni kell.

(5) Új út létesítésénél, a meglévő felújításánál (mely a forgalom jelentős és tartós megváltozását eredményezi) megfelelő beépítési távolság biztosításával, illetve műszaki intézkedésekkel, vagy passzív akusztikai védelemmel kell biztosítani a zajvédelmi követelmények teljesülését, melyet a hatóságoknak ellenőrizni kell.

A táj és természet védelme

10. § (1) A táji és természeti értékek megóvásának szempontjait figyelembe kell venni az erdőgazdálkodási tevékenység minden szakaszában.

(2) A rendezési tervben tervezett zöldfelületek, zöldövezeti gyűrű kialakítását, fenntartását elő kell segíteni és az erdőgazdálkodási terveknél (körzeti erdőterv, erdőgazdálkodási üzemterv) az egészségügyi-szociális, turisztikai és az oktatás-kutatási funkciót előnyben kell részesíteni.

A parlagfű és más gyomnövények irtása

11. § (1) A parlagfű (ambrosia elatior L.) és egyéb gyomnövények okozta allergiás megbetegedések csökkentése, a levegőtisztaság védelme érdekében ezen növények elterjedését folyamatos gondozással , írtással meg kell akadályozni.

(2) Kisherend község közigazgatási területén az ingatlan tulajdonosa (kezelője, bérlője, használója) köteles az ingatlan területét - különösen belterületen - a virágzó parlagfűtől mentesen tartani.

(3) A parlagfű és más allergén gyomok írtásáról - virágzás előtt - az időjárástól függően szükséges gyakorisággal kell gondoskodni.

(4) A parlagfű és egyéb gyomnövények irtását nem teljesítő ingatlan-tulajdonosokkal szemben – a növényvédelmi törvény előírásai alapján – belterületen a körjegyző, külterületen a megyei növény- és talajvédelmi szolgálat növényvédelmi bírságot állapíthat meg.

III. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

12. §

13. § E rendelet a kihirdetéssel lép hatályba.

1

A 7/2020.(XII.14.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

2

A 7/2020.(XII.14.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

3

A 7/2020.(XII.14.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.