Kisherend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2007. 05. 24- 2013. 12. 31

Kisherend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2007.05.24.

Kisherend Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. Tv. 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Tv. Végrehajtására kiadott 145/1999.(X.1.) Kormányrendeletbe valamint a 2005.évi XXI. törvényben foglaltakra az alábbi rendeletet alkotja a Kisherend községi temetők fenntartásával és a temetkezési tevékenységgel kapcsolatosan:

Általános rendelkezések

1. § Ezen rendelet hatálya a Kisherend község közigazgatási területén fekvő temetőkre, az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki. A temetők pontos helye: 04.hrsz 047/4.hrsz

2. § (1) Az Kisherend Község Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temető fenntartásáról és üzemetetéséről.

(2) Az önkormányzat által fenntartott temetők köztemetők, abban az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(3) A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

3. § (1) A köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről az Önkormányzat gondoskodik.

(2) A köztemető fenntartásával és üzemetetésével kapcsolatos feladatokat az önkormányzat látja el.

(3) Ha a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely betelt, azt a temető fenntartója jogosult lezárni, és ott a további temetkezést megtiltani.

(4) Lezárt temetési hely kiüríthető, ha a lezárásától, illetőleg az utolsó temetkezéstől számított használati ideje letelt. A temetési helyre rátemetett maradványok, valamint az elhelyezett urna az eredeti használati időt nem hosszabbítja meg.

4. § (1) A temető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat a jegyző ellenőrzi.

(2) A jegyző az (1) bekezdésben meghatározott jogkörében

a) felhív a jogszabályokban és a temető szabályzatban foglalt rendelkezések betartására,

b) szabálysértési eljárást folytat le.

(3) A köztemetés elrendelésére a polgármester jogosult.

A temető

5. § (1) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(2) A temetőt az épített és a természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni kert jellegét.

(3) A temetőbejáratot, a fogadóteret, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani és gondozni.

(4) A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást, és ne akadályozza a közlekedést.

(5) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az önkormányzat gondoskodik.

(6) A vízvételt közkútból biztosítani kell.

(7) A sírok gondozását a hozzátartozók illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult végzi.

(8) A ravatalozónak alkalmasnak kell lennie az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására, az elhunyt elbúcsúztatására.

(9) A ravatalozó kitakarítása a temetést követően az eltemettető kötelessége.

A temető üzemeltetése

6. § (1) A temetőt az önkormányzat üzemelteti. Ennek során a képviselő-testület:

a.) biztosítja az eltemetés (urnahelyezés) feltételeit:
b.) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitva tartási időt:
c.) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei karbantartását és működteti azokat,
d.) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását:
e.) megőrzi a nyilvántartó könyveket:
f.) tájékoztatja a temetőlátogatókat, kijelöli a temetési helyeket:
g.) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és hó eltakarítást:
h.) összegyűjti és elszállítja a hulladékot
i.) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról.

Díszsírhely

7. § (1) Az Önkormányzat képviselő-testülete azon lehunyt személyeknek, akik a község közéleti valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart.

(3) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában a képviselő-testület köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját írásban tájékoztatni kell.

Temetési szolgáltatások

8. § (1) Temetkezési szolgáltatások: temetésfelvétel, halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) Temetési szolgáltatást csak olyan gazdálkodó szervezet láthat el, amely a kormányrendeletben meghatározott szakmai követelményeknek megfelel.

9. § (1) A temetőben az Önkormányzat:

a.) nyilvántartó könyvet,
b.) sírbolt könyvet vezet.
(2) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezetést, urnakiadást, urnakiemelést, hamuszórást) időrend szerint kell bejegyezni.
(3) A holttestmaradványok közös sírba helyezése esetén a temetőben vezetett nyilvántartó könyv rovatába a közös sírba történő helyezést, időpontjának és közös sírnak a megjelölésével be kell jegyezni.
(4) Az ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát.
(5) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

Temetési hely

10. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemetetője jelöli ki.

(2) A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni.

11. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú,

2,00 m mély,
0,90 m széles
b) Gyermek sírhely: 1,30 m hosszú,
1,60 m mély
0,60 m széles
c) Urna földbe temetésénél: 0,80 m hosszú,
1,00 m mély,
0,60 m széles
d) Sírboltok
- felszíni méretei:
3 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 2,50 m
6 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége, 3,00 m
9 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 3,80 m
- belső méretei:
3 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 0,90 m, mélysége 2,60 m
6 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,75 m, mélysége 2,60 m
9 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 2,50 m, mélysége 2,60 m.
(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
(3) Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) tisztiorvosi engedély alapján.
(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.
(5) A felnőtt sírhely-táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.
(6) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.
(7) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.

12. § Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium, urnasírhely, urnasírbolt.) Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

13. § (1) Temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető.

(2) A sírjel nem foglalhat el temetési helynél nagyobb területet.

(3) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

14. § A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

15. § (1) A sírjel vagy a sírbolt helyreállítására, felújítására a temető tulajdonosa (üzemeltetője) a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (a továbbiakban: közvetlen veszély) fennállása esetén köteles felhívni.

(2) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

16. § A képviselő-testületnek, a temető fenntartójának a temetőről vázrajzot kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

A lezárás és a megszüntetés

17. § (1) A sírhely vagy az egész temető lezárásáról és (vagy) kiürítéséről a képviselő-testület dönt.

(2) A temető, temetőrész, sírhelytábla (parcella), temetési hely lezárását hirdetményben kell közölni. A hirdetményt a lezárás időtartamáról a tájékoztató táblán, szükség szerint a temetőkapunk, ravatalozón és az érintett temetőrésznél is ki kell függeszteni.

(3) Lezárt sírhelytáblába koporsós temetés csak sírboltba vagy kettős sírhelybe engedélyezhető.

(4) Ha a lezárástól számított 25 éves sírhelyhasználati idő eltelt a temető tulajdonosa (üzemeltetője) az újbóli temetések lehetővé tétele céljából a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet megszüntetheti. A megszüntetést megelőzően hirdetményben, továbbá három alkalommal legalább egy országos és egy területi napilapban – egyházi (felekezeti) temetőnél az egyház (felekezet) lapjában is – és a helyben szokásos módon közhírré kell tenni úgy, hogy a hirdetmény kifüggesztése és az első közzététel a megszüntetés előtt legalább hat hónappal, a továbbiak pedig kéthavonként történjenek.

(5) Ha a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet újra betemetés vagy kegyeleti park céljára kívánják használatba venni, a használatbavétel előtt a területet legalább 30 cm vastag földdel kell feltölteni.

(6) Temetőt vagy temetőrészt a terület más célú felhasználása esetén a temetési helyek kiürítésével lehet megszüntetni.

18. § (1) A sírjellel az rendelkezik, aki a temetése hellyel rendelkezik.

(2) Ha a rendelkezésre jogosult, illetőleg annak örököse a kiürítésre megjelölt időpontig a sírjel elszállításáról nem intézkedik, a megjelölt időpontot követő hat hónap elteltével a sírjelet a temető tulajdonosa értékesítheti.

(3) Sírbolt és át nem helyezhető síremlék esetében a tulajdonos a létesítőt köteles kártalanítani. A kártalanítás módjára és mértékére, valamint érvényesítésére a Polgári Törvénykönyvnek a kártérítésre vonatkozó szabályait kell értelemszerűen alkalmazni.

19. § Az elhalttal eltemetett és a sír felnyitásakor előkerült – értékeket képező – dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából a temető üzemeltetője értesíti a külön jogszabályban meghatározott hatóságot.

Temetői munkák

20. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(3) Sírbolt, síremlék állításához, valamint egyéb munkálatokhoz az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(4) Az előírt engedély hiánya, vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a (2) bekezdésben szereplő kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:

a) a sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

(5) Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(6) Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

Temető rendje

21. § (1) A temető nyitva tartása napkeltétől napnyugtáig.

(2) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkezett hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(5) A sír, sírbolt és az urnasír kerítéssel nem határolható körül.

22. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

Urnaelhelyezés, - kiadás, hamvak szórása

23. § (1) A hamvakat tartalmazó urnát urnafülkébe elhelyezni, urnasírba temetni vagy sírhelybe, sírboltba rátemetni egyaránt szabad. Az urnát a talaj szintjétől legalább 0,5 m mélységbe kell elhelyezni. Rátemetésnél az urna a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(2) Urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni. Az egy urnafülkébe vagy urnasírba elhelyezhető, valamint a sírhelybe (sírboltba) temethető urnák számát a temető tulajdonosa határozza meg.

(3) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát az átvétel igazolásával ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

24. § (1) A hamvak az eltemettető rendelkezése alapján a temető arra kijelölt helyén – a kegyeleti igények betartásával – szétszórhatók. A hamvak szétszórásakor gondoskodni kell arról, hogy azok a szétszóráskor a talajba bemosódjanak.

(2) Ha a szétszórás zárt rendszerbe (pl. medence) történik gondoskodni kell, hogy a hamvak abból ne kerülhessenek ki. Ha a műtárgy betelt, azt a temető megszűnéséig fenn kell tartani, vagy közös emlékhelyen kell megőrizni.

(3) Szétszórásos temetés esetén a hamvakat a szétszórás elvégzésére alkalmas urnába kell helyezni.

A sírnyitás

25. § (1) A sír vagy sírbolt felnyitását (a továbbiakban: sírnyitás) a temető fekvése szerint illetékes ÁNTSZ engedélyezi. Nem minősül sírnyitásnak a koporsós temetésre használt temetési helynek urna elhelyezése céljából történő megbontása.

(2) A sírnyitáshoz a temetési hely felett rendelkezni jogosult hozzájárulása szükséges. Nem kell hozzájárulás a nyomozó hatóság részéről kezdeményezett sírnyitáshoz, de az eljárásról a temetési hely felett rendelkezni jogosultat értesíteni kell.

26. § (1) A koporsós temetésre szolgáló egyes sírhelyre sírnyitási engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével – további, legfeljebb kettő elhalt vagy 25 évnél régebben elhunyt holttestmaradvány rátemethető. Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak az illetékes intézet előzetes engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát a temető fekvése szerint illetések intézet korlátozhatja. Rátemetés esetén – az exhumált maradvány kivételével – biztosítani kell a temetési hely 25 éves használatát.

(2) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozóhatóság rendelkezésére adható.

Temetés

27. § (1) Az eltemetés módja szerint a temetés, hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás mellett.

(2) Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.

(3) Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt a saját halottja volna.

(4) Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.

28. § Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az Önkormányzat gondoskodik – illetékességi területén belül.

29. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.

(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(3) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

30. § (1) Halottat csak külön jogszabályban előírt orvosi vizsgálat és az erről szóló halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítványt a temetés előtt kell az üzemeltető részére átadni. Az elhunyt elhamvasztásához a halottvizsgálati bizonyítványra minden esetben fel kell jegyezni az elhamvaszthatóságot. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről a temető tulajdonosa gondoskodik.

(2) Ha a halál körülményeinek vizsgálatára hatósági eljárás indult, (rendkívüli halál) az elhunyt eltemetéséhez, illetve elhamvasztásához a halottvizsgálati bizonyítvány mellett az eljáró hatóság engedélye is szükséges.

(3) Az elhunyt eltemetésére, elhamvasztására, az urna földbe temetésére – a sírboltba temetés és az urna kivételével – olyan, a kegyeleti igényeknek megfelelő koporsó, illetőleg kellék használható, amely lebomlik, és nem veszélyezteti a környezetet.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

31. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsó rátemetés napjától számított 25 év.

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsó betemetés napjától számított 60 év.

c) sírbolt esetén megállapodástól függően 60 év.

d) az urnafülke és urnasírhely esetén 25 év.

e) urnasírbolt esetén minimum 25 év, ezt követően további feltétel a rendszeres karbantartás, gondozás mindaddig, míg gondozó van.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (3) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadóak.

(3) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

(4) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.

(5) A temetési helyre vonatkozó rendelkezdési jog a temetési helyről kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

Díjak

32. § (1) A sírhelyekért nem kell fizetni.

(2) A sírhelyek, sírboltok megváltásáért és újraváltásáért valamint a ravatalozó igénybevételéért a képviselő-testület díjfizetési kötelezettséget nem állapít meg.

Szabálysértés

33. § Szabálysértési követ el és 30.000 Ft (azaz harmincezer) forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a természetes vagy jogi személy, aki e rendelet 15. § (1), , valamint a 20. § (2) (4), (5) bekezdésében és a 21. § (4), (5) bekezdésében foglalt rendelkezéseket megszegi.

Záró rendelkezések

34. § (1) Ez a Rendelet kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2007. június elsejétől kezdődően kell alkalmazni.

(2) A Rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

Köves Sándor
polgármester

Dr. Kutnyánszky Zsolt
körjegyző