Kisherend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (IX. 18.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról szóló11/2008. (XII.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 18- 2013. 09. 18

Kisherend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (IX. 18.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról szóló11/2008. (XII.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

2013.09.18.

Kisherend Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (Mktv.) 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Mkt 34. § (5) bekezdésében és az egységes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. Törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek használatáról szóló 10/2008. (XII.10.) Ök.sz. rendeletét (továbbiakban: R.) az alábbiak szerint módosítja:

Módosító rendelkezések

1. § A rendelet kiegészül az alábbi 7/B. §-al:

„7/B. § A filmforgatási célú közterület-használat szabályai

(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e paragrafusban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használat

- nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.
- naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.
- vasárnapra és ünnepnapokra vonatkozó használat nem hagyható jóvá.
- során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a használó köteles folyamatosan biztosítani.
- lezárása csak úgy engedélyezhető, ha a közúti közlekedés forgalomeltereléssel biztosított, és ha az érintetteket a lezárás időpontjáról legalább 3 nappal korábban igazolhatóan értesítették.
- időtartama alatt a kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásáról.
(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.
(4) A közterületek filmforgatási célú használatának díjai:
a) Fizetendő használati díj mértéke forgatási helyszín és kiszolgálás esetén 500.-Ft/m2/nap, stáb parkolása esetén 300.-Ft/m2/nap.
b) Az önkormányzat és intézményei részére térítésmentes a közterületek filmforgatási célú igénybevétele.
c) A díj megfizetése alól mentesül az ügyfél, ha a közterületen forgatott filmalkotás az Mktv. 2. § 28. pontja alapján kulturális értéket műfaja alapján létrehozó filmalkotásnak minősül.
(5) Filmforgatás céljára történő közterület-használat a Baranya Megyei Kormányhivatallal megkötött hatósági szerződés alapján történhet.
(6) Amennyiben a közterületre vonatkozóan már közterület-használat iránti kérelmet nyújtottak be, a már benyújtott kérelem az elbírálás során elsőbbséget élvez. Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a filmforgatás céljára történő közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.
(7) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használta a közterületet.

Hatályon kívül helyező rendelkezések

2. § A R. 9. §-a hatályát veszti.

Záró rendelkezések

3. § (1) A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba és a kihirdetést követő napon hatályát veszti. A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.