Kisherend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016. (IX. 5.) önkormányzati rendelete

a Szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 2/2015.(II.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 09. 06- 2024. 01. 30

Kisherend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016. (IX. 5.) önkormányzati rendelete

a Szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 2/2015.(II.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2016.09.06.

Kisherend Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, valamint a 134/E. § bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § Kisherend Község Önkormányzata Képviselő-testületének (a továbbiakban: Képviselő-testület) a szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 2/2015. (II.18.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (2) bekezdés aa) pontját hatályon kívül helyezi, ezáltal a Rendelet 2. § (2) bekezdésének a) pontja az alábbiak szerint módosul:

2. § (2) E rendelet tárgyi hatálya az alábbi ellátásokra terjed ki:

a) pénzbeli és természetbeni ellátások tekintetében:

aa) rendkívüli települési támogatás

ab) méltányossági települési támogatás

ac) gyermek születéséhez nyújtott települési támogatás

ad) köztemetés

2. § A Rendelet 4. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

4. § (3) A kérelmező köteles a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, élettársi kapcsolatáról vagy egyedülállóságának tényéről, jövedelmi viszonyairól, alkalmi munkavégzéséről nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni.

3. § A Rendelet 4. § (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

4. § (8) E rendeletben meghatározott szociális ellátásokkal kapcsolatos feladat- és hatáskört Kisherend Község Önkormányzat Képviselő-testülete - rendkívüli települési támogatás, méltányossági települési támogatás, szülési támogatás, köztemetés – látja el.

4. § A Rendelet 4. § (12) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

4. § (12) A Képviselő-testület által hozott érdemi döntések ellen fellebbezésnek helye nincs. A határozat közlésétől számított 30 napon belül - jogszabálysértésre hivatkozva - annak bírósági felülvizsgálatát lehet kérni a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál. Az erre irányuló keresetet az első fokú hatóságnál lehet benyújtani.

5. § A Képviselő-testület a Rendelet 5. § (1) bekezdését, valamint az 5. § (4) bekezdését hatályon kívül helyezi, ezáltal a Rendelet 5. §-ának számozása az alábbiak szerint módosul:

5. § (1) A rendkívüli települési támogatás esetén a megállapított támogatást egy összegben kell a jogosult folyószámlájára utalni, illetve a Hivatal házipénztárából a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kifizetni.

(2) A pénztári úton történő kifizetés a támogatásra jogosult részére, illetve írásbeli meghatalmazás alapján a jogosult meghatalmazottjának teljesíthető.

(3) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítését az Szt. 17. §-a alapján kell meghatározni.

6. § A Képviselő-testület a Rendelet 6. § a) pontját hatályon kívül helyezi, a Rendelet 6. § szövege alábbiak szerint módosul:

6. § Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a települési önkormányzat képviselő-testülete az e rendeletében meghatározott feltételek szerint

a) rendkívüli települési támogatást,

b) méltányossági települési támogatást,

c) köztemetést

állapít meg (a továbbiakban együtt: szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások).

7. § A Képviselő-testület Rendelet 7. §-át hatályon kívül helyezi. A Rendelet 8. §-ának számozása 7. §-ra, a 7. § (1) bekezdésének szövegezése az alábbiak szerint módosul:

7. § (1) Rendkívüli települési támogatás a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek, családok részére állapítható meg, ha

a) önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról másképpen nem tudnak gondoskodni,

b) előre nem látható többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak. Ilyen – igazolt- többletkiadások különösen:

- betegség, baleset miatti tartós táppénzes állomány, kórházi kezelés
- gyógyászati segédeszköz, gyógyszer vásárlása,
- haláleset,
- közműtartozás,
- a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása
c) akik a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

8. § A Rendelet az alábbi 8. §-sal egészül ki:

8. § (1) Jövedelmi viszonyokra tekintet nélkül egyszeri támogatásban részesül valamennyi óvodás és iskolás korú gyermek - a 18. életévének betöltéséig - a nevelési-oktatási év kezdetekor, amennyiben a gyermek és családja életvitel szerűen Kisherenden él. A támogatás mértéke óvodás gyermekek esetén gyermekenként 5000,-forint, iskolás gyermekek esetében gyermekenként 10.000,- forint.

8. § (2) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként háztartásonként 1 erdei m3 tűzifa támogatásban részesíti azon Kisherenden életvitel szerűen élő lakosokat, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át (42.750,-), egyedülálló esetén 200 %-át (57.000,-). A rendelkezésre álló keret mértékéig a Képviselő-testület jövedelmi viszonyoktól függetlenül, egyéni elbírálás alapján is dönthet a tűzifa támogatás odaítéléséről. A támogatás iránti kérelmeket november 1. napjától december 31. napjáig lehet benyújtani a Hivatalban.

9. § A Rendelet 9. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

9. § (2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege 30.000,-Ft.

10. § A Rendelet 11. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

11. § (1) Méltányosságból részesülhet települési támogatásban az a személy, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme, családban élők esetén nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén annak 250%-át, és igazoltan

a) elemi kár érte, amely a lakhatását veszélyezteti,

b) lakásában önhibáján kívül olyan kár keletkezett, amelynek kijavítására nem képes,

c) gyógykezeltetése, egyszeri gyógyászati segédeszköz beszerzése költségeit megélhetése veszélyeztetése nélkül nem képes viselni,

d) hosszabb kórházi tartózkodása miatt táppénzes állományba kerül.

11. § A Rendelet 14. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

14. § (3) A szociális ellátások közül az Önkormányzat a családsegítő szolgáltatást a Pécs és Környéke Szociális és Gyermekjóléti Társulással (7621 Pécs, Széchenyi tér 1.) kötött ellátási szerződés alapján az Esztergár Lajos Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ (7632 Pécs, Anikó út 5.) útján biztosítja.

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.