Kisherend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (X. 16.) önkormányzati rendelete

elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekről

Hatályos: 2023. 10. 17

Kisherend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (X. 16.) önkormányzati rendelete

elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekről

2023.10.17.

Kisherend Község Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 35. § (1) bekezdés h) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat lakossági bejelentés alapján vagy hivatalból végzi a település közigazgatási területén belül az elhagyott hulladék felderítését.

2. § Az önkormányzat – amennyiben az elhagyott hulladék nem önkormányzati területen található – a rendelkezésére álló adatok megküldésével haladéktalanul kezdeményezi a területileg illetékes hulladékgazdálkodási hatóságnál az elhagyott hulladék felszámolására tett intézkedést.

3. § (1) A közterületen, vagy egyéb önkormányzati területen elhagyott hulladék összegyűjtéséről az önkormányzat gondoskodik. A település területén elhagyott hulladék felszámolásának költségeit az önkormányzat a költségvetésében biztosítja.

(2) A közterületen, vagy egyéb önkormányzati területen elhagyott hulladék esetében a hulladék elhagyó ismertté válása esetén – a hulladék elhagyó adatainak birtokában - az önkormányzat eljárást kezdeményez az illetékes hulladékgazdálkodási hatóságnál.

4. § A hulladékgazdálkodási hatóság eljárására a Ht. rendelkezései az irányadók.

5. § (1) A hulladékgazdálkodási hatóság az ingatlan fekvése szerinti önkormányzatot kötelezheti a Ht. 61. § (29) bek. szerinti végrehajtás foganatosítására. Ha a fizetési kötelezettségnek az adók módjára történő behajtása eredménytelen a Ht. 61. § (5)-(23) bek. szerint kell eljárni.

(2) Ha az önkormányzat a (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget akkor a hulladékgazdálkodási hatóság gondoskodik vele szemben a Ht. 61. § (30) bekezdése szerinti jogkövetkezményeket alkalmazásáról.

6. § Hatályát veszti a hulladékgazdálkodás, a köztisztaság és közterület használat helyi szabályairól szóló Kisherend Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(V.29.) számú önkormányzati rendelete.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.