Illocska Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú ingatlanok hasznosításáról

Hatályos: 2024. 01. 23

Illocska Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú ingatlanok hasznosításáról

2024.01.23.

Illocska Községi Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya az Illocska Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő ingatlanokra és földterületekre terjed ki.

2. § Az önkormányzat a tulajdonában lévő ingatlanokat (beleértve a szántókat és kivett belterületi ingatlanok kertként használt földrészleteit is) haszonbérbeadás útján hasznosítja.

3. § A haszonbérleti szerződések leghosszabb időtartamát a képviselő-testület öt évben állapítja meg, de ettől rövidebb időtartamra is köthető haszonbérleti szerződés.

4. § A haszonbérleti díj mértéke 1 Ft/m²/év, melyet évente egyszer utólag, legkésőbb az adott év december 5. napjáig kell megfizetni.

5. § Kizárólag azok az önkormányzati tulajdonú ingatlanok adhatók bérbe, amelyre a szerződés megkötésekor másnak a föld használatára irányuló joga nem áll fenn.

6. § Bérbe adható olyan ingatlan is, amely a szerződés megkötésekor a meghatározott tevékenységre alkalmatlan, de a bérlő vállalja, hogy a területet saját költségén rendeltetésszerű használatra alkalmassá teszi. Ezzel összefüggésben a szerződés megkötését követően az önkormányzattal szemben semmilyen igény nem támasztható.

7. § Az ingatlan bérlője teljeskörű felelősséggel tartozik a bérelt területen végzett tevékenységért.

8. § Az ingatlan bérlője köteles az ingatlant rendeltetésének megfelelően használni és ennek során gondoskodni a szükséges feladatok elvégzéséről.

9. § Amennyiben a bérlő az ingatlant nem a rendeltetésének megfelelően használja, a bérbeadó azonnali hatályú felmondással élhet.

10. § Amennyiben a bérlő a fizetési kötelezettségének lejártát követően küldött írásbeli felszólítás ellenére, a felszólítás közlésétől számított 15 napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó a bérleti szerződést azonnali hatállyal jogosult felmondani.

11. § A haszonbérleti szerződések létrejöttére, alaki és tartalmi feltételeire, a felek jogaira és kötelezettségeire, valamint a szerződés megszűnésére a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény rendelkezései az irányadóak.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

13. § E rendelet szabályait a 2024. január 1. napjától megkötött haszonbérleti szerződésekre is alkalmazni kell.