Kislippó Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013.(XII.18.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 27

Kislippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének

8/2013.(XII.18.) önkormányzati rendelete

a szociális  igazgatásról és szociális ellátásokról



Kislippó Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b.) pontjában, 32.§ (1) bekezdés. b.) pontjában és (3) bekezdésében, 37.§ (1) bekezdés d.) pontjában, 37/A. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 46. § (1) bekezdésében, 47.§ (2) bekezdésében, 48.§ (4) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében, 62.§ (2) bekezdés, 92. § (1) és (2) bekezdéseiben, valamint a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:



I.Fejezet


Általános eljárási rendelkezések


1. A rendelet célja


1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.


2. A rendelet hatálya



2. § A rendeletet hatálya kiterjed Kislippó község közigazgatási területén az Szt 3. §-ban meghatározott személyekre.


3. § Kislippó Község Képviselő-testülete az alábbi ellátási formákat biztosítja:


a) szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások, melynek formái:

-aktív korúak ellátása (rendszeres szociális segély, foglalkoztatást helyettesítő támogatás)

-lakásfenntartási támogatás (normatív)

-önkormányzati segély


b) jövedelemhatárra tekintet nélkül, kérelemre nyújtott támogatások:

-születési segély


c) természetbeni ellátások, melynek formái:

-rendszeres szociális segély

-lakásfenntartási támogatás

-önkormányzati segély

-köztemetés

-közgyógyellátás


c) személyes gondoskodást nyújtó ellátások, melynek formái:

Szociális alapszolgáltatások:

-étkeztetés

-házi segítségnyújtás

-családsegítő szolgálat

-jelzőrendszeres házi segítségnyújtás



3. Az ellátások igénylése, megállapítása


4.§ (1) A szociális ellátások iránti kérelmet az arra rendszeresített formanyomtatványon a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségére eljuttatva kell benyújtani.

(2) A szociális ellátások iránti kérelemhez csatolni kell a hatályos jogszabályokban és e rendeletben meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat, valamint az elbíráláshoz felhasználható bizonyítékokat.

(3) Adathiányosan előterjesztett kérelem esetén 8 napon belül a kérelmezőt – határidő megjelölésével – hiánypótlásra kell felhívni.

(4) Ha a kérelem elbírálásakor kétség merül fel a nyilatkozatok valódiságát illetően, a NAV igazolása kérhető a jövedelemadó vonatkozásában, valamint a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltsége a kérelmező által közölt adatokat, tényeket, és a szociális helyzetet környezettanulmány felvétele során ellenőrizheti.


5.§ (1) Rendszeres jövedelmek igazolására az irányadó időszak a kérelem benyújtását megelőző hónap, egyéb jövedelmek tekintetében egy év átlagjövedelme.

(2) Jövedelemigazolásra elfogadható okmány, vagy annak hiteles másolata: munkahely által kiállított átlagkereset igazolás, postai feladóvevény, nyugdíjszelvény, pénzintézeti igazolás, ellátást folyósító szerv határozata, stb.

(3) Ha a szükséges okmányok, igazolások nem állnak rendelkezésre, azok beszerzése nehézségekbe ütközik, illetve hosszabb időt vesz igénybe, vagy sürgősség áll fenn, mert a késedelem életet, egészséget, testi épséget veszélyeztet, a kérelmező írásban tett nyilatkozata elfogadható. Az irányadó időszakra vonatkozóan a jogosult forrásonként és személyenként köteles a nyilatkozatot megtenni.

(4) A (3) bekezdésben foglalt esetben a határozathozatalt követő 30 napon belül csatoltatni kell a szükséges igazolásokat , illetve ellenőrzéssel kell  meggyőződni a nyilatkozat valódiságáról.

(5) A kérelmező vagyoni-, szociális-, lakáskörülményeinek, egészségi állapotának tisztázása érdekében helyszíni szemle tartható és környezettanulmány készítése rendelhető el. Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőnél, ha életkörülményeit a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltsége már egy éven belül bármely ügyben vizsgálta, és nem feltételez azokban lényeges változást.

(6) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltség nyilvántartásaiban fellelhetőek.


6. § (1) Ha a kérelem e rendelet szerint adható ellátások méltányosságból való megállapítására irányul, a kérelmezőnek csatolnia kell az e rendelet szerint méltányosság gyakorlására lehetőséget adó körülmények fennállásának hitelt érdemlő (pl. egészségi állapot háziorvos által történő, stb.) igazolását.

(2) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a kérelme elutasításáról szóló határozatban a figyelmét fel kell hívni, illetőleg az ellátást részére hivatalból meg kell állapítani.


7. § Átmeneti segély, és lakásfenntartási támogatás ellátási formáknál az ellátások célja pénzbeli kifizetéssel nem biztosítható, a megállapított támogatás közvetlenül a szolgáltatóhoz, oktatási intézményhez, illetve családgondozóhoz is utalható.


8. § E rendelet alkalmazása során nettó jövedelemnek az Szt. 4. § (1) bekezdés a) pontjában felsoroltakat, vagyonnak pedig az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottakat kell tekinteni.


9. § (1) Az e rendeletben szabályozott ellátások ügyében hozott polgármesteri döntés ellen a határozat kézbesítésétől számított 15 napon belül Kislippó Község Képviselő- testületéhez címzett, a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségére benyújtott, illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

(2) A Képviselő-testület határozata ellen – jogszabálysértésre való hivatkozással – 30 napon belül keresettel lehet folyamodni a Baranya Megyei Bírósághoz.


10. § Rendszeresen megállapított ellátásokat havonta utólag, a tárgyhónapot követő hó 5. napjáig kell utalványozni.


4. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése


11. § A kérelmező által jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése az Szt. 17. §-ban foglaltak irányadók.



II. Fejezet


Egyes ellátásokra vonatkozó részletes szabályok


5. Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


 5Aktívkorúak ellátása


Rendszeres szociális segély


12. §  (1) A rendszeres szociális segélyre jogosult személy a rendszeres szociális segély folyósításának feltételeként a települési önkormányzat által kijelölt szervvel együttműködésre köteles.

(2) Kislippó Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) az (1) bekezdés szerinti együttműködésre a Beremendi Szociális Alapszolgáltatási Társulás tagjaként a Beremendi Alapszolgáltatási Központ Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatát (a továbbiakban: Családsegítő) jelöli ki.

(3) A (2) bekezdése szerint együttműködésre köteles személy köteles

a)az aktív korúak ellátásának megállapításáról szóló határozat jogerőre  emelkedését követő 15 napon belül a Családsegítőt felkeresni és nyilvántartásba vetetni magát,

b)részt venni az egyéni élethelyzetéhez igazodó, beilleszkedést segítő program kidolgozásában,

c)írásban megállapodást kötni a beilleszkedést segítő program megvalósítására a nyilvántartásba vételtől számított hatvan napon belül,

d)teljesíteni a beilleszkedést segítő programban vállaltakat,

e)közreműködni a Családsegítő munkatársaival legalább havonta történő személyes találkozás létrejöttében,

f)folyamatosan kapcsolatot tartani a Családsegítő munkatársaival.


(4) A Családsegítő által az együttműködésre kötelezett részére biztosított szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodó beilleszkedést segítő programok típusai:


a)életmódot formáló egyéni és csoportos foglalkozás,

b)mentálhigiénés egyéni és csoportos foglalkozás,

c)egyéni készség-, és képességfejlesztő foglalkozás,

d)re-szocializációt célzó egyéni és csoportos foglalkozás

e)háztartási ismeretek elsajátítását célzó csoportos foglalkozás,

f)életvezetési tanácsadás,

g)személyiségfejlesztő tréning,

h)kommunikációs tréning,

i)konfliktuskezelési tréning

j)pályakorrekciós tanácsadás,

k)álláskeresési készségek erősítését célzó csoportos foglalkozás,

l)munkavégzésre történő felkészítést segítő és integráló program,

m)a felajánlott és az iskolai végzettségének megfelelő oktatásban, képzésben történő részvétel, különösen az általános iskolai végzettség és az első szakképesítés megszerzése,

(5)A rendszeres szociális segélyben részesülő, egészségkárosodottnak nem minősülő személy az együttműködési kötelezettségét megszegi, ha a (3) és (4) bekezdésében felsorolt együttműködési kötelezettségek bármelyikét nem teljesíti.

(6)Az együttműködési kötelezettség megszegése esetén a Családsegítő munkatársa:

a)három munkanapon belül írásban, vagy személyesen megkeresi az együttműködésre kötelezett személyt,

b)az együttműködési kötelezettség megszegésének okát az együttműködésre kötelezett személy kérésére a megkeresést követő nyolc napon belül igazolhatja,

c)a Családsegítő munkatársa vizsgálja a mulasztás okát és amennyiben az együttműködésre kötelezett személy nem tett eleget a kötelezettségének, soron kívül értesíti a jegyzőt az együttműködés létrejöttének elmaradásáról, illetve megszegéséről.


13. § A 13. §-ban nem szabályozottakra az Szt 33-37/C §-aiban foglaltak az irányadók


Foglalkoztatást helyettesítő támogatás


14. § A foglalkoztatást helyettesítő támogatás iránti kérelmek elbírálása során az Stzt 33-37/C §-aiban foglaltakat kell alkalmazni.


6. Lakásfenntartási támogatás


15. § A normatív lakásfenntartási támogatásra vonatkozó szabályokat az Szt. 38. § (1)-(8) bekezdései, és a 39.§ tartalmazzák.


7. Önkormányzati segély

           

16. §  A  képviselő-testület az alábbi három esetben folyósíthat az ügyfél kérelmére, illetőleg hivatalból önkormányzati segély támogatást:


17. §  annak a személynek, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd.

Rendkívüli élethelyzet különösen:

a) ha elemi kárt szenvedett,

b) ha diagnosztizált, hosszan tartó vagy súlyos megbetegedésben szenved,

c) ha a kérelmező tulajdonát képező lakásban betöréssel, lopással jelentős kárt okoztak.

(2) aki maga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, illetve nem várt többletkiadások miatt – különösen betegség miatt – anyagi segítségre szorul.


(3) Az önkormányzati segély folyósításának feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő személy esetén a 140%-át.


(4) Az önkormányzati segély egy évben egy alkalommal adható, de indokolt esetben a Képviselő-testület méltányosságból a 17. § (1) bekezdésében írt feltételeknek meg nem felelő kérelmezőt is részesítheti önkormányzati segély ellátásban, illetve indokolt esetben egy éven belül több alkalommal is folyósíthat a kérelmező részére önkormányzati segélyt.


18.§ indokolt temetési költség viseléséhez annak, a haláleset időpontjában Kislippón lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező kérelmezőnek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozója volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.


(1) Az önkormányzati segély folyósításának feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregkori nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, egyedül élő esetén 450%-át.


(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott feltétel alól méltányosságból felmentést adhat.


(3) A kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül kell előterjeszteni. A kérelemhez csatolni kell a háztartásban élők jövedelem igazolásait, az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot, valamint a temetés költségeiről szóló számlát.


(4) Az indokolt temetési költség viselésére vonatkozó önkormányzati segély iránti kérelmeket a polgármester bírálja el.


(5) A támogatás mértéke 30.000.- Ft.


(4) Az indokolt temetési költség viselésére nyújtott önkormányzati segély kifizetésének tényét az anyakönyvi kivonatra fel kell jegyezni.


19. § gyermekvédelmi céllal különösen a válsághelyzetben lévő várandós anyát gyermekének megtartásához, betegség miatt vagy iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba történő visszakerülése elősegítéséhez kapcsolódó kiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatti anyagi segítség nyújtásának céljából.

 (1) A gyermekvédelmi céllal igényelt önkormányzati segély iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalból indult eljárás megindítását követő 15 napon belül kell dönteni.


(2)A gyermekvédelmi célra nyújtható önkormányzati segély évente egy alkalommal adható. Az egy ízben kifizetésre kerülő önkormányzati segély összege nem lehet 5.000 Ft összegnél kevesebb és a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegénél több.


(3)Az önkormányzati segély felvételére a gyermek pártfogója és a gyermek nevelésével, gondozásával foglalkozó oktatási és más gyermekintézmény is feljogosítható, ha tartani lehet attól, hogy a segélyt nem a rendeltetésének megfelelő módon használják fel.


(4)A gyermekvédelmi céllal folyósított önkormányzati segély felhasználásáról indokolt esetben a törvényes képviselő 30 napon belül elszámolni köteles. Amennyiben a törvényes képviselő elszámolási kötelezettségének írásbeli felszólítás ellenére sem tesz eleget, úgy a támogatás további folyósítása vagyonkezelő eseti gondnok úján történhet.


(5)A gyermekvédelmi céllal folyósított önkormányzati segély pénzbeli és részben vagy egészben természetbeni formában is nyújtható.


(6)A természetbeni ellátás különösen általános iskolás gyermekek tankönyv és tanszer ellátására, étkezési térítési díjra, tandíjra, rendszeres egészségügyi szolgáltatás díjára, kizárólag élelmezés vásárlására fordítható bonus formájában, illetve egyéb, a gyermek szükségleteitől függő rendszeres kiadás kifizetésének átvállalására nyújtható.



8. Születési segély


18. § (1) Kislippó község közigazgatási területén életvitelszerűen élő, állandó bejelentett lakcímmel rendelkező szülőt születési segély illeti meg minden élve született gyermeke jogán amennyiben a gyermekkel közös háztartásban él.

(2) A segély összege: 20.000.- Ft, melyet gyermekenként egyszer lehet igényelni.

(3) A születési segély iránti kérelmet írásban a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségének hivatalába kell benyújtani, melyhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

(4) A kérelem a gyermek születését követő 30 napon belül nyújtható be. A segélyt csak az egyik szülő veheti igénybe.

(5) A születési segély iránti kérelmeket a polgármester bírálja el.

(6) A születési segély kifizetésének tényét az anyakönyvi kivonatra fel kell jegyezni.


9. Cím


Természetben nyújtott ellátások


19. §  (1) A Képviselő-testület döntése alapján természetbeni szociális ellátásként egészben vagy részben rendszeres szociális segély, lakásfenntartási támogatás, átmeneti segély és temetési segély is nyújtható, ha az a veszélyeztetést elhárítja és a pénzbeli segélyezés a kérelmező körülményeinek ismeretében nem célra vezető.

(2) Rendszeres szociális segély természetbeni szociális ellátás formájában akkor nyújtható be, ha a családban a 1997.évi XXXI. törvény 68.§-a szerint védelembe vett gyermek él. Védelembe vett gyermekenként a rendszeres szociális segély megállapított összegének 20%-a nyújtható természetben.

(3) Természetbeni szociális ellátás keretében nyújtott támogatás formái:

a)a közüzemi díjak térítése

b)a tankönyv és a gyermekintézmények díjának kifizetése

c)a tüzelő segély

d)az élelmiszer csomag és élelmiszer utalvány juttatása,

e)gyógyszervásárlás



10. Köztemetés


20.  § A köztemetésre az Szt. 48. §- ának rendelkezéseit kell alkalmazni.



11. Közgyógyellátás


21. § (1) A Képviselő-testület  - kérelemre vagy hivatalból - az Szt-ben felsorolt eseteken túl közgyógyellátási jogosultságot állapít meg, ha a jövedelem

a) család esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél magasabb, de annak 150%-át nem haladja meg

b) egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-ánál magasabb, de annak 200 %-át nem haladja meg a és a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége eléri vagy meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át.


III. cím


Szociális alapszolgáltatások


11. Étkeztetés


22. § (1) Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

a) koruk

b) egészségi állapotuk

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük

e) hajléktalanságuk miatt.

(2) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki a 70. életévét betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud.

(4) Fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekintetni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes és a családgondozó javasolja.

(5) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki az Szt. 3. §-a alapján hajléktalannak minősül.


23. § (1) Az étkeztetés igénylésére benyújtott kérelmeket a polgármester bírálja el.

(2) Az étel házhozszállítását az önkormányzat közcélú személy foglalkoztatásával biztosítja, de az ételt a jogosult saját maga vagy a családtagja is elviheti.

(3) Megszűnik az étkeztetés:

a) ha arról a gondozott lemond,

b) az igénybevétel feltételei már nem állnak fenn,

c) a jogosult halálával

d) a jogosult 30 napig nem veszi igénybe,

e) a jogosult 2 hónap után felszólítás ellenére sem fizet térítési díjat,

f) a jogosult Kislippón bejelentett állandó lakcíme vagy tartózkodási helye megszűnik.


24. § Az étkeztetésért fizetendő térítési díj:


(1) A térítési díj számításának alapja a tényleges önköltség és az igénybe vett szolgáltatáshoz biztosított normatív támogatás különbözete.


(2) Az étkeztetés önköltsége 2013. évben 690.- Ft/adag, mely a 2012. évihez képest 13,2 %-os emelkedés.


(3) Az étkeztetésre igénybe vehető normatív támogatás mértéke 220.-Ft/adag, mely megegyezik a 2012. évi támogatás mértékével.


(4) Az étkeztetés térítési díja 690.-Ft – 220.- Ft = 470.- Ft/adag, azaz négyszázhetven forint.


(5) A szolgáltatást igénybe vevők által fizetendő térítési díj mértéke az alábbi:


a)azon ellátottnak, akinek a jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-a alatt van                                305.- Ft/adag/nap


b)azon ellátottnak, akinek a jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-300%-a között van                  360.- Ft/adag/nap


c)azon ellátottnak, akinek a jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-a felett van                               470.- Ft/adag/nap



13. Házi segítségnyújtás


25. § Az önkormányzat a házi segítségnyújtás szolgáltatást biztosít az Szt. 63 §-ában foglaltak alapján a Beremendi Alapszolgáltatási Központ házi segítségnyújtóin keresztül.


14. Családsegítés


26. § (1) A családsegítés keretében  az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küzdő családok, illetve a személyek szociális és mentálhigiénés ellátását kell biztosítani.


(2) Az önkormányzat   a Beremendi Szociális Alapszolgáltatási Társulás tagjaként a Beremendi Alapszolgáltatási Központ Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatát közreműködésével ellátja az Szt. 64 § (4)-(5) bekezdésében meghatározott általános segítő szolgáltatást, ezáltal segítséget nyújt a működési területen élő szociális és mentálhigiénés problémái vagy krízishelyzete miatt segítséget igénylő személynek, családnak az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzéses céljából.


15. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


27. § Az önkormányzat jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatást biztosít az Szt 65. §-ában foglaltak alapján a Beremendi Alapszolgáltatási Központ házi segítségnyújtóin keresztül.


III. Fejezet


Záró rendelkezések


28. § (1) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

   

(2) E rendelet 2014.01.01. napján lép hatályba, rendelkezéseit a határozattal jogerősen el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, egyidejűleg hatályát veszti a 1/2013.(II.11.) önkormányzati rendelet.


(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, és e törvény végrehajtására hozott magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.


(4) A hatályon kívül helyezett rendelet alapján önkormányzati hatáskörben megállapított ellátások folyósítását a felülvizsgálat időpontjáig kell folyósítani.


(5) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


Kislippó, 2013. december 17.



       Fürdős Zoltán                                                                               Szarkándi Zita

        polgármester                                                                                     jegyző


Záradék:


A rendelet 2013. december 18-án kihirdetésre került.


                                                                                                          Szarkándi Zita

                                                                                                                  jegyző